avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am facut Adresa catre Primarie. Care sunt pasii pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am facut Adresa catre Primarie. Care sunt pasii pentru a o da in judecata?

Se implinesc 30 de zile de cand am depus o adresa la Primaria de Sector, in atentia Dlui Primar, aducandu-i la cunostinta o neregula facuta de o angajata a Primariei #-o, intr-un P.V la terminarea lucrarilor (pur si simplu nu a trecut in acte o ditamai mansarda!).
Am cerut remedierea erorii (implicit a Autorizatiei de Construire), in 30 de zile, informandu-i ca ii voi da in judecata daca nu vor rezolva problema. Am luat si numar de inregistrare de la Primarie (direct pe Adresa respectiva).
Nu am primit niciun raspuns, oficial, in scris...X-(
Va rog, spuneti-mi care ar fii urmatorii pasi pentru a putea da Primaria in judecata.

Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: GIOVANNA , utilizator 15:11, 26 Martie 2010
legea nr.554/2004
"act administrativ - actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice".
Din cate am inteles, domnul s-a adresat cu cerere catre autoritatea publica emitenta, solicitand anularea, in tot sau in parte a actului, precum si recunoasterea dreptului pretins.
Art. 7 din legea nr. 554/2004, prevede :
" Procedura prealabilă
(1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
(1^1) În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi în ipoteza în care legea specială prevede o procedură administrativ-jurisdicţională, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul în care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de existenţa acestuia, în limitele termenului de 6 luni prevăzut la alin. (7).
(4) Plângerea prealabilă, formulată potrivit prevederilor alin. (1), se soluţionează în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. g)."
Ma rog, trecem peste perioada de 6 luni, prevazuta pentru un caz bine justificat, pentru ca, domnul nostru, deja s-a adresat cu plangerea prealabila catre primaria care a emis actul, iar, din spusele domniei-sale, nu a primit nici un raspuns in termen de 30 de zile.
Astfel, devin incidente prevederile art. 11,alin. (1) lit. c), mentionat mai sus :)
Se poate...
Super! Va multumesc tuturor pentru raspunsurile prompte.
O singura clarificare, va rog. Primaria in cauza este cea a sectorului 4. Pt contencios, ma voi adresa unde, mai exact? ;) Tribunalul Sectorului 4? Si printr-un avocat probabil, nu?
Weekend placut si va multumesc inca o data!
Cu stima!
Daca va permiteti un avocat, este bine sa va angajati unul. In ceea ce priveste instanta competenta este cea unde isi are sediul Primaria!
legea 554/2004
"ART. 10
Instanţa competentă
(1) Litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice locale şi judeţene, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora de până la 500.000 de lei se soluţionează în fond de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau încheiate de autorităţile publice centrale, precum şi cele care privesc taxe şi impozite, contribuţii, datorii vamale, precum şi accesorii ale acestora mai mari de 500.000 de lei se soluţionează în fond de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.
(2) Recursul împotriva sentinţelor pronunţate de tribunalele administrativ-fiscale se judecă de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel, iar recursul împotriva sentinţelor pronunţate de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel se judecă de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel.
(3) Reclamantul se poate adresa instanţei de la domiciliul său sau celei de la domiciliul pârâtului. Dacă reclamantul a optat pentru instanţa de la domiciliul pârâtului, nu se poate invoca excepţia necompetenţei teritoriale." :)
Puteti sa va adresati si instantei de la domiciliul dvs. :)

Alte discuții în legătură

In ce termen se poate contesta in instanta un act administrativ? mitrascamaria mitrascamaria Termenul in care se poate contesta un act administrativ ,respectiv o dispoziţie,în contencios administrativ(Tribunal),conform Legii nr.554/2004 ,privind ... (vezi toată discuția)
Anulare autorizatie de constructie alinebarbu2 alinebarbu2 Primaria sect 1 a emis o autorizatie de constructie pt o cladire ce va fi construita pe hotar si care incalca flagrant mai multe norme de urbanism.(cladirea se ... (vezi toată discuția)
998, 999 cod civil WEO WEO Se pot cere daune in baza art. 998-999 Cod civil intr-o actiune in contencios administrativ? Va multumesc. (vezi toată discuția)