Buna ziua!
Am avut un accident de munca in urma cu 3 saptamani (inca sunt in recuperare).
Am 19 ani, lucrez de putin timp si mi s-a spus sa nu declar accidentul de munca.
Pe de alta parte, niciun medic nu m-a intrebat cum sau unde s-a intamplat, iar eu nu stiam ca trebuia sa precizez.
Abia azi am aflat ca pe concediul medical este un cod de indemnizatie. Mi s-a trecut codul 01, care este pentru boala obisnuita.
Acest cod se mai poate schimba in 03 (accident de munca)? Mai pot face ceva in legatura cu asta?
Multumesc anticipat!
Puteti face dvs. plangere la ITM si de acolo vor incepe cercetarile ( o sa vina o echipa de la ITM in control la firma unde lucrati si vor intreba de acest accident, o sa dati declarati dvs., eventualii martori, poate se lasa si cu o amenda pentru nedeclararea accidentului...).
Obligatia de anuntare eveniment produs la ITM apartine conform legii ssm nr. 319/ 2006, angajatorului, nu angajatului.
Sesizati dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite si prin posta cu confirmare de primire.
ITM va dispune firmei sa cerceteze evenimentul produs. Daca dosarul de cercetare va fi avizat de catre ITM ca AM, firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM.
Comisia de cercetare este responsabila pentru schimbarea codului de pe certificatl medical.
In urma cercetarii evenimentului produs si inregistrarii ca AM, victima accidentului poate beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
h) pensie invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională;
i) pensie de urmaş în cazul decesului ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.
Bună ziua,
Ma numesc Alexandra, am 49, și am avut un accident de munca , în drum spre serviciu, pe data de 02.05.2025,,am entorsa de glezna cu 2 ligamente rupte complet, momentan nu mi-am revenit sa pot sa ma deplasez la serviciu,sunt în concediu medical pentru recuperare , fac kinetoterapie, în momentul accidentului am sunat la serviciu sa anunț accidentul , iar cei de la serviciu mi-au zis sa nu declar la spitalul de urgenta unde eram ca mergeam la serviciu sa spun ca eram libera deoarece ei nu aveau protectia munci pentru mine de când m-am angajat din 2019 de când m-am angajat.
Au spus sa nu declar accidentul de munca ca ma ajuta anjatorul cu ce am nevoie, eu în momentul când am căzut la declarația personalului de la smurd am declarat ca mergeam la serviciu.
La spital de urgenta mi-au dat medical 5 zile și fiind piciorul foarte umflat au scris în scrisoarea medicala , după 7 zile sa fac RMN, iar cei de serviciu au intervenit ei ca ma ajuta și ca ma trimit la spitalul de unde aparține serviciul.
Am fost acolo după ce am primit RMN-ul la un medic care mi-a spus ca nu am nimic , eu fiind în carje, mi-a zis sa merg fără carje și asa ma recuperez, și m-a trimis acasă fără sa-mi recomande un unguent sau în medicament m-a chemat la control după o săptămână și mi-a zis ca de ce am venit ca din punct de vedere medical nu am nimic și eu nu puteam sa ma deplasez de dure și eram tot cu cart
rjele, ba mai rău a sunat la anjajator și a spus ca nu am chef sa muncesc.
Si m-a dat afara din cabinet , iar când eram la lift m-a chemat înapoi sa-mi dea o foaie pe care scria sa fac recuperare 10 sedinte fizioterapie și 20 sedinte kinetoterapie.
Acum sunt cu recuperare,in medical pe cont propiu fara ajutorul lor, eu am platit tot din salariu,si am o mare problema,cei de job m-au amenințat ca dacă nu vin pana pe data de 10.04.2025, la serviciu ma Day afara de la job, eu fiind în medical, ca nj ma pot deplasa momentan ,confirm legii , nu au dreptul sa -mi întrerupă contractul de munca.
Ba, mai rău angajatorul nu vrut sa înregistreze nici un concediu medical.a zis c a nu are nevoie de concediile mele, iar eu în tot timpul acesta am lucrat deacasa online ca lucrez pe contabilitate.
Întrebarea mea este, mai pot sa declar accidentul de munca după 2 luni la ITM, mai am câștig de cauza?
Aștept răspuns!
Multumesc !
Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data si in prezent.
Nu imi este clar, daca evenimentul s-a produs in timp ce mergeati la serviciu, cum de lucrati de la domiciliu ?
Nu mai postati discutii noi, la discutii deschise anterior de catre alti utilizatori.