avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună seara! Am o nelămurire. Dacă viitoarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună seara! Am o nelămurire. Dacă viitoarea mămică a frecventat ...

Bună seara!
Am o nelămurire. Dacă viitoarea mămică a frecventat facultatea la zi în perioada 2020-2023, fiind absolventă, însa fară diplomă de licență. Copilul se va naște în mai/iunie 2024… aceasta se încadrează pentru îndemnizația creștere copil?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:38, 8 Martie 2024
Se încadrează, dar vi se va cere diploma de absolvire, foaia matricolă sau adeverința eliberată de instituția de învățământ superior.
Mămica a semnat contractul cas 1% , ceea ce inseamna ca va avea parte de acel concediu 126 de zile. Va ieși din concediu undeva prin luna august… din cate am inteles actele pentru indemnizatie se depun dupa ce mama va iesi din concediu sarcina si lauzie. Cu toate acestea, se va incadra in continuare pentru indemnizatie, chiar daca dosarul va fi depus în august/septembrie?
Copilul se va naște în mai/iunie 2024


Perioada eligibila pentru CCC este : iunie/iulie 2022 - mai/iunie 2024.. aceasta perioada se ia in calcul
Bună seara! Scuzați-mi, vă rog, deranjul. Una din secretarele facultății pe care am frecventat-o, fără întrerupere, până la absolvirea studiilor, mi-a zis că nu mă încadrez pentru indemnizatia de crestere copil, din cauza faptului că am absolvit în iunie 2023 și urmează să nasc în mai 2024, la 11 luni de la absolvire. Totusi, din câte știu facultatea se termină abia după prima sesiune de susținere a lucrării de licență, de cele mai multe ori aceasta fiind în iulie, si cu toate acestea, pentru îndemnizație creștere copil se ia in considerare și perioada de vacanță după terminarea facultății. (Dacă greșesc, vă rog să mă corectați)
Așa cum ați specificat dvs. mai sus, perioada care se ia în considerare pentru ICC în cazul meu este mai 2022 - iunie 2024, eu am studentă la zi în perioada mai 2022 - iunie 2023 ( având cele 12 luni de activitate din ultimele 24 luni anterioare copilului). Iar dacă se ia în considerare și perioada de vacanță de după terminarea facultății, mie îmi rezultă că am fost activă din mai 2022 - septembrie 2023.
Cei de la AJPIS din județul în care sunt domiciliată mi-au spus că am nevoie de adeverința care să confirme că am frecventat, fără întrerupere, facultatea timp de 12 luni din ultimele 24 luni anterioare nasterii copilului. Pentru această adeverință trebuie depusă o cerere de eliberare la secretariatul facultatii. Întrebarea mea este, cei de la secretariatul facultății sunt obligați să-mi dea cererea pe care sa o completez pentru eliberarea adeverinței ICC? Sau îmi pot scrie eu cererea in care sa solicit eliberarea adeverintei din care să reiasă perioada asimilată în vederea deschiderii dreptului la îndemnizație.
Îmi cer iertare pentru mesajul lung, dar nu-mi doresc, dacă mă încadrez pentru ICC, să nu beneficiez de acest drept al meu din lipsă de informație.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
Eunice0220, utilizator
Da, trebuie trebuie o cerere la secretariatul facultatii pentru eliberarea acelei adeverinte.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Monica M. Monica M. Buna seara! Urmeaza sa nasc si as vrea sa stiu daca se poate ca sotul sa primeasca indemnizatie de creștere a copilului, eu neavand venituri in ultimele luni ... (vezi toată discuția)
Insarcinata dupa icc Madaaa Madaaa Buna ziua! Am urmatoarea speță: inainte de a ramane insarcinata nu mai lucram insa am beneficiat de ICC pentru ca am realizat venituri supuse impozitului ... (vezi toată discuția)