avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe ...

Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe 19 mai 2023 soacra mea a decedat, pe 12 februarie 2024 a decedat soțul meu, iar pe 28 februarie 2024 a murit și socrul meu. Eu și soțul meu nu avem copii, cumnata mea are o fetița, iar socrul meu era recasotorit dar nu a avut copii cu actuala soție. Eu am dreptul la moștenire ca soție? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 09:08, 13 Martie 2024
Il mosteniti pe sot.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se înțelege prea bine. Ai cui copii erau, mai exact, cumnata și soțul dvs.?
Câți copii a avut soacra? Cumnata și soțul dvs. erau copiii ei?
Soacra și "actuala soție" a socrului reprezintă una și aceeași persoană?
Câți copii a avut socrul? (indiferent cu cine i-a făcut!)

Cert, pe cumnata dvs. o moștenește fetiță ei (și soțul ei, dacă avea)
Pe soacra dvs. o moștenește soțul ei (1/4) și descendenții ei (3/4), adică fiul ei în viață (= soțul dvs.) 3/8 și nepoata ei de fiică predecedată (= fetita cumnatei) 3/8, DACĂ aceștia (cumnata și soțul dvs.) erau copiii soacrei dvs.
Pe socru nu-l moșteniți. Îl moștenesc rudele lui. (copiii lui în viață, nepoții lui de fiu/fiică sau frați/surori, dacă n-a avut copii etc.)

La dvs. ajunge o parte din averea soacrei (dacă soacra din poveste era mama soțului dvs.) adică se retransmite ȘI către dvs. ceea ce a moștenit soțul dvs. de la mama lui. Pentru că dvs. îl moșteniți pe soțul dvs. Atât. (nici pe cumnata, nici pe soacra, nici pe socru).

Am scris SI boldit, pentru că, la moștenirea soțului dvs. nu veniți singură, ci alături de rudele soțului dvs. (cum ar fi nepoata lui de soră = fetita din poveste) dacă soțul nu v-a lăsat vreun testament.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
romascanu, moderator
Soacra mea și socrul meu erau divorțați împreună au avut 2 copii pe cumnata mea decedata în 2021 și sper soțul meu decedat în 2024. Socrul meu s-a recăsătorit da nu a avut copii. Casa unde statea socrul meu urma sa ii rămână soțului meu dar nu a apucat sa facă actele, casa fiind pe nume bunicii soțului. Acum și socrul meu a decenta, eu am vreun drept?



Moderator: Pentru a adăuga un mesaj nou, rog apăsați "raspunde" (e în josul paginii, dacă scrieți pe tel) iar nu citează.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bunica ... de care (maternă/paternă)? Adică mama cui? A socrului, presupun. Și mai este și moartă, presupun.
Dați-ne amănunte, că nu putem să ghicim gânduri nescrise.

Dacă bunica (proprietar) era mama socrului, dacă ea a murit inaintea fiului ei (socrul dvs) atunci fiul ei (socrul dvs) și-a moștenit mama, dar, așa cum am scris deja, dvs. nu îl moșteniți pe socrul dvs.
Moștenitori ai socrului dvs. sunt:
- soția lui supraviețuitoare (ziceți că s-a recăsătorit)
- și nepoata lui în viață (adică fiica fiicei lui decedate/fetița cumnatei dvs.).
Și... pare că altcineva nu mai este, întrucât ați scris că dvs. și soțul dvs. nu aveți copii. Să ințeleg că soțul dvs. nu a avut copii deloc? (că nu contează cu cine îi are). Dacă are vreunul, indiferent cu cine, atunci și acest copil își moștenește bunicul.

Pe scurt: n-aveți.
Dar, observați, vă rog, că orice amănunt contează. De cum ați introdus o "bunică" în ecuație, rezultatul s-a schimbat.
Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
romascanu, moderator
Da, bunica este mama socrului. Soțul meu nu a avut copii deloc. Iar din câte știu eu de la soțul meu, casa bunicii este lăsată lui de către bunica, dar având dreptul doar după moartea tatălui, deoarece nu vroia ca actuala soție a socrului sa primească ceva, doar ca soțul meu a decedat înaintea tatălui de aceea întreb dacă am dreptul la ceva?
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2024
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Mostenirea nepotului de bunic, tatal fiind decedat andapaun72 andapaun72 am rugamintea sa ma ajutati sa aflu cum se imparte averea bunicului sotului meu in situatia in care bunicul a avut 6 copii, unul dintre ei fiind socrul meu, ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)