avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa decizii luate în AGA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa decizii luate în AGA

Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as avea nevoie de un sfat.
Sunt membru al unei asociatii de proprietari a carui Cex e format din 3 membrii:presedinta respectiv inca 2 membrii. Acum vor sa faca adunarea generala pentru a cere sa fie mandatati ca sa semneze contracte cu diverse firme pentru diferite utilitati inclusiv sa aleaga o firma pentru administratia tehnica a blocului. Din 136 de apartamente, la prima adunare in general se prezinta 8 proprietari iar la reconvocare in jur de 20. Eu am mai vazut asociatii de proprietari, cand e vorba sa aleaga o firma care sa desfasoare diferite activitati, CEXUL le afiseaza mai multe oferte si la AGA ei aleg firma care e cea mai avantajoasa. La noi, nu prezinta nici o oferta si ne "arunca in fata" ideea ca noi ii mandatam si ei aleg firma care o doresc ei 3 (mai exact un membru pentru ca presedinta si celalalt membru e doar de "umplutura").
Fiind un bloc unde majoritatea sunt chiriasi, proprietarii nu se prezinta la sedinta pentru ca ei nu "simt" urmarile alegerii firmelor celor mai scumpe pentru servicii insa pentru noi, restul conteaza fiecare banut platit in plus doar pentru ca unul din membrii cex face ce vrea el mergand pe premisa ca restul nu se prezinta sa il schimbe. Si-a facut o gasca de vreo 16 vecini care il sustin indiferent ce face. Intrebarea mea este, legal ce putem face pentru a fi o transparenta in alegerea firmelor pe care tot noi le platim? De cate ori am solicitat acest lucru, s-au apucat sa urle ei si gasca lor celor care pun intrebari, probabil si acesta fiind unul din motivele pentru care o parte nici nu mai vin la sedinte. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 16:29, 22 Martie 2024
Unu. Daca sunt multi chiriasi ar trebui sa existe o asociatie a chiriasilor (art. 23-26 din Legea nr. 196/2018). Chiriasii nu fac parte si nu pot vota in adunarea generala a proprietarilor decat daca fiecare chirias are mandat de la proprietarul apartamentului in acest sens. In mod normal mandatul ar trebui sa fie dat in scris si privitor la punctele de pe ordinea de zi.
Doi. Administrarea partilor comune, inclusiv administratia tehica se face doar de catre proprietarii din asociatie, nu de catre chiriasi. Chiriasii pot incheia cu proprietarii un acord pentru administrarea partilor comune.
Trei. Ce puteti face? D-voastra in calitate de chirias nu puteti contesta decat partea de hotarare care va produce o paguba direct, ceea ce e greu de dovedit. Pur si simplu nu aveti calitatea necesara contestarii hotararilor in intregime pentru ca nu sunteti membru. Insa oricare proprietar o poate face fie direct, fie prin mandatarul sau. Art. 52 din legea196/2018
Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
.
Patru. Primul pas este sa obtineti d-voastra si cei care sunt de aceeasi parere cu d-voastra un mandat de la proprietar, pentru a preveni surprizele din statutul asociatiei, care poate fi mai restrictiv decat legea, statul pe care probabil ca nu-l detineti, mergeti la notar sa obtineti o procura autentificata. Pasul al doilea este ca la sedinta sa contestati calitatea de membrii a tuturor chiriasilor care nu au mandat scris de la proprietari si apoi sa atacati hotararea adunarii generale in instanta. Ar fi bine daca ati inregistra sedinta cu un telefon mobil ca sa dovediti faptul ca voteaza si vocifereaza oameni care nu au nici o treaba cu asociatia.
Cinci. Daca reusiti sa strangeti 20% dintre proprietari sub forma mandatelor puteti convoca adunarea generala d-voastra si puteti schimba CEX-ul.
Buna ziua,
imi cer scuze, m-am exprimat greșit probabil, eu sunt proprietar. Spuneam doar că din cauza că sunt mulți chiriași, proprietarii acelor imobile nu sunt interesați să participe la ședințe și cum chiriașii plătesc majoritatea cheltuielilor, ei nu sunt afectați de deciziile CEx-ului care nu prezintă ofertele la AGA ci își iau doar mandatul și mai departe încheie contracte după preferințe proprii nu pentru binele blocului.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2024
Manuela Rășină, administrator
Ok, schimband ce trebuie schimbat raspunsul de la puntul patru ramane partial valabil. Asta este ce aveti de facut. Nu exista vreo lege care sa stabileasca ca CEX-ul trebuie sa prezinte oferte concrete, toate aceste amanunte de organizare fiind la latitudinea membrilor asociati.
depinde daca ai stipulat in statut acest lucru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandatar presedinte asoc cibo0505 cibo0505 Buna ziua, La asoc de bloc unde stau, exisa urmatoarea situatie creata: in urma schimbarii comitetului, s-a ales un presedinte proprietar de bloc, si unul ... (vezi toată discuția)
Membrii ce zice zice 2 intrebari: - membrii comitetului executiv trebuie sa fie proprietari, sau se accepta chiriasi sau persoane \"imputernicite\" de catre un proprietar? - ... (vezi toată discuția)
Pe cine convoci la adunarea generala? denissse denissse Intr-o asociatie de proprietari esti obligat sa convoci toti proprietarii la AG sau doar pe membrii ei? intreb asta deoarece la prima adunare a noii asociatii ... (vezi toată discuția)