avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am onoarea! Aș dori să aibă amabilitatea cineva de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am onoarea! Aș dori să aibă amabilitatea cineva de pe-aici, ...

Am onoarea!
Aș dori să aibă amabilitatea cineva de pe-aici, să mă lămurească în detaliu ce înseamnă noțiunea de „Stagiu de cotizare necontributiv” menționată la pct A.2 din Deciziile tip de pensionare elaborate de la 01 sept 2024, și unde figurează această noțiune în Legea 360/2023
Vă mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Vali2024 , utilizator 11:42, 17 Septembrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti , eu tocmai la acel spor de grupa ma refeream cand spuneam de bonus . Daca nu ati iesit la pensie cu reducerea varstei datorata grupelor , - si deci , nu ati cumulat pensia cu salariul - intreaga perioada lucrata trebuia sa va aduca puncte de stabilitate . E eroare a Casei de Pensii care , urmare a contestatiei , va trebui corectata .
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
Nu este vorba despre nicio eroare a casei locale.
Titularul topicului pune o problema de logica, nu de prevederi legale.
Pentru mine problema pusa in discutie nu are logica.
A fost vointa/dorinta dansului de a nu beneficia de o reducere a varstei standard.
Pentru ceea ce a lucrat in plus a primit puncte pentru stagiul realizat si va primi si puncte de stabilitate.
Ceea ce a lucrat in plus nu are nicio legatura cu stagiul aferent/perioada suplimentara la vechi,ea in munca, reducerea varstei standard de pensionare.
Problema pusa in discutie ar trebui sa fie:
-Stagiul aferent/perioada suplimentara la vechimea in munca este stagiu contributiv pentru a i se acorda puncte de stabilitate ?
Prevederi legale:
(1)Legea 263/2010
Articolul 3-(1)În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
Articolul 17(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă;

(2)Legea 360/2023
-Articolul 3-În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
l) puncte de stabilitate - puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani;
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;

-Articolul 15
(2) Constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă și perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordată în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I și/sau a II-a de muncă.

Bună ziua,
Dle Carp Mircea,
Vă mulțumesc pentru bună voința cu care mi-ați răspuns și pentru amănuntele furnizate. Dar, a nu știu câta oară revin ca să mă fac înțeles: NU LA ASPECTELE PE CARE LE-AȚI EVOCAT MĂ REFER!
Încerc să mai explic odată pt. dvs, pentru că am văzut că nu sunteți de-acord cu opinia dlui CHKa, - singurul care, până acum, consider eu că a înțeles despre ce e vorba:
1 – Sunteți de-acord cu faptul că, prin adoptarea Legii nr. 360/2023 s-a avut în vedere întărirea principiului contributivității, astfel încât cuantumul pensiei să reflecte contribuția la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat, contribuția plătită și beneficiul acordat, prin introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat.
2 – Potrivit art. 85 alin.(30 și (6), „pentru stagiul de cotizare CONTRIBUTIV, realizat peste 25 de ani CONTRIBUTIVI, se acordă un nr de puncte” … așa cu sunt descrise în lege;
3 – În raționamentul legii, perioada suplimentară (bonusul acordat pentru anii lucrați în gr.I sau II) este recunoscută ca stagiu de cotzare necontributiv, având la bază considerentul logic că, odată ce ai beneficiat de această reducere, NU AI MAI AVUT CUM, ȘI NICI PENTRU CE SĂ PLĂTEȘTI CONTRIBUȚIA de asigurări sociale, (la fel ca și pentru perioadele asimilate sau ca perioadele necontributive precizate de lege: armată, șomaj, studii, etc). Ei bine, EU NU MĂ AFLU ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE, deoarece, NU am beneficiat de bonusul descris mai sus; NU am ieșit la pensie mai devrem, și ca atare, nici NU am cumulat pensia cu salariul;
4 – eu am lucrat în continuare ȘI AM PLĂTIT CONTRIBUȚIA LA STAT pentru toți anii de cotizare realizați într-o viață de muncă, iar în acești ani de cotizare este inclusă și perioada de 2,3 ani aferentă reducerii de grupă, pe care Casa de pensii mi i-a trecut în decizie la „Stagiu de cotizare necontributiv”, - și pe cale de consecință, nu mi i-a luat în calcul la punctele de stabilitate!, - astfel încât, eu mă aflu în situația de la pct 2 de mai sus, și perfect încadrat în principiul motivațional al legii, explicat la pct 1 mai sus!
Deci, problema în discuție, - mă iertați, dar, NU este cea pe care ați înțeles-o dvs.
V-aș fi recunoscător dacă ați reconsidera răspunsul dvs. ținând cont de precizările de mai sus.
Mai clar de atât, nu mai știu cum să explic!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-voastra doriti sa vi se acorde puncte de stabilitate pentru stagiul aferent (adaos) ?
Corect ?
Sau doriti puncte de stabilitate pentru reducerea de varsta cuvenita potrivit legii pentru ca nu ati beneficiat de ea ?
Pentru a vi se acorda puncte de stabilitate pentru stagiul aferent trebuie ca se admita ca acest stagiu aferent este contributiv.
Doar stagiul aferent are legatura intra/nu intra/poate influienta calculul cuantumului pensiei.
Reducerea varstei standard de pensionare nu are legatura cu calculul cuantumului pensiei si puncte de stabilitate.
In rest, eu cred ca trebuie sa deschideti actiune in instanta pe cauza pe care o sustineti aici si sa reusiti sa lamuriti cele doua complete de judecata despre problema pe care o tot sustineti aici.
Da, d-le Mircea Carp, eu doresc să mi se acorde puncte de stabilitate pentru stagiul aferent grupei, (perioada suplimentară), pentru că NU am beneficiat de ea! Pentru că m lucrat ȘI AM PLĂTIT CONTRIBUȚIE pentru această perioadă, exact așa cum v-am arătat că scrie și în lege! Dacă eu vă dau dvs. 100 de lei, ar fi corect să spuneți la un moment dat că nu vi i-am dat? Cam asta face Casa de pensii, un fel de alba -neagra cu „stagiul de cotizare care este contributiv dar și necontributiv în același timp”! Eu, tocmai pentru a-mi construi plângerea în justiție pun întrebările astea pe-aici! Din opoziția/neînțelegerea/opinia dvs și a altora care binevoiesc să comenteze, ÎNVĂȚ cum să pun problema în justiție. Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! prima decizie de pensionare primita acum cca. 4 ani ... Daniel_CD Daniel_CD Buna ziua ! Prima decizie de pensionare primita acum cca. 4 ani a fost pe Legea 263/2010. In acea decizie aveam aproape 40 ani de stagiu cu cca. 6 ani si ... (vezi toată discuția)
Vechime pentru grupa a 2-a de munca tudordan83 tudordan83 Buna ziua, As avea si eu nevoie de ajutorul dvs. Ma intereseaza care este vechimea care se adauga pentru grupa a 2-a de munca pentru un total de 40 de ani ... (vezi toată discuția)
Perioada de 6 luni obținută dintr-un an lucrat în condiții ... Lmiron Lmiron Perioada de 6 luni obținută dintr-un an lucrat în condiții speciale face parte din stadiul complet contributiv? Mulțumesc! (vezi toată discuția)