avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Anularea unei facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Anularea unei facturi

Buna seara !
Ca persoana juridica am emis doua facuri unei alte persoane juridice pt. serviciile prestate in constructii. Facturile au fost emise in septembrie, octombrie 2008. Pana in prezent nu am incasat nici-un ban din acele facturi. Respectiva soc. com. a intrat in faliment si nu a avut nici bani in conturile bancare, nici obiecte de inventar care sa acopere suma pe care trebuia sa o primesc.
Facturile au fost contabilizate la vremea respectiva, am platit TVA-ul si impozitul pe profit la suma respectiva (~90000 ron ).
Pot anula acele facturi ? Pot face declaratii rectificative la TVA si impozit pe profit ?
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:58, 7 Februarie 2010
De fapt si de drept ce doriti?
Doresc sa le anulez si totodata sa clarific conturile cu statul. In ultimul semestru al anului 2009 am ramas cu tva si imp. profit neplatite.
Nu puteti anula acele facturi.
Eu nu am nici o vina ca respectivii au intrat in faliment. Ca mine, mai sunt si altii care au ramas in pierdere.
Banii dati statului nu mai pot fi recuperati ? Ce ma sfatuiti sa fac ?
Va multumesc anticipat !
ati putea la 31.12.2009 ( daca va mai permiteti asta - ma gindesc ca poate ati incheiat inventarierea )sa constituiti provizioane in urmatoarele conditii :
ART. 22

Provizioane şi rezerve

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;

2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;

3. nu sunt garantate de altă persoană;

4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;

5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.

Daca respectati conditiile de mai sus constituiti provizion deductibil fiscal, care va permite reglarea impozitului pe profit
Oricum , va recomand sa cititi intreg art 22 cod fiscal si normele contabile de inregsitrare a acestor provizioane
TVA il veti ajusta la momentul inchiderii procedurii falimentului cf art 138 lit d cod fiscal
Cum au spus si colegii mai sus, facturile initiale nu pot fi anulate sau stornate
Ultima modificare: Duminică, 7 Februarie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)
Rezlvarea facturilor emise si neincasate viktoaire viktoaire Buna Firma la care lucrez, are emise mai multe facturi si neincasate#-o. Sumele variaza intre 100 lei si 3000 lei si au o vechime intre 1 - 4 ani. Ce se poate ... (vezi toată discuția)