Am si eu o situatie.
Un cuplu a hotarat sa divorteze dupa cativa ani de casnicie din care a rezultat un copil de doi ani. De mai bine de jumatate de an, sotul locuieste in alt oras ( jobul sau fiind de o asa natura incat l-a obligat sa se mute).
Sotia nu doreste sa introduca ea actiunea de divort si astfel aceasta sarcina ii revine sotului.
Problema este ca sotului ii este aproape imposibil sa lipseasca de la locul de munca si deci ii este foarte greu sa se prezinte la tribunal, in orasul cu ultima resedinta comuna, pentru introducerea divortului.( astfel tot amana introducerea actiunii de divort sperand ca la un moment dat va putea primi o zi libera)
1. Ce se poate face in acest caz? Un avocat a spus ca in cazul unui divort, este obligatoriu ca reclamantul sa se prezinte personal la tribunal. Si ca singura situatie in care poate imputernici avocatul este atunci cand este plecat din tara. As vrea sa rog pe acei avocati cu experienta care citesc acest forum sa imi spuna daca exista si alte situatii sau motive pt care instanta sa accepte imputernicirea avocatului!
2. Care este rolul unui martor in proces? In aceasta situatie , un martor nu va putea sa spuna mai mult decat ca reclamantul si-a schimbat domiciliul in alt oras si ca cei doi nu mai locuiesc impreuna. Cei doi nu au avut neintelegeri sau scandaluri la care sa asiste cineva, astfel ca un martor nu poate spune nimic de vreo neintelegere dintre cei doi ( de multe ori ei chiar au lasat impresia unei familii fericite, chiar daca nu era asa).
3. Cate infatisari sunt la un proces de divort fara complicatii si cat timp poate sa dureze?
4. Ce alte motive decat cele din lege, se pot invoca la divort? Pt ca, dupa cum am spus, in acest caz cei doi nu au avut neintelegeri iesite din comun, pur si simplu au ajuns la concluzia ca au gresit in momentul in care s-au casatorit si in momentul in care au incercat sa salveze situatia cu un copil. ( oricum, divortul se vrea din culpa comuna) ( repet, sotul vrea sa divorteze pt ca nu poate ramane alaturi de o femeie doar pt copil insa ea nu ar vrea sa divorteze pentru ca se gandeste la copil ).
5. Sotul poate invoca ca motiv " parasirea domiciliuli conjugal" de catre el? Il va afecta asta la stabilirea programului de vizita a minorului ( pe care nu l-a neglijat nici acum si il viziteaza la cateva saptamani )? Sau poate il va afecta la stabilirea pensiei de intretinere?
B-) Stabilirea pensiei de intretinere nu are nici o legatura cu parasirea domiciliului de catre tata. Aceasta se stabileste in functie de veniturile tatalui.Se va stabili in cuantum de o treime din sslariul acestuia. :D
Draga mea, multumesc pentru ca ai raspuns dar cred ca ar trebui totusi sa te informezi mai bine asupra unor lucruri esentiale.
In primul rand , pensia de intretinere pe care o acorda instanta de judecata este de 25% din veniturile tatalui si nu o treime ( o treime se acorda pentru 2 copii).
Si, in cazul in care sunt implicati si copii minori, niciodata nu se va rezolva totul printr-o singura infatisare.
Acestea, precum si lucrurile pe care le-ai scris tu, le stiam. Eu asteptam raspunsuri mai concrete la intrebarile mele, poate din partea unui avocat care sa vorbeasca din propria experienta.
Multumesc oricum pentru interesul manifestat fata de subiectul meu.
Divort prin acord nu se poate asa cum a mai spus cineva, pt ca nu sunt indeplinite conditiile ( exista copil )
Exista anumite exceptii de la obligativitatea infatisarii personale a sotilor in fata instantelor de fond (art. 614 Codul de procedura civila):
- cand unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate;
- cand unul dintre soti este impiedicat de o boala grava;
- cand unul dintre soti este pus sub interdictie;
- cand unul dintre soti are resedinta in strainatate.
Pentru termenul de judecata, in prima instanta se cere prezenta obligatorie a reclamantului. Daca acesta lipseste nejustificat si se infatiseaza numai paratul, cererea va fi respinsa ca nesustinuta (art. 616 Codul de procedura civila).
Cand sotii au copii minori, instanta va dispune citarea si ascultarea autoritatii tutelare.
Pronuntarea divortului din vina ambilor soti se va face numai atunci cand, chiar daca paratul nu a introdus cerere reconventionala, culpa concurenta a sotului reclamant este grava si bine stabilita si ar putea duce ea singura la desfacerea casatoriei.
Judecata in lipsa mea
jus7m
am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Divort
adreana
Sotul meu a inaintat divortul prin tribunal.Am primit citatia si am vazut ca si-a angajat un avocat Din culpa comuna. Avem o fiica de 16 ani .Eu nu as vrea sa ... (vezi toată discuția)