avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamuriri in proces de LM (propunere conciliere)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamuriri in proces de LM (propunere conciliere)

Buna ziua.
Ma aflu intr-un proces de litigii munca cu fostul angajator.In cadrul audierii din data de 03.02.2010 sa propus ptr.urmatoarea audiere proba cu inscrisuri,interogatoriu si numirea unui expert.
Dupa terminarea procesului,avocata angajatorului mi-a propus sa ma gandesc la o conciliere pana la urmatorul temen.Mentionez ca am ajuns in instanta ptr.urmatoarele motive:
- neacordarea a 2 salarii compensatorii conform ccmun pe ramura comert( domeniul de activitate al firmei);
- neeliberarea cm si a adeverintei de somaj la timp din aceasta cauza eu pierzand somajul pe 4 luni ( incetarea cim avand loc la data de 12.10.2009 iar cm si adeverinta ptr somaj mi lea inmanat in fata instantei in data de 03.02.2010,nu mai zic de decizia de incetare a cim care a fost inregistrata la firma in data de 03.11.2009,inregistrata la ITM in data de 09.11.2009 data la care eu m-am prezentat la firma cu o cerere in vederea eliberarii acestor documente,iar mie mi-a fost trimisa prin posta la data de 18.12.2009 si cu toate aceste date intarziate avocata firmei spune ca ea se afla in termen ptr.eliberarea deciziei asa ca eu nu mai inteleg nimic #-o);
- acordarea contravalorii somajului pe lunile pierdute din vina angajatorului;
- acordarea sporului de vechime pe ultimi trei ani;
- acordarea sporului ptr. programul inegal de lucru;
Nelamurirea mea este urmatoarea:
credeti ca se poate ajunge la o conciliere atata timp cat angajatorul spune ca :
- mi se cuvine doar un salariu compensatoriu conform ccmun chiar daca firma se incadreaza intr-un ccmun pe ramura comert;
- nu o obliga nici o lege la acordarea sporului de vechime;
- nu o obliga nici o lege la acordarea sporului ptr.program inegal de lucru atata timp cat a platit orele suplimentare (in cim este specificat ca se va plati ora suplimentara cu un adaus de 0,75% / ora insa ora suplimentara era platita ca ora normala,fara nici un adaus);
In privinta interogatoriului ce urmeaza sa mi se ia,nu vad ce ar putea sa ma intrebe dar daca instanta a acceptat acest lucru este ok insa as dori sa-mi spuneti daca se poate, la ce ar trebui sa se refere interogatoriul adresat mie,strict pe motivele invocate in decizia de concediere, conform art.77 din CM sau va putea pune orice fel de intrebare?

va multumesc mult
leonora
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2010
leonora, utilizator
Cel mai recent răspuns: leonora , utilizator 23:30, 5 Februarie 2010
Daca avocatul angajat nu stie ce are de facut este clar ca va trebuie alt avocat care stie ce trebuie sa faca si cum sa apere interesul clientului.
Cat priveste faptul ca nu aveati calificarea necesara pentru calcularea salariului care a dus la un calcul eronat al sporului pentru orele suplimentare vina este impartita. Mai exact angajatorul nu va poate acuza de calculul eronat a salariului cat timp nu aceati calificarea necesara sa faceti aceta activitate, si angajatorul raspunde pentru angajarea unei persoane necalificate sa efectueze aceasta activitate. In mod clar faptul ca nu ati avut incadrarea pentru activitatea de RU este un plus pentru dvs. si un avocat istet trebuie sa o speculeze. Nimeni nu poate invoca propria greseala in apararea sa, adica angajatorul nu poate spune ca salariatul nu a executat corect o activitate cat timp avea cunostinta de faptul ca acesta nu detine calificarea necesara. Cat timp nu aveti alta incadrare nu este vina dvs., nu dvs. trebuia sa editati actul aditional pentru schimbarea postului chiar daca acesta este de RU, ci angajatorul, prin avocat eventual........ daca altfel nu stie cum.......
Despre sporul pentru program integral nu am auzit ( ;) imi place tare cum suna ....... ) iar daca nu este prevazut in CIM sau alt regulament intern nu cred ca il veti obtine.
Sfatul meu este sa consultati un alt avocat capabil sa va dea un sfat si sa va asiste cum trebuie. Angajatorul doreste reconcilierea pentru ca stie ca un avocat bun poate obtine in instanta recalcularea orelor suplimentare si acest lucru poate duce la noi cereri din partea angajatilor, deci o paguba mult mai mare decat sa va acorde dvs. suma ceruta.
Imi cer scuze ptr.intarziere.
Sporul de vechime nu era introdus in salariul de baza,acesta fiind exact salariul minim pe economie iar in ceea ce priveste sporul ptr.program inegal de lucru cred ca m-am exprimat eu gresit dorind sa me refer la acel spor adaugat la salariu de baza datorita unui program inegal de lucru ( art.120 si art.137 CM).
Calificarea necesara ptr.calculul salarial o aveam,urmand un curs de specialitate al programului de salarii ce era folosit la firma.
Calculul sporului pentru ore suplimentare sau orele lucrate in zile de sarbatoare
legale a fost facut eronat din dorinta angajatorului nu din necunoasterea mea.
La inceputul aplicarii programului inegal, totalul de ore / luna erau trecute la ore normale de lucru avand luni in care depaseam nr.de ore normale si cu 70-80 de ore/luna insa in urma unui control de la ITM angajatorul a decis sa treaca orele suplimentare sub forma de prima bruta tot ca sa nu fie nevoit sa dea acel adaus de 0,75 % / ora.Au mai existat controale din partea ITM si dupa aceasta schimbare dar degeaba,preferand sa ia amenda decat sa plateasca orele suplimentare corect.In ultimul timp nu-i mai primea sau chiar ii dadea afara.

va multumesc pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Pauze in timpul serviciului Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. In cadrul unei societati programul de lucru incepe la ora 07 si se termina la ora 18, in total insemnand 11 h de lucru. La amiaza au o ora pauza de ... (vezi toată discuția)
Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)