avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Provizioane clienti incerti
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Provizioane clienti incerti

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de 270 de zile, sau ajustarea se face la valoarea fara TVA?

4118 = 4111 476,00
6812 = 491 142,80
Cel mai recent răspuns: pemisoft , utilizator 16:58, 4 Februarie 2015
Chiar nu stie nimeni???
Eu procedez in felul urmator:
Conform artcolelor din codul fiscal:
ART. 21 Cheltuieli
(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare. Norme metodologice
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
n) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate, în următoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost închisă pe baza hotărârii judecătoreşti;
2. debitorul a decedat şi creanţa nu poate fi recuperată de la moştenitori;
3. debitorul este dizolvat, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, sau lichidat, fără succesor;
4. debitorul înregistrează dificultăţi financiare majore care îi afectează întreg patrimoniul.
Norme metodologice:
ART. 21 n)
32^1. Dificultăţile financiare majore care afectează întregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezultă din situaţii excepţionale determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe şi în caz de război.

(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
o) pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, pentru partea neacoperită de provizion, potrivit art. 22, precum şi pierderile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate, în alte situaţii decât cele prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. n). În această situaţie, contribuabilii care scot din evidenţă clienţii neîncasaţi sunt obligaţi să comunice în scris acestora scoaterea din evidenţă a creanţelor respective, în vederea recalculării profitului impozabil la persoana debitoare, după caz;

ART. 22 Provizioane şi rezerve
(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;
2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului

DECI:
Sit.1: client incert/litigiu aflat in procedura de insolventa/faliment
-inreg client incert/litigiu: 4118=4111
-provizion 100%,deductibil indeplineste conditiile cod fiscal: 6814=419
-inreg hot.definitiva si irevocabila faliment: 654=4118 val fara tva(in negru) si 4118=4427 tva (in rosu)-se face o facura cu minus unde se scrie: Ajustare baza de impozitare la factura nr.data. conf. art.138 lit.d); Hotararea judecatoreasca nr. data
-anulare provizion 491=7814 impozabil

Sit.2: client incert/litigiu care nu se afla in procedura de faliment
-inreg client incert/litigiu: 4118=4111
-provizion 100%,nedeductibil nu indeplineste conditia art.22,al.1,lit.j,pct.2 : 6814=419
-dupa 3 ani daca nu se pot recupera banii:scoatere din evidenta:654 NEDEDUCTIBIL=4118 inclusiv tva
-anulare provizion:491=7814 NEIMPOZABIL

Daca nu se lucreaza cu provizioane (ceea ce eu nu recomand pt. ca se denatureaza rezultatul contabil si in caz de distribuire de dividende pot aparea situatii destul de grave) clientii incerti/litigiu scosi din evidenta fara hotarare definitiva si irevovabila reprezinta cheltuiala nedeductibila iar pt. cei care exista hotarare cheltuiala deductibila+ajustare baza tva.
In situatia in care sunt scosi din evidenta fara hot.def.si irevocabila acesti clienti trebuie instiintati ca au fost scosi din evidenta contabila. (astfel il obligi oarecum sa recunoasca creanta si sa-si recalculeze profitul impozabil, se aplica si in cazul unei sentinte nefavorabile)

In toate situatiile clienti incerti sau in litigiu se scot din evidenta pe baza Hotararii AGA sau a asociatului unic.

Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
radumuresan, utilizator
Multumesc frumos!
mai este si art.22 alin.1 lit.c, prin care se poate deduce totusi 30% din provizioanele constituite pentru clienti incerti

(1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
c) provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)
Marfa vanduta catre firme la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment radu_rus radu_rus am vandut marfa catre o firma la care s-a pronuntat sentinta de inchidere a procedurii de faliment si am inteles ca pot deduce TVA-ul aferent sumei pe care o ... (vezi toată discuția)
Modalitati reglare tva din facturile emise societatilor in faliment sau dizolvate Roland Mindrila Roland Mindrila Conform pct. 56 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, evaluarea ... (vezi toată discuția)