Buna ziua. Asi vrea sa stiu daca asi putea decade din drepturile părintești de buna voie. Am un copil care l am părăsit cu mama lui si nu mai vreau sa am drepturi pentru copil. Stie cineva?
Miliade
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Probabil că puneți această întrebare pentru că v-ați imaginat că, odată decăzut din drepturile părintești, nu veți mai avea nici o obligație în întreținerea copilului. Nimic mai greșit ! Obligația de a participa cel puțin financiar la creșterea lui NU va fi anulată odată cu decăderea din drepturile părintești, deci fie benevol, fie executat silit, veți da pensie alimentară acelui copil până la vârsta legală.
caplimpede778899
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe scurt: un copil nu e păpușă să vrei ori nu să ai grijă de el. Spre deosebire de jucării, copiii oferă în schimb iubire necondiționată. Uneori e greu să avem grijă de ei, nu doar financiar, dar o viață fără greutăți n-are niciun farmec. Și mai pe scurt: înțeleg că unul dintre părinți nu vrea acest copil. Dar celălalt? Dacă niciunul nu-l vreți, mergeți la Direcția de asistență socială și protecția copilului. Vă vor spune acolo ce puteți face. Dar înainte de asta gândiți-vă bine. Doamne ajută!
Exercitarea drepturilor depinde de dvs. Obligațiile față de copil însă, nu le puteți elimina. Adică pe scurt, sunteți obligat la plata de pensie alimentară pentru minor. Neplata cu rea credință constituie faptă penală. Pentru un singur minor sunteți obligat la plata lunară a 1/4 din venitul net, adică un sfert din banii luați în mână lunar, până la vârsta majoră a minorului. Așa zice legea. Lămurit?