avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua .Am lucrat 28 de ani in grupa a ll de munca. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua .Am lucrat 28 de ani in grupa a ll de munca. Am ieșit ...

Buna ziua .Am lucrat 28 de ani in grupa a ll de munca. Am ieșit la pensie la limita de vârsta.Vă rog sa -mi spuneți cum s-a calculat creșterea pensiei pentru cei 28 de ani și cum se calculează acum după legea actuala. Doamna ministru a muncii susține că nu se va pierde nimic ca punctaj pentru grupe , iar alții spun că cei cu grupe vor pierde prin recalculare.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:49, 29 Martie 2024
Ințeleg că răspunsul la întrebarea mea ar fi următorul : in prezent , pentru 28 de anii lucrați în grupa a ll-a ,am o majorare a pensiei de
0,25 % a punctajului anul X 28 : 25 lei , iar la recalculare voi avea o majorare de
0,25 puncte X 28 X 81 lei .
Vă rog să-mi spuneți dacă raționamentul este corect sau greşil.Mulțumesc pentru amabilitate
Carp Mircea a scris:

Pe actuala lege 263/2010 se aplică o majorare de 50% pentru acea perioadă..Pe legea 360/2023 majorarea va fi de 0,5 puncte/luna/an.D-voastra rămâneți cu majorarea pe care ați primit-o. Veți primi doar puncte de stabilitate dacă aveți dreptul.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am greșit eu aplicând 0,5 puncte sau 50%.Acestea sunt valabile pentru grupa I.D-voastra ați primit majorarea de 25% și cu aceasta veți rămâne.Nu aveți legătură cu 0,25 puncte/luna/an.
Imi cer scuze că insist.Ştiu că voi rămâne în bani cu aceiaşi creştere de 25% a pensiei datorată lucrului in grupa ll. DAR RECALCULAREA PENSIEI VA FI cu 0.25 PUNCTE /LUNĂ/AN de grupă . O ÎNGHEȚARE A PENSIEI !
Cele doua moduri de calculare a creşterii pensiei datorate lucrului în grupă sunt egale doar in cazul punctajelor anuale egale cu 1? ( în cazul pensiilor femeilor ieşite la pensie înainte de 2001 ,când suma punctajelor anuale s-a împărțit la 25 )

Carp Mircea a scris:

Am greșit eu aplicând 0,5 puncte sau 50%.Acestea sunt valabile pentru grupa I.D-voastra ați primit majorarea de 25% și cu aceasta veți rămâne.Nu aveți legătură cu 0,25 puncte/luna/an.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va repet si va repet:
D-voastra nu aveti nicio legatura cu 0,25 puncte/luna/an.
Ati primit o majorare de 25% la punctajul pe acea perioada si cu acela veti ramane.
Nu se va umbla la total puncte acumulate de d-voastra.
Veti ramane cu totalul lor.
Doar se vor adauga punctele de stabilitate.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La recalculare nu va mai avea importanta la ce stagiu complet s-a impartit totalul punctelor realizate , pentru ca , in noua Lege , dispare notiunea de “ punctaj mediu anual “ . In cazul dvs. , recalcularea va consta in adaugarea punctelor de stabilitate ( daca aveti peste 25 ani contributivi ) la totalul punctelor realizate pe care le aveti in decizia de pensionare de atunci , de cand v-ati pensionat . Puncte realizate plus puncte de stabilitate , rezulta un total care se inmulteste cu 81 lei . Puteti calcula usor care va fi valoarea pensiei . Daca aceasta va creste sau nu , e alta poveste . Pe de alta parte , Legea 360/2023 NU are scopul de a creste pensiile , ci schimba un mod de calcul . Sigur este doar ca nu vor scadea .
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2024
CHKa, utilizator