avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Schimbare secretar CSSM (personal TESA, in telemunca) ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Schimbare secretar CSSM (personal TESA, in telemunca) - Comitet Securitate si Sanatate in Munca

Buna ziua,

Schimbarea secretarului se face doar prin decizie scrisa a presedintelui, semnata doar de acesta? mai este nevoie de confirmarea celorlalti membri?

Firma in care lucrez este o firma cu personal tesa exclusiv, toti in telemunca. Comitetul nostru arata astfel:
- Presedinte CSSM - Administratorul firmei
- Secretar: SEPP (care ne si intocmeste si trimite PV-urile), dar nu le trimite la ITM, ci le trimite o angajata de la Resurse Umane, ca n-are cine altcineva...
- 2 reprezentanti ai angajatilor
- 1 medic de medicina muncii (participare online)

Am citit ca SEPP-ul nu poate fi secretar, ar trebui sa fie un angajat cu atributii SSM, care este si scolit.

Problema e ca la noi oamenii nu vor responsabilitati in plus, nu vor sa se implice si nici nu ii putem obliga. Abia abia ce am convins 2 oameni sa faca un curs de ssm, ca sa se poata infiinta comitetul. 1 angajat s-a exprimat acordul, insa locuieste la 400 km distanta de punctul nostru de lucru, deci nu are cum sa participe la sedinte decat online. Ar putea fi el secretarul?
exista ingaduinta din partea ITM-ului, in caz de vreun control?

Multumiri multe pt orice sfat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:12, 27 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 58 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca este constituit din urmatorii membri:
a) angajator sau reprezentantul sau legal;
b) reprezentanti ai angajatorului cu atributii de securitate si sanatate in munca;
c) reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
d) medicul de medicina a muncii.
(2) Numarul reprezentantilor lucratorilor este egal cu numarul format din angajator sau reprezentantul sau legal si
reprezentantii angajatorului.
(3) Lucratorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire si protectie este secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca.
-art. 63 Membrii comitetului de securitate si sanatate in munca se nominalizeaza prin decizie scrisa a presedintelui acestuia, iar componenta comitetului va fi adusa la cunostinta tuturor lucratorilor.
Chiar daca exista contract incheiat cu un SEPP, angajatorul are obligatia sa desemneze o persoana cu activitati de prevenire si protectie pentru a se respecta prevederile,
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49
-art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm LIA1992 LIA1992 BUNA ZIUA! Am absolvit facultatea-contabilitate si master -CAFEC iar, recent am absolvit un curs SSM de 80 ore. As putea sa initiez un PFA sa pot presta ... (vezi toată discuția)
Ssm si psi dmanisor dmanisor Buna ziua, In cazul unui SRL care are 12 angajati si are activitate tehnica, care sunt variantele de rezolvare a activitatilor de SSM si PSI daca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. dacă un functionar public exercita la locul de munca ... Catalinb92 Catalinb92 Bună ziua. Dacă un functionar public exercita la locul de munca atribuții în domeniul ssm , poate sa mai fie angajat și la alt loc de munca privat în ... (vezi toată discuția)