avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara! Sunt angajata muncesc...numai ca,in dec ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara! Sunt angajata muncesc...numai ca,in dec 2022, am ...

Buna seara!
Sunt angajata muncesc...numai ca,in dec 2022, am fost diagnosticata cu poliartita reumatoida std 1......fac tratament urat,am dureri.....intrebare,pot beneficia de indemnizatie de boala,dar de plata impozitului pe venit?
Ce demersuri ar trebui sa fac,?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 14 Martie 2024
Mariorica1970, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:38, 18 Martie 2024
Da,poliartita reumatoida este considerata handicap...problema este ca nu stiu ce demersuri trebuiesc facute pt a beneficia de pensie si de a mi se reduce impozitul pe venit. Mulțumesc
NU e vorba de pensie , ci de indemnizatia de handicap . Daca va doriti accesarea unei pensii de invaliditate ( de boala ), va adresati Comisiei de evaluare a capacitatii de munca , cu referat de la medicul curant si cu docmentele medicale . Daca se va constata ca aveti pierduta cel putin 50% din aceasta capacitate , veti primi acest fel de pensie . Aveti in vedere ca , in coformitate cu legislatia in vigoare , beneficiarii de pensie de invaliditate NU au nici un fel de facilitate fiscala ( platesc impozite ca oricine ) . Scutirea de unele impozite o au beneficiarii de certificat de handicap , si anume cei cu handicap grav sau accentuat . De asemenea , au dreptul la o indemnizatie , in functie de gradul de handicap . Pe acesta il puteti obtine doar daca sunteti incadrat in grad de handicap de comisia DGASPC - dupa cum v-am scris in postul anterior . Invaliditatea si handicapul sunt lucruri total diferite , dupa cum diferita este si legislatia care prevede beneficiile cuvenite .
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2024
CHKa, utilizator
- mesaj mutat din topic nou -

Pana la urma ,la ce sunt sanse sa primesc?
Pensie de boala sau indemnizatie de handicap...tot nu inteleg..
Șanse la încadrarea într-un grad de handicap nu vă poate da nimeni, nici măcar specialistul reumatolog care v-ar redacta referatul.
(obligatoriu aveți nevoie la dosar de referat de la medicul reumatolog/ortoped)

Doar COMISIA de expertiză de la DGASPC dupa ce vă evaluează posibilul handicap, vă poate încadra într-un grad de handicap (UȘOR, MEDIU, ACCENTUAT sau GRAV), sau vă poate respinge cererea.

Dacă doriți să încercați încadrarea într-un grad de handicap, tot ce trebuie să faceți, mergeți la DGASPC - COMISIA de expertiză persoane adulte, și depuneți dosarul cu toate actele și referatele medicale, și așteptați să fiți anunțată prin poștă data când să vă prezentați la evaluare.

După cum v-am mai spus COMISIA de expertiză vă poate încadra într-un grad de handicap din cele PATRU, sau vă poate respinge cererea.
Deci orice șansă îl decide comisia de expertiză.

GRADELE și beneficiile:
- UȘOR nu veți beneficia de nimic.
- MEDIU veți primi 72 de lei.
- ACCENTUAT veți primi 449 lei, scutire la impozitul de 10% pe salariu și la impozitul pe casă
- GRAV (nu mai detaliez că nu sunteți în situația asta)
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizaþie handicap ºi pensie de invaliditate socela socela sotul meu care este operat pe cord si are proteza de valva mitrala poate beneficia de pensie de handicap? si ce grad de pensie poate avea? va multumesc ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate brdcristea brdcristea Buna ziua Baiatul mea in varsta de 40 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida in 2006..... A avut o perioada cand a mai lucrat . Vechime ... (vezi toată discuția)