avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună seara Cine trebuie să plătească impozitul pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună seara Cine trebuie să plătească impozitul pe salariile ...

Bună seara
Cine trebuie să plătească impozitul pe salariile celor din asociație ( pentru președinte și cei 4 membrii CEX)?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 06:18, 28 Mai 2024
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideți sa facem un mic calcul.
Pe lista cheltuielilor lunare apare , sa zicem suma pentru salarii, X sa zicem.
Dvs. ziceți ca mai poate apărea și suma Y reprezentând impozite ? Nu e prevazut asa ceva în legea 196/2018.

Deci, pentru "funcționarii asociatiei" va apărea ca li se cuvine X + Y, corect ?
În contabilitate se înregistrează ca oamenii ăștia primesc această sumă, din care se va scădea impozit. Care se retine la sursa și se da statului . Dar se va impozita procentul și din X și din Y.

Altfel, Y ar fi un venit ilicit.

Contractul se face pentru salariul de baza, din care o parte se da statului.

Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa raspundem la ce intrebat userul si nu sa filozofam ... din pacate, gresiti total, atat timp cat principiile de drept se aplica in toate domeniile ... Nu am nevoie de niciun calcul care sa demonstreze ca legea 196 se refera la net si nu la brut .. Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem ... .. Cred ca acest subiect devine offtiopic..
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca nu înțelegeți faptul ca "impozit" salarii /indemnizații nu poate apărea pe lista de cheltuieli lunare, nu are temei legal. Atât susțin și nimic altceva, nu e off topic.

Evident ca prin contract se poate stabili orice salariu/indemnizație unui funcționar asociatie. Dacă e contract pe net, e cea mai mica problema, se plătește brutul.

Nu are vreo treabă lista de cheltuieli lunare, cu tipul de contract, pe net, sau pe brut. Asta se hotărăște în AG, pe ce tip de contract.

Asta e răspunsul, cred, pe care-l dorește userul, impozitul e datorat intotdeauna de către cel ce primește venitul.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este alta intrebare pusa de useri ..cine plateste nu cine datoreaza .

Astfel, plata o va face cel mentionat in contractul incheiat... daca era vorba de un c.i.m., altfel era situatia.
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și după dvs. cine plătește ? Statului mă refer. Contabilul, că de aia e angajat.
Proprietarii nu au treabă cu impozitul, pe lista de cheltuieli lunare.