avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mandatar presedinte asoc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mandatar presedinte asoc

Buna ziua,

La asoc de bloc unde stau, exisa urmatoarea situatie creata: in urma schimbarii comitetului, s-a ales un presedinte proprietar de bloc, si unul mandatar care este chirias. Pt aceasta s-a facut o hartie simpla cu stampila asoc. prin care se specifica acest lucru. Intrebarea sa pune cat de legala este aceasta hartie, in conditiile in care in lege se precizeaza clar ca presedintele de bloc este inlocuit de un vicepresedinte.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 11:08, 6 Decembrie 2014
Nu are nici o valoare aceasta hartie care este contrara legilor, in Adunarea Generala este ales un comitet format dintr-un numar impar DINTRE PROPRIETARII MEMBRII AI ASOCIATIEI (exclus chiriasii sau proprietarii care nu sunt membrii ai asociatiei), dintre acestia se alege un presedinte si un vicepresedinte. In cazul in care presedintele este in imposibilitatea de a exercita functia, locul ii este luat de un vicepresedinte.
Legea 230/2007 CAPITOLUL III: Drepturile si obligatiile proprietarilor
Articolul 9
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu .
CAPITOLUL IV: Organizarea si functionarea asociatiei de proprietari
Articolul 21
(1)La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor.
(3)Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor din cadrul adunarii generale. Presedintele, in situatii deosebite, poate numi temporar dintre membrii comitetului executiv un vicepresedinte caruia ii poate delega atributiile sale.
Adica poti sa fii proprietar al unui apartament din bloc, dar sa nu faci parte din asociatie?, si ce trebuie sa faca acel proprietar pt a fi membru?

In cazul in care mandatarul chirias al presedintelui, a mai semnat si pe contracte, cei drept semnatura cu bara, contractul este valabil sau nul?, ma refer d.p.d.v al asoc., in cazul in care s-a comis o nelegiuire, unde trebuie sa ma adresez pt a fi corectate lucrurile
Nu toti proprietarii au semnat adeziunea la asociatia de proprietari, daca nu au facut acest lucru, dar vor sa participe, cu drept de vot (pentru ca fara drept de vot pot participa toti), la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari, trebuie sa faca o simpla cerere si se considera ca este membru al asociatiei, oricum obligatiile sunt aceleasi si pentru cei care sunt membrii si cei care nu sunt.
Daca a semnat anumite acte in locul presedintelui, lasati actele asa doar nu o sa anulati, dar incercati sa indreptati lucrurile conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007.
nici nu stiu daca s-a semnat vreodata vreo cerere de adeziune la asoc de proprietari, pur si simplu se comitetul s-a stabilit la adunarea generala a proprietarilor, si cine a vrut sa faca parte din el, s-a propus acum, odata stabilit, mai trebuie sa faca fiecare membru cate o cerere de adeziune la asoc de prop?

adica sa nu mai semneze, asa zisul mandatar, in locul presedintelui?, se poate cere un control de la primarie in acest sens, sau daca exista nereguli de ordin financiar?

Va multumesc mult pt ajutor.
Discutati cu presedintele asociatiei sa-si intre in atributiuni si sa nu mandateze pe nimeni sa-i faca treaba.
In situatia in care este in imposibilitate de asi indeplini atributiunile (bolnav, pleaca in strainatate....) sa desemneze ca vicepresedinte pe un membru al comitetului executiv. Acest lucru se consemneaza intr-un proces verbal de sedinta a comitetului executiv. Daca situatia de indisponibilitate este mai mare de 90 de zile, vicepresedintele convoaca adunarea generala pentru alegerea altui presedinte.
Asa prevede legea si nu mandatarea cuiva din afara comitetului de catre presedinte si cu atat mai mult a unui chirias.
Presedintele poate mandata, sa zic asa, un avocat sa reprezinte asociatia in instanta, poate imputernici pe cineva sa reprezintye asociatia la o negociere.. adica poate apela la persoane din afara comitetului, la specialisti pentru a rezolva probleme punctuale clare si nu pentru a indeplini atributiunile de presedinte al asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Suspendare presedinte si alte probleme AsociatiaNr1 AsociatiaNr1 Buna ziua. Sunt membru al unei Asociatii de Proprietari si as dori, daca puteti, sa dezbatem urmatoarea situatie: 1. Dorosc sa propun in Comitetul Executiv ... (vezi toată discuția)
Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)