avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea 19/2000, ...

prin Ordonanta de urgenta 49/2001 se modifica legea 19/2000, articolul 38 si alin 4 devine - Perioadele asimilate prevazute la alin 1 se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de de prezenta lege (anterior escria se valorifica numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas.) In normele de aplicare ale legii 19/2000 exista la pct.41-perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevazut de lege sunt: .....b)perioadele necontributive care au constituit vechime in munca utila la pensie in baza legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii ....si se enumera aici si perioadele in care s-a beneficiat de ajutor de somaj si/sau ajutor de integrare profesionala prevazute de Legea 1/1001, republicata cu modificarile ulterioare.
Mi se pare ca somajul inainte de 2001 si concediile medicale sunt trecute la drepturi de asigurari sociale si se aplica legea 19/2000 si normele ei de aplicare si se tine cont de acestea si in noua lege a pensiilor din moment ce sunt trecute ca perioade necontributive sau asimilate pe deciziile emise pana acum, decizii care se pregatesc sa se plieze pe noua lege.
Normele de aplicare ale legii 19/2000, aparute in M.O. 237/10 mai 2001 raman in vigoare din 1 septembrie cand se aplica legea 360/2023 ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 20 Aprilie 2024
Ma leg de legea pensiilor pentru ca na intereseaza sa îmi calculez stagiul complet contributiv, și deci ma intereseaza dacă pentru șomaj și concedii medicale s au plătit contribuțiile la pensii sau nu.
Notiunea de stagiu de cotizare minim si complet contributiv a aparat pentru prima data in legea 360/2023.
Pe d-voastra va intereseaza doar daca somajul intra in stagiul de cotizare complet contributiv.
Legea 360/2023
Art.3
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
s) stagiu complet de cotizare contributiv - perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate;
ș) stagiu minim de cotizare contributiv - perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă;

De interpretat:
-La punctul r)
Contract de asigurare sociala cu casa locala = stagiu de cotizare contributiv
-La punctele s) si ș) stagiul de mai sus nu mai este stagiu de cotizare contributiv.
-Eu consider ca prevederile celor 3 aliniate sunt pline de "ANOMALII".
Am cerut informatii/lamuriri de la CNPP.
-Rog sa fiu contrazis.
Cereti informatii/lamuriri de la CNPP.
Prin aliniatele de mai sus v-am dovedit ca, si daca se mentioneaza intr-un aliniat ca este stagiu de cotizare contributiv, in alt aliniat nu mai este stagiu de cotizare contributiv.
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2024
Carp Mircea, utilizator
Cnpp nu răspunde la întrebări. Nu știu sau nu vor. Mie nu mi se pare nici o contradicție între alin r) s) si s).

Dacă s a făcut contract cu casa și s-au plătit contribuții (în contract scrie ca se valorifica doar pentru pensia limita de vârstă ) acele luni sau ani plătite sunt stagiu de cotizare contributiv (se aduna la stagiul minim sau la stagiul complet contributiv pentru ieșirea la limita de varsta)
Dumneavoastră dacă ziceți ca sunt contradicții înseamnă că casa de pensii poate interpreta cum vrea și legea și normele de aplicare, aducă poate adăuga, modifica normele și legea prin alte norme, norme interne ale CNPP. Și dacă mai fac și soft-ul asa mai ....altfel decât prevede legea.....prinde orbul-scoatei ochii, te judeci degeaba în tribunale cu casa de pensii.
Atenție la termenul:
"AU REALIZAT" stagiu de cotizare contrbutiv...
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2024
Carp Mircea, utilizator
Legea 360/2023
Art.3
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
...

Acesta este articolul care se aplica somajului ... pentru somaj s-a datorat c.a.s..

~ final discuție ~