avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Angajarea unui pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Angajarea unui pensionar

Am si eu nevoie de ajutor. Am o angajata care este pensionara pe caz de boala, gradul III de invaliditate. Este angajata cu 4 ore / zi. Vreau sa stiu daca ii platesc toate CAS-urile si daca plateste impozit pe salariu. Mentionez ca nu are nici o alta hartie decat decizia de pensionare. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:47, 8 Februarie 2010
se retin aceleasi contributii ca si pentru oricare angajat mai putin somajul
Multumesc mult pentru raspuns. Imi puteti spune daca doar somajul de la salariat sau si somajul de la angajator nu se plateste? Sau si mai bine, spuneti-mi va rog, care este legea in care gasesc asta. Va multumesc.
Pentru persoanele care realizeaza venituri salariale cumuland pensia cu salariul nu se retine contributia la somaj datorata de salariat si nu se plateste contributia la somaj si la fondul de garantare datorate de angajator.

L 76/2002- Art. 19. -În sistemul asigurărilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau pe bază de contract de muncă temporară, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
Art. 27. - (1) Angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra bazei lunare de calcul, reprezentată de venitul brut realizat lunar, în situaţia persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19
Art. 28. - Persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, prevăzute la art. 20, au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la bugetul asigurărilor pentru şomaj, a cărei cotă se aplică asupra venitului lunar declarat în contractul de asigurare pentru şomaj

Lege nr. 200/2006-Art. 7. - (1) Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la Fondul de garantare, in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati.
(2) La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei legi cota contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj de angajatorii prevazuti la alin. (1), stabilita potrivit legislatiei in vigoare, se diminueaza cu 0,25 puncte procentuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cili1959 cili1959 Buna ziua . Va rog frumos sa-mi spuneti daca se calculeaza si se vireaza contributie somaj (0.5%) pentru concediu medical platit din FNUASS .Va rog frumos ... (vezi toată discuția)
Modificare calcul fond garantare Oranina Dumitru Oranina Dumitru Atentie contabili! Incepand cu luna mai 2009 baza de calcul pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se constituie si din salariile ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj anne_david anne_david Buna ziua, Contribitia la somaj se aplica la salariul tarifar sau la venit brut realizat? Care este baza legala? (vezi toată discuția)