După modelul colegilor noştri din administraţie, am dat şi noi în judecată ordonatorul principal de credite pentru acordarea suplimentului postului şi a suplimentului corespunzător treptei de salarizare, prevăzute în Legea nr 188/1999, cu specificarea procentului de 25%. Multe instituţii, au obţinut sentinţă civilă favorabilă, în cuprinsul căreia s-a specificat clar procentul care se acordă... dar la noi, surpriză!:O, instanţa ne dă dreptate, ne recunoaşte dreptul, dar nu se pronunţă asupra procentului lăsând acest aspect în seama "altor acte normative sau decizii" (nu se precizează care ar fi acestea). Deci..:(( nu putem primi nimic, avem doar recunoaşterea dreptului (nu ştiu la ce îmi foloseşte!) Ce e de făcut? (încă suntem în termen pentru un eventual recurs)
Buna seara. In sensul discutiei, va sugerez sa cititi art.50 din Legea-cadru nr.330/2009. Ne satura si asta de bani! Guvernantii nostri au avut grija de toate, inclusiv de "stralucitul" viitor ca functioanr public. #-o
Ordonanţa 71/2009, se referă la hotărârile devenite executorii în anul 2009, noi încă mai suntem în termen pentru recurs..deci nu este definitivă şi irevocabilă:P. Cât priveşte Legea 330/2009.. dezastru, toţi am citit-o şi chiar suntem de tot râsul.#-o, cică nu ne scad salariile.. foarte adevărat-dar ne scad veniturile cu sprijinul OUG 1/2010 şi Ordinele 32/2010, 42/2010
Pana la urma, de ce respectam surogatul asta de lege?! Din moment ce legiuitorul nu respecta exact principiile pe care a fost cladita si in care recunoaste drepturile acordate prin... prin... si prin..., legea fiind de rang superior celorlalte acte normative, sa-mi explice si mie cineva, noi de ce o luam in seama?X-( Cum ramane cu Codul Muncii, incalcat la greu?:foottap:
Si tot pana la urma, ce faceti cu acordurile colective? Le aplicati ori ba?
Unii le aplica...altii nu.... La noi, spre exemplu...nu se mai aplica :( Legea 330/2009, a creat un haos total, cel putin, io unul, nu mai pricep mare lucru.... :)