avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce înseamnă a însuși în infracțiunea de furt? ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce înseamnă a însuși în infracțiunea de furt? Conform codului ...

Ce înseamnă a însuși în infracțiunea de furt?

Conform codului penal:
Art. 228

Furtul

(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept...

Dacă o persoană ia un bun și îl dă altei persoane sau îl ascunde, comite infracțiunea de furt?
De exemplu, un hot care pasează bunul altei persoane complice. Presupunem că nu se poate dovedi vreo complicitate sau legătură prealabilă între cele 2 persoane.

Conform DEX, a însuși înseamnă A pune stăpânire pe ceva, a lua în stăpânire, a-și apropria. În cazurile de mai sus, făptuitorul pune stăpânire pe bun doar temporar, apoi îl dă altcuiva sau îl lasă undeva. Asta se încadrează la furt?

E vb de intenție în primul exemplu l-a furat și apoi e treaba lui ce q facut cu el, iar în ex din link subiectul nu e telefonul ci filmarea , paznicul q vrut sa îl împiedice sa filmează, nu avea treaba cu telefonul ca obiect și valoare, ci ca instrument de filmat.
gi-jane2 a scris:

E vb de intenție în primul exemplu l-a furat și apoi e treaba lui ce q facut cu el,


Exact la intenție ma refeream. Furtul e luarea cu intenția de a își însuși. În exemplul meu, luarea e cu intenția de a ascunde sau a da altcuiva. A însuși e egal cu ascunde sau a da?

iar în ex din link subiectul nu e telefonul ci filmarea , paznicul q vrut sa îl împiedice sa filmează, nu avea treaba cu telefonul ca obiect și valoare, ci ca instrument de filmat.


Aici sunt 3 aspecte:
1. Din faptele relatate nu reiese că cel care a luat telefonul vroia doar să împiedice filmarea în momentul în care a luat telefonul. Mai mult, mai devreme reunoscuse că avea de gând să comită o infractiune gravă, să o lase în căruț cu rotile pe cea căreia ii luase telefonul, și chiar spusese că era dispus să facă 7 ani de închisoare, care e o pedeapsă posibilă pentru tâlhărie. Asta sugerează că era dispus să comită și alte infracțiuni, cum ar fi tâlhăria.
2. Presupunând că i-a luat telefonul că să o împiedice să filmeze, rezultă că nu avea de gând să i-l returneze în stare de funcționare, pentru că asta i-ar fi permis să filmeze din nou. Deci avea de gând ori să păstreze telefonul, ori să îl distrugă sau să îl înstrăineze. Toate astea sunt infracțiuni din câte înțeleg eu.
Faptul că i-a returnat telefonul mai târziu nu înseamnă că avea de gând să i-l returneze în momentul în care l-a luat. Poate s-a răzgândit când a fost împins în colț. Pentru infracțiunea de tâlhărie contează intenția din momentul luării bunului, nu?
3. Presupunând că avea de gând să returneze telefonul, fapta era legală? În general, dacă iei un bun al altcuiva pentru a-l împiedica să îl folosească temporar, apoi îl dai înapoi, e legal?
De exemplu, pleci cu mașina cuiva, o ascunzi undeva și o returnezi peste o lună, apoi zici că nu ai vrut să ți-o însușești ci să împiedici proprietarul să o folosească.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2024
Greuceana, utilizator
Furtul e luarea cu intenția de a își însuși.

treaba e clara, s-a insusit.. ca imediat l-a scapat pe jos, ca l-a dat, ca l-a aruncat in apa, sunt povesti, nu mai intereseaza pe nimeni.


gi-jane2 a scris:

Furtul e luarea cu intenția de a își însuși.

treaba e clara, s-a insusit.. ca imediat l-a scapat pe jos, ca l-a dat, ca l-a aruncat in apa, sunt povesti, nu mai intereseaza pe nimeni.


Se pare că l-a interesat pe procuror. Respectivul își insusise telefonul, și totuși nu a fost urmărit penal pentru tâlhărie.
in speta prezentata, subiectul nu era telefonul, oricum, caz inchis.

Alte discuții în legătură

Am intrat intr-un conflict cu un individ si mi-a smuls telefonul adrian_adrian18 adrian_adrian18 Am intrat intr-un conflict cu un individ la magazin. La iesirea din magazin, individul a devenit violent. Am inceput sa-l filmez si mi-a smuls telefonul din ... (vezi toată discuția)
Furt&talharie&tentativa la infractiunea de talharie ContSters74561 ContSters74561 Un hot a intrat pe un geam deschis intr-un apartament situat la parterul unui bloc. Cand scotocea prin casa dupa unele bunuri de valoare mare si bani, a fost ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre omor pentru a ascunde un furt si a ascunde o talharie aelex aelex As vrea sa stiu cand se retine omor calificat pentru ascunderea unui furt, si omor deosebit de grav pentru ascunderea unei talharii? Problema apare in ideea ... (vezi toată discuția)