avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire Apartament, unul dintre proprietari a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire Apartament, unul dintre proprietari a decedat

As vrea sa va cer parerea in legatura cu urmatoarea problema: bunica mea are un apartament cu 3 camere pe care vrea sa mi-l lase mie ca mostenire. Asceasta l-a dobandit ca donatie din partea matusii mele, iar in contract figureaza ca proprietari ea si bunicul meu care este decedat de cativa ani. Nimeni nu a deschis taxa de succesiune in urma decesului bunicului. Tin sa menționez ca eu domiciliez legal si am actul de identitate la aceasta adresa si m-am ocupat in mod constant de ingrijirea bunicii si a apartamentului. Am inteles ca in cazul in care nu se deschide succesiune la un an de la deces mostenitorii isi pierd dreptul la mostenire. Eu as dori sa stiu daca am mostenit in mod tacit proprietatea. As vrea sa stiu ce posibilitati sunt pentru a trece apartamentul pe numele meu cat bunica mai traieste, cat si dupa moartea sa si cum as putea proceda, va mulțumesc!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nimeni nu-și pierde dreptul la moștenire decât în cazul unei declarații de renunțare . Bunica nu va poate dona , vinde , etc decât partea care-i revine după deschiderea succesiunii după soț și nu ati dat suficiente amănunte despre ceilalți moștenitori ai bunicului . Nu are nici o importanta ca aveți domiciliul la acea adresa și nici ca ati îngrijit-o pe bunica și apartamentul , asta nu va oferă nici un avantaj . Dechideti succesiunea după bunic iar dacă mai exista alți moștenitori cum ar fi unul dintre părinții d-voastră sau alți copii ai bunicilor , poate sunt de acord sa le plătiți o sulta și sa rămână bunica unic proprietar după care va poate trece apartamentul pe numele d-voastră . Un avocat va poate ajuta sa alegeți cea mai buna opțiune .
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2024
Etsy123, utilizator
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu ati mentionat nimic de uzucapiune, de faptul ca platesc impozit si asa mai departe
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


DARIUS20002 a scris:

Nu ati mentionat nimic de uzucapiune, de faptul ca platesc impozit si asa mai departe

Pentru ca nu e cazul de uzucapiune la dvs! Iar faptul ca platiti impozitele nu are nicio relevanta in speta
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti succesiunea dupa bunic, ca sa va clarificati care e de fapt partea bunicii, si cine (si cu ce cota) e proprietar pe apartament.
Apoi bunica va poate face contract de intretinere - dumneavoastra sa primiti partea ei de apartament, in schimbul prestatiei de intretinere fata de ea.
Dupa ce bunica moare, la partea ei vor veni la mostenire (cam aceiasi) mostenitori care vin si la bunic - si va trebui sa impartiti partea bunicii cu acestia. Chiar daca v-ar face testemane, unii mostenitori ar putea fi rezervatari, sa va atace testamentul (pentru incalcarea cotei) si sa primeasca ceva. Asa ca ar fi bine sa va ocupati de acest subiect acum, cat mai e bunica in viata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
Mai intai ar trebui dezbatuta succesiunea dupa bunic pt a vedea pozitia mostenitorilor. Exista posibilitatea ca acestia sa fi acceptat tacit.
Depinde cum se inteleg cu bunica, ulterior aceasta va poate vinde fie cota din apartament, fie intreg apartamentul.
Discutati cu un avocat pentru a face demersurile in ordinea corecta.

Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2024
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog sfatuiti-ma!!! dreptul meu la mostenire?!?!? Audry Audry Buna ziua! Am mai explicat cazul acesta si nu prea am primit raspunsuri (de fapt cred ca n-am explicat bine). Situatie: tatal meu are un certificat de ... (vezi toată discuția)
Drept la moștenire după bunica. pot câștiga un proces împotriva mamei și a fratelui vitreg? Necunoscut1996 Necunoscut1996 Buna seara. Povestea este un pic complicata. Cand aveam varsta de 2 ani tatal meu a decedat. In urma decesului tatalui meu, mama a reusit sa obtina o casa de ... (vezi toată discuția)
Procura falsa pentru vanzare nuda proprietate degetel2013 degetel2013 Buna ziua Am si eu urmatoarea speta: In 1975 printr-un act de vazare-cumparare a unui imobil, tatal meu a cumparat nuda proprietate iar bunica (care este ... (vezi toată discuția)