avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Solicit un raspuns
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Solicit un raspuns

Buna ziua. La intocmirea unui dosar de daune auto, inspectorul avizat verifica in baza de date daca asigurarea RCA este valabila s-au intocmeste dosarul pe baza copiei de la asigurare? Daca copia xerox este falsa ce se intampla?

Cel mai recent răspuns: ionut2ro , utilizator 18:39, 6 Februarie 2010
verifica daca RCA este valabil.
I. in situatia in care sunt imlicate in accident doua sau mai multe masini inmatriculate in Romania:Cand se prezinta persoana prejudiciata la asigurator, se face verificarea existentei asigurarii, in baza de date si, daca sunt suspiciuni in ceea ce priveste valabilitatea acesteia, asiguratul ( cond. auto vinovat de producerea accidentului) va trebui sa se prezinte cu asigurarea RCA in original. Daca se constata ca asigurarea e falsificata, pe copia dvs. sau inca nu a intrat in vigoare, vi se va da solutia de respingere a acordarii despagubirii, caz in care va trebui sa va indreptati direct impotrva persoanei vinovate in vederea recuperarii prejudiciului.
II. In cazul in care asiguratul e din strainatate si aveti o copie dupa o carte verde, atunci, indiferent daca documentul era fals, expirat, etc.veti fi despagubit, si firma din strainatate va rezolva problema cu cetateanul ei, fara ca dvs. sa fiti in vreun fel afectat.
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
Doinita Stingaciu, Avocat
Este undeva specificat (lege,hg, ordin etc) tot ce mi-ati scris dumneavoastra mai sus? Va multumesc mult pentru raspunsuri.
Buna seara,

In eventualitatea in care o polita de asigurare este falsa sau a expirat inainte de producerea accidentului rutier, atunci trebuie sa va adresati la FPVS (Fondul de Protectie a Victimelor Strazii), nu sa va indreptati impotriva soferului vinovat, sofer cu care va puteti "lupta" in Instanta 1-2 ani. Da, exista legislatie in acest domeniu.
ionut2ro a scris:

Este undeva specificat (lege,hg, ordin etc) tot ce mi-ati scris dumneavoastra mai sus? Va multumesc mult pentru raspunsuri.

1. Legea nr. 136/1995 privind
asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile
ulterioare
2.Norma din 2009 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila
pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Publicata in Monitorul Oficial 812 din 27 noiembrie 2009 (M. Of. 812/2009)
Legislatia o gasiti pe site-ul CSA.Tot acolo, oricine (si dvs.) poate sa verifice existenta/asiguratorul la o anumita data a asigurarii RCA pentru un autovehicul inmatriculat in RO, pe baza nr. de inmatriculare sau seria de sasiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)
Plangere penala pentru rca Iulica popica Iulica popica Buna ziua, Am fost implicat de curand intr un accident auto cu 3 vehicole implicate. Mai exact am fost prins la mijloc. Am mers la politie, vinovatul si a ... (vezi toată discuția)
Problema rca cornel_marius cornel_marius Buna ziua .Daca o asigurare RCA se dovedeste ca nu a fost valabila la data accidentului([i] nu stiu cum se poate face asta[/i]) , asiguratorul mai poate ... (vezi toată discuția)