avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces mostenire - testament olograf
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces mostenire - testament olograf

Unchiul meu, verisor primar cu mama mea, a decedat anul trecut, fiind supravietuit doar de parintii sai divortati. Nu era casatorit si nici nu avea copii. In 2018, din cauza unor atacuri de panica in urma unei proceduri stomatologice ce a suferit niste complicatii, luand in considerare faptul ca „ar putea pati ceva”, iar mama lui era in alta tara la acel moment, mi-a cerut o copie dupa buletin, trimitandu-mi ulterior o poza cu un testament scris de mana in care el isi exprima ultima dorinta ca eu sa-l mostenesc. Nu am intrat in posesia documentului.

La momentul decesului, pentru ca tatal lui a ridicat pretentii la mostenire, matusa mea l-a informat ca exista un testament (singurul ei scop fiind ca domnul sa nu primeasca nimic). S-au intalnit la 6 luni de la momentul decesului doar ei la notar, insa nu s-au inteles. Notarul respectiv a sfatuit-o pe matusa mea ca eu si ea sa dam o declaratie precum acceptam succesiunea defunctului conform cu testamentul olograf. Initial matusa mea spera ca-i ofer o imputernicire ca sa se ocupe ea de toate formalitatile, avand in vedere ca locuim in orase la aproximativ 300 km distanta, insa am preferat sa ma prezint personal la notar peste cateva zile de la momentul discutiei notarului cu parintii defunctului. La acel moment, pe langa declaratiile mai sus mentionate, matusa mea a predat catre notar inclusiv testamentul, iar acesta ne-a comunicat ca urmatorul pas este doar in instanta, ca atunci cand se implineste 1 an nu avem ce sa cautam la notar.

Anul acesta, la pomana de 1 an, matusa mea a readus in discutie procesul, ca sa vedem ce facem, ca ar vrea sa inchirieze apartamentul si ca „poate” mi-ar da si mie ceva din chirie, insa toata discutia ei a fost foarte vaga, s-a invartit in jurul ideii ca ea are jumatate si oricum a pastrat inclusiv chitantele cu inmormantarea, iar daca chiar as vrea ceva, sa platim impreuna cheltuielile de judecata. Nu mi-am exprimat nicio pozitie, i-am zis doar sa vorbeasca si sa vada care sunt urmatorii pasi si ce presupun acestia. La 2 zile m-a sunat „cu o falca in cer si una-n pamant” ca ea a vorbit cu un avocat, ca a platit 500 de lei si ca i-a spus ca este un proces foarte lung de 3-4 ani, ca implica cheltuieli de cel putin 5000-6000 euro, inclusiv evaluator si expertiza olografica a testamentului, ca ea nu dispune de banii acestia pentru un sfert cat i-ar reveni ei de fapt si ca nu am decat sa deschid eu proces.

