avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 79(7) sau art 55 (b)?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 79(7) sau art 55 (b)?

Buna ziua. Am o salariata ce si-a facut cererea de demisie fara preaviz pe data de 05.02.2010, dar incepand cu data de 29.03.2010, timp in care va preda lucrarea unei alte persoane. Pe cererea ei d-l director nu a scris faptul ca ar renunta firma la prezvizul salariatei, ci a convocat Consiliul de Administratie. In urma sedintei CA s-a emis o decizie conform careia conducerea a luat la cunostinta cerere de demisie si ca se renunta la preaviz.
Intrebarea mea este: la inchiderea cartii de munca a salariatei ce articol voi trece pe carnet? Art 79(7) sau 55(b)? In adresa catre ITM ce i-au in considerare? Cererea salariatei sau decizia CA? Aceste acte le voi depune in termen de 5 zile incepand cu data de 29.03.2010?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:26, 6 Februarie 2010
Trebuie lamurita mai exact situatia pentruca dacasalariata a cerut una iar directorul a zis alta va poate actiona in judecata pentr desfacerea contractului de munca in mod ilegal.
atit in cazul demisiei cit si in cazul incetarii raporturilor de munca prin acordul partilor, angajatorul are obligatia de plata a salariului si a celorlalte drepturi pina la data incetarii CIM.
in justitie.
eu as incheia cartea de munca conform cererii de demisie.
1. S-a tot discutat pe acest forum ca nu exista "cerere de demisie" (!?).
2. Cererea se face pentru incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii). Aceasta cerere se aproba sau nu de angajator.
3. In cazul demisiei (art.79 din Codul muncii) nu se face cerere ci o notificare din partea salariatului prin care isi anunta demisia, dupa implinirea unui termen de preaviz.
4. Demisia nu se aproba sau respinge de catre angajator. Acesta ia la cunostinta de hotararea salariatului si se conformeaza, emitand actele de incetare a CIM.
5. Singura interventie a angajatorului, in caz de demisie, este ca el poate renunta partial sau total la preaviz, conform art.79(7) din Codul muncii.
6. Din situatia prezentata de dvs. nu se intelege clar ce a vrut salariata in cauza. Daca dvs. lucrati la Res.umane trebuia sa o indrumati ce sa faca: cerere sau notificare.
7. In situatia data ori 55b ori 79(7) ar fi tot aia, dar sa nu aveti probleme cu salariata care poate spune ca a cerut una si i s-a oferit alta.
Alaturati termeni care va bulverseaza si de aceea nu stiti ce aveti de facut.
Nu exista " cerere de demisie" ori este "cerere de incetare CIM" care corespunde art. 55(b) ori " demisie" care corespunde art. 79 cu punctele respective printre care si (7).
Salariata ce anume a depus?
- O cerere care suna cam asa : Domnule director, Subsemnata ............ va rog a-mi aproba inecetarea CIM la data de 29.03.2010? sau
- O demisie care suna cam asa : Domnule director, Subsemnata ........ va inantez demisia cu data de 29.03.2010 ?
Pentru prima varianata desfacerea CIM este in baza art. 55 (b), pentru a doua 79(7).
Decizie de incetare CIM se depune la ITM in termen de 5 zile de la data emiterii iar Revisalul care cuprinde inregistrarea datei de incetare se depune in data incetarii CIM.

"Art.4 HG 37/2010
(5) În cazurile men ionate la art. 3 alin. (2^1) i (2^2), registrul se
transmite la inspectoratul teritorial de munc în a c rui raz teritorial î i are
sediul sau domiciliul angajatorul cel târziu în ziua lucratoare anterioar începerii
activitatatii de catre salariat, respectiv la data încetarii contractului individual
de munca al acestuia."
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2010
adelaida_07, utilizator
Din pacate nu am in fata cererea ei, dar in aceasta "cerere" salariata cere sa i se aprobe eliberarea din functie si cererea de demisie fara preaviz. Mai specifica sa fie cautata o persoana pentru a i se preda lucrarea. Chiar daca lucrez la RUS aceasta hartie a ajuns la mine dupa ce s-a emis si decizia din sedinta CA. Eu nu mai aveam ce sa fac decat sa o primesc. Din acest motiv v-am cerut ajutorul.:(

Alte discuții în legătură

Demisie bibipopescu bibipopescu Daca un angajat isi scrie demisia, iar angajatorul i-o aproba la zi, cu ce articol i se poate desface contractul de munca? art.55 B-acordul partilor sau ... (vezi toată discuția)
Art 55 b cu preaviz? cporanc cporanc Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic si demisie alina69 alina69 Ce documente trebuiesc intocmite, in cazul unei salariate careia i se termina concediul de crestere copil pe data de 28 august iar dumneaei nu doreste sa se ... (vezi toată discuția)