avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea 19/2000, ...

prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea 19/2000, articolul 38 si alin 4 devine - Perioadele asimilate prevazute la alin 1 se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de de prezenta lege (anterior escria se valorifica numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas.) In normele de aplicare ale legii 19/2000 exista la pct.41-perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevazut de lege sunt: .....b)perioadele necontributive care au constituit vechime in munca utila la pensie in baza legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii ....si se enumera aici si perioadele in care s-a beneficiat de ajutor de somaj si/sau ajutor de integrare profesionala prevazute de Legea 1/1001, republicata cu modificarile ulterioare.
Mi se pare ca somajul inainte de 2001 si concediile medicale sunt trecute la drepturi de asigurari sociale si se aplica legea 19/2000 si normele ei de aplicare si se tine cont de acestea si in noua lege a pensiilor din moment ce sunt trecute ca perioade necontributive sau asimilate pe deciziile emise pana acum, decizii care se pregatesc sa se plieze pe noua lege.
Normele de aplicare ale legii 19/2000, aparute in M.O. 237/10 mai 2001 raman in vigoare din 1 septembrie cand se aplica legea 360/2023 ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 20 Aprilie 2024
Mi s a mai spus, dar lumea vorbește ca somajul de înainte de 2001 este stagiu necontributiv, asimilat și nu se aduna decât la limita de vârstă. Nu vad articolul din noua lege care sa stimuleze asa ceva, nici în normele de aplicare, dar am văzut decizii de pensionare în care somajul înainte de 2001 este trecut ca stagiu necontributiv(deși este menționat ca se aduna la condiții normale pe kegea 27w/2010). În ceea situație subt și concediile medicale boala obisnuita-cica ar fi necontributive, deși eu vad referirevin lege doar la prestațiile sociale în perioada 2003-1 ianuarie 2006 ca ar fi perioade asimilate.
Pe un grup de pe facebook moderatoarea zice ca nu este nevoie sa apară specificat exact în lege sau norme, ca interpretează casele de pensii și are cnpp normele proprii. Ceea ce nu mi se oare legal.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2024
goplanet, utilizator
1. Din pacate, cine va spus asa ceva, ar trebui sa citeasca normele de drept ..actele normative date în executarea legilor, ordonanţelor sau hotărârilor Guvernului se emit în limitele şi potrivit normelor care le ordonă.

2. Nimeni nu poate adauga la lege.

3. Specialia generalibus derogant este un principiu juridic care implică faptul că norma specială e cea care derogă de la norma generală și că norma specială este de strictă interpretare la cazul respectiv. De altfel, 0 normă generală nu poate înlătura de la aplicare o norma specială.

Intrucat va tot invartiti in jurul acestei idei , poate va va spune cineva unde este prevazuta in legea pensiilor acordarea somajului ?
Articolul 14 (1) În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
...
c) a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
Cumva perioada de dinainte de 2001 se incadreaza in acest articol din noua lege a pensiilor?
Indemnizatii de asigurari sociale-adica si concediu medical si somajul intra aici?
Sunt derutata caci am vazut decizii pe actuala lege in care somajul inainte de 01.04.2001 este trecut la perioade necontributive, cu specificatia ca valoarea in ani si zile este inclusa in stagiu normal. iar la stagiu asimilat cf. art.49 din legea 263/2010 este trecut stagiul aferent perioadelor de incapacitate de munca. Art.49 din legea 263/2010 cred ca este cel similar cu art.14 (1) din Legea 360/2023, Deci sper ca doar concediile medicale si somajul din perioada 01.04.2001-01.01.2006 sa nu fie luate in calcul ca stagiu contributiv.
De ce va tot legati de legea pensiilor, atat cat Legea 76/2002 nu se modificxa in sensul in care tot discutati ?

Somajul pana la 01.03.2022 era considerat vechime in munca .