avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie pensie - unde o trimit: la casa de pensii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie pensie - unde o trimit: la casa de pensii sau la instanta judecatoreasca competenta?

Buna seara, va rog frumos sa ma lamureasca cineva si pe mine. Am de gand sa contest decizia pensiei mele de urmas si in decizie scrie ca pot sa o contest la "instanta judecatorasca competenta". Daca inteleg bine, aceasta inseamna ca trebuie s-o depun la tribunal nu la casa de pensii?
Scuzati-mi naivitatea, dar am plecat in strainatate la o varsta destul de frageda si doar pe internet mai pot afla cate ceva cu privire la regulamentele din patria-muma, ca din experienta nu prea stiu nimic... :">

In ce priveste aceasta contestatie, am gasit discutii unde unii sustin ca trebuie trimisa direct la casa de pensii, altii dimpotriva, ca trebuie trimisa la tribunal, cu avocat si tot tacamul... Pai care e totusi varianta corecta?? :O
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:42, 8 Februarie 2010
Orice contestatie impotriva unei decizii de pensie este de competenta, in prima instanta, a tribunalului. N-o trimiteti nici la casa de pensii, nici la judecatorie. Articolele 154 si 155 din Legea nr. 19/2000 pe care le postez mai jos o sa va lamureasca pe deplin.

Art. 154 - (1) Jurisdicţia asigurărilor sociale se realizează prin tribunale şi curţi de apel.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi se organizează secţii de asigurări sociale sau, după caz, complete specializate pentru asigurări sociale la nivelul tribunalelor şi curţilor de apel, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare.
Art. 155 - Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:
a) modul de calcul şi de depunere a contribuţiei de asigurări sociale;
b) modul de stabilire a majorărilor de întârziere*);
c) înregistrarea, evidenţa şi certificarea contribuţiei de asigurări sociale;
d) deciziile de pensionare;
e) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale;
f) modul de stabilire şi de plată a pensiilor, a indemnizaţiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale;
g) plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenţii încheiate conform prezentei legi;
h) contestaţiile împotriva măsurilor de executare silită, dispuse în baza prezentei legi;
i) alte drepturi şi obligaţii de asigurări sociale născute în temeiul prezentei legi.
Va multumesc frumos pentru promptitudine. Da, am inteles acum. Si nu stiti, in mare, cam cat timp dureaza solutionarea unei asemenea contestatii? Cateva luni, cativa ani?

(De fapt, nici nu stiu daca mai are rost sa incerc sa contest aceasta decizie dupa ce am astepat dupa ea 3 ani de zile... :(( E vorba de o pensie internationala.)
Asa dureaza orice stabilire de drepturi comunitare.
Cat dureaza procesul nu va poate spune nimeni. Depinde de probele care vor fi propuse si administrate in cauza. Daca va limitati la inscrisuri, intre 1 an si 2 ani (pun in calcul si recursul). Daca va fi administrata si proba cu expertiza contabila, mai mult.

Succes! :)

Gabriela Pintea
Bine. Va multumesc inca o data pentru amabilitate. O seara (noapte) placuta :)
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Judecatorie sau tribunal sectie civila? OLGAS OLGAS Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti unde pot ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii. La judecatorie sau la tribunal sectia civila? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Competenta de solutionare Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca ma poate sfatui cineva: Am solicitat in scris Casei sectoriale de pensii a MAI sa-mi recalculeze pensia, in sensul de a-mi ... (vezi toată discuția)
Unde pot face contestatie impotriva deciziei de respingere, la casa de pensii sau la tribunal? SERBAN MIHAI2003 SERBAN MIHAI2003 Am primit decizie de respingere la pensionare limita de varsta cu reducerea varstei datorate gr.I pe legea 19/2000 si doresc sa stiu daca fac contestatie la ... (vezi toată discuția)