avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art 55 b cu preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art 55 b cu preaviz?

Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit termenul de demisie.
Juridic, legal au voie sa-mi incheie contractul cu art 79 demisie?
Am fost la un interviu si le-am spus ca am incheiat cu art 55 amiabil, apoi a trebuit sa apar mincinos si sa le spun ca de fapt surpriza au inregistrat art 79
Va rog mul daca se poate sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:45, 19 Mai 2010
Decizia este deja emisa..o puteti ataca in instanta ..pentru a se corecta temeiul legal al incetarii CIM, sau incercati la instutitia care v-a emis decizia sa corectati acest aspect.
Puteati sa sesizati acesti lucru la ridicare deciziei. Intradevar la incetarea CIM cu 55 lit b) ...prin acordul partilor...nu se aplica periaoda de praviz, dar partile pot cadea de acord cu privire la data incetarii contractului..care poate fi situata in timp fata de data cererii.
Nu cred ca este vreo problema chiar daca vi s-a incetat contractul individual de munca in temeiul art 79 din Codul Muncii. Nu e ca si cand ati fi fost concediat, este o diferenta de incadrare. Daca termenul de preaviz a fost de 15 zil putea fi incadrata si la art 79.
In conditiile in care ati cerut incetarea contractului cu acordul partilor, nu era cazul sa mentionati de preaviz.

Daca angajatorul aproba cererea de incetare a contractului cu acordul partilor, contractul inceteazaa cu art.55 lit.b din Codul muncii fara ca angajatul sa efectueze perioada de preaviz mentionata in contractul de munca. Insa, daca ati cerut incetarea contractului cu acordul partilor, asta nu inseamna ca angajatorul este obligat sa va aprobe cererea. Si atunci, dupa efectuarea perioadei de preaviz, inchide contractul de munca cu art.79 alin.1 (prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz).
Nu inteleg.
Mentiunea de preaviz invalideaza faptul ca este ceruta incheierea cu art 55 lit b sau nu?
Daca da de ce incheie ca demisie, in lege preaviz poate fii si cand esti concediat. Cu ce articol este incheierea corecta legal, juridic?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
cporanc, utilizator
Demisia este una, iar incetarea c.i.m. cu acordul partilor ...Normal c.i.m. trebuia sa fie inchis cu art.55 lit.b c.mun. ... in cazul in care angajatorul nu era de acord cu acest articol trebuia sa-la anunte pe salariat, care avea posibilitatea sa-si depuna demisia care putea fi cu preaviz sau fara preaviz.

Alte discuții în legătură

Preaviz viovio viovio buna ziua avand functia de contabil durata preavizului este de max 15 zile, in cazul demisiei? legea este 53/2003 art 55 lit b? multumesc (vezi toată discuția)
Demisie fara invocare lege? cataradu cataradu este important ca in cererea de demisie sa fie specificat vreun articol din Codul Muncii sau poate fi trecut doar motivul acesteia. Initial pe 1.04.2011, seful ... (vezi toată discuția)
Art 79(7) sau art 55 (b)? nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna ziua. Am o salariata ce si-a facut cererea de demisie fara preaviz pe data de 05.02.2010, dar incepand cu data de 29.03.2010, timp in care va preda ... (vezi toată discuția)