Pentru ca toate discutiile cu matusa mea au fost foarte vagi pana acum, mai mult in ideea de a nu primi tatal defunctului nimic si nu ca ar respecta decizia testamentului sau ca mi-ar oferi o sulta ceva ca la final sa ramana ea cu tot, precum si faptul ca notarul si avocatul sunt cunostinte ale matusii mele si cel mai probabil informatiile primite au fost doar de a o ajuta pe ea, imi puteti spune si mie, va rog, care sunt de fapt urmatorii pasi si ce ar presupune un astfel de proces? Avand in vedere ca am aproximativ 30 de ani, nici eu nu dispun de banii mentionati de matusa mea si nu-mi dau seama daca pe acest lucru se bazeaza, ca sa nu fac nimic.
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 20:51, 25 Martie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Astfel de probleme nu se rezolva pe un forum,consultati și dvs un avocat prezentati situația ,faceți împreună un calcul de costuri taxa timbru,onorariu avocat,expertize etc.De exagerat nu a exagerat prea mult durata este cea menționată,taxa de timbru depinde de valoarea masei partajabile etcetc.Un proces de o astfel de durata presupune costuri.,un onorariu de av de minim 1500 -2000 E expertize minim 3,4 000 de leiPrezentand unui av situația dvs poate va încadrați pt o eșalonare de taxe de timbru ,scutire,în funcție de veniturile realizate..
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unu. Testamentul olograf este valabil DACA si numai DACA este SCRIS, SEMNAT si DATAT in intregime de testator. Verificati pe poza daca sunt indeplinite aceste conditii. Daca nu, va pierdeti vremea si poate si banii.
Doi. Daca conditiile de mai sunt sunt indeplinite si nu aveti o copie a testamentului legalizata de notar mergeti si cereri-i una (art. 1042 alin. 3 Cod civ.). E bine sa o aveti.
Trei. Avem trei persoane cu vocatie la mostenire. Mostenitorul testamentar, d-voastra, si cei doi parinti care pot cere reductiunea testamentului la jumatate (art. 1088 Cod civ.). In ipoteza in care testamentul este valabil si se aplica reductiunea d-voastra aveti jumatate din mostenire iar ceilalti doi cate 1/4 fiecare.
Patru. Intr-adevar, daca exista neintelegeri intre mostenitori notarul nu poate face altceva decat sa suspende procedura iar parile sa sesizeze instanta de judecata. Insa, daca d-voastra sunteti de acord cu reductiunea testamentului atunci e treaba matusii sa se judece cu fostul sot, nu a d-voastra. . Ar trebui sa dati o declaratie la notar in acest sens pentru a va scoate din discutia privitor la reductiunea testamentului.
Sase. Nu ati scris daca contesta sau nu cineva testamentul. Daca acesta este necontestat ce treaba aveti cu judecata si expertiza? Intr-adevar, unii notari solicita o expertiza extrajudiciara a testamentului, probabil pentru ca fie nu cunosc legea fie nu vor sa o respecte, cu toate ca ea este necesara potrivit disp. art. 107 alin. 4 din Legea nr. 36/1995 doar in situatia in care:
a) succesibilii înlăturați de la moștenire, deși citați, nu se prezintă;
b) succesibilii declară că nu cunosc scriitura defunctului;
c) succesibilii contestă scriitura defunctului, aducând probe în acest sens;
d) defunctul nu are moștenitori legali. .
Aceasta expertiza ar trebui sa coste in jur de 1500-2000 de lei si aveti nevoie pentru ea de cateva inscrisuri care provin de la defunct care trebuie produse de cei care contesta semnatura sau scrisul, nu de catre d-voastra.
Cinci. Asadar, dupa cum se vede de mai sus,daca d-voastra nu doriti decat 1/2 din mostenire si acceptati reductiunea liberalitatii facute NU aveti nici un fel de interes sa cheltuiti bani in judecata.
Buna ziua! Va multumesc frumos pentru raspuns. Da, testamentul este scris, semnat si datat in intregime de testator. Eu am doar poza, documentul original a fost predat de matusa mea catre notar atunci cand am completat amandoua declaratia de acceptare a succesiunii conform testamentului. Sa inteleg ca eu mai trebuie sa merg la un notar pentru a mentiona ca sunt de acord cu reductiunea testamentului? Poate fi unul din localitatea de domiciliu sau trebuie sa fie acelasi notar unde am dat si prima declaratie? Tatal defunctului ar fi precizat initial ca nu ar fi de acord cu testamentul. Matusa mea este de acord cu testamentul doar ca sa-l inlature pe tatal defunctului de la succesiune, din discutiile cu ea, aceasta considera ca in baza cheltuielilor sale ar fi avut o cota mai mare sau m-ar pacali sa cedez totul in favoarea ei. Eu imi doresc doar sa respect dorinta unchiului meu, fara a incalca rezerva parintilor sai, tocmai de aceea nu intelegeam de ce ar fi trebuit eu sa deschid proces.
Dacă nu aveti bani si pt a evita si situația de a vă certa cu familia, mai există și varianta vânzării drepturilor litigioase. Cumpărătorul acestor drepturi se va ocupa el de tot iar dumneavoastră va alegeți cu ceva chiar și în cazul care cumpărătorul vă pierde procesul.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2024
gi-jane2, moderator
Trebuie sa dati declaratia privitor la faptul ca acceptati reductiunea testamentului la acelasi notar public care a deschis dosarul de succesiune. Notarul ar trebui sa-i citeze pe cei doi si sa-i intrebe daca recunosc sau nu scrisul si daca tatal zice ca nu-l recunoaste (nu ne intereseaza daca este sau nu este de acord cu testamentul, ci daca acela e scrisul si semnatura fiului sau) iar daca tatal zice ca nu sa depuna inscrisuri facute de fiul sau pentru a fi comparate prin expertiza. Daca tatal persista in a sustine ca testamentul este fals, dosarul va fi suspendat la notar si cineva dintre d-voastra (matusa, unchiul sau d-voastra) va trebui sa ceara instantei sa hotarasca cine si in ce cota este mostenitor. Reclamantul avanseaza cheltuielile initiale si le recupereaza la sfarsit. Procesul nu dureaza 3-4 ani, nu sunt motive sa dureze mai mult de 1 an, 1 an si jumatate daca e intr-o alta localitate afara de Bucuresti.

Alte discuții în legătură

Testament de mana. buna ziua. tatal meu a facut un testament ... Cristiantm Cristiantm Testament de mana. Buna ziua. Tatal meu a facut un testament de mana in care include semnatura lui si a unui martor fara a il legaliza la notar. Cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
La dezbaterea succesiunii dupa un testament olograf cu mostenitori ... mirela4512 mirela4512 La dezbaterea succesiunii dupa un testament olograf cu mostenitori nerezervatari. Testamentul este facut in favoarea unuia dintre mostenitori. Unul dintre ... (vezi toată discuția)