avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?

Ce se intampla daca nu semnez contractul educational?
Discutiile pe acest forum nu reprezinta consultare juridica. Circumstantele si faptele pot sa difere de la caz la caz.

Ca parinte si om de rand nu stai la o cafea cu Monitorul Oficial in mana sau alte surse de informare in ceea ce priveste legislatia domestica si internationala. Nici nu avem nevoie sa stam la o cafea... ni s-a spus ca Lumina a venit in lume si oamenii au iubit intunericul mai mult decat Lumina. La prima vedere sunt doar chestiuni de bun simt. Un crestin isi ingenuncheaza inima si isi pune toata nadajdea in Domnul Iisus, pentru binele tuturor copiilor, spre Slava Lui Dumnezeu Tatal.

La modul general, un avocat a explicat, pentru digi24, ca amendarea parintilor nu este posibila. [ link extern ]

Cica ar fi, asa, de speriat parintii. Daca i se prezinta vreun program copilului impotriva propriilor convingeri este posibil sa ti se zica ca ai semnat sau n-ai semnat si de aia e asa... posibil, unii sa fi gasit niste vulnerabilitati de exploatat.

Desi accesul la educatie este un drept ... se mai face reclama, mascata, la scoli private. In Romania se imparteau scolile in bune si rele dupa rezulatele la evaluare sau bac ... daca parintii isi permit privat, posibil sa auzi ca aia e scoala la care s-ar mai face carte sau altele. Banuiesc ca se va gasi formula si pentru a se permite scoala acasa. Cam asa e in alte tari. Oricum, nu conteaza ca-i public, privat sau acasa.... sunt parinti cu propriile convingeri, fiecare stat are propriile interese... adica, sunt si d-alea si d-alea, si la stat si la privat.

Statul nu prea mai ofera beneficii ci servicii (s-a inceput aceasta tranzitie de la beneficii la servicii pe vremea Vioricai Dancila, e in Monitorul Oficial, nu-mi aduc aminte exact). Schimbarile astea in legislatie, care priveste copiii, au o legatura stransa si cu programul Garantia Copilului al Comisiei Europene. Sistemul de invatamant sau educatie in Romania nu s-a schimbat ca-s legi noi sau recent modificate... parintii n-ar fi trebuit sa se sesizeze ca-i fortat.

Niste treburi si chestiuni foarte complexe. Domnul sa fie milostiv!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intai, daca semnati un contract, in acesta nu se pot adauga clauze noi. Deci nu este adevarat, nu sunteti informata corect.
Clauzele contin obligatii care vi se aplica oricum, ele decurgand din lege. Adica acel contract inseamna ca macar stiti cum puteti trage la raspundere scoala, in anumite cazuri. Va stiti bine obligatiile. Fara sa il semnati, ele tot trebuie respectate. Adica nu se schimba nimic, doar ca le aveti acolo, pe hartie, in clar.
Intreb de la inceputul postarii: care clauze nu va convin? Ce va deranjeaza concret, exact?

Daca exista clauze neconstitutionale (poate ne spuneti care ar fi), este ok sa nu le respectati. Daca cineva incearca sa va impuna lucruri in viitor raportat la clauze contractuale neconstitutionale, il puteti trage la raspundere. Puteti arata foarte simplu faptul ca acea clauza este neconstitutionala.
Totusi, referitor la clauzele din contractul educational, tineti seama ca obligatiile dv. care rezulta din acest clontract decurg dintr-o lege. Daca nu il semnati, tot trebuie sa respectati legea, nu se schimba cu nimic; acea clauza contractuala aflandu-se si in lege, inseamna ca in caz ca nu o respectati, parcurgeti aceiasi pasi ca sa dovediti ca nu e constitutionala.
Am impresia ca va deranjeaza ca aveti obligatia de a semna o hartie. Repet: este stupid, dar ea ajuta la informarea parintilor privitor la obligatiile pe care oricum le au ei si copiii. In rest, opozitia nu vad sa fie justificata de ceva concret, real, doar generalitati fara argumente.

Alina Avila a scris:

Mi se pare abuziv faptul ca sunt obligata practic sa semnez un contract cu clauze impuse de stat ,mai ales ca ulterior semnarii se pot adauga clauze noi Eu nu sunt de acord cu unele dintre clauzele impuse ,si nu voi semna In acest contract sunt introduse clauze neconstitutionale

Am observat ca puneti intrebari referitor la "problemele" acestui contract si m-am gandit sa va ajut cu niste informatii preluate (gasiti detalii suficiente pe site-ul alianta parintilor)
[ link extern ] /
Exemplu 1:
Scopul contractului
Scopul prezentului contract este asigurarea condiţiilor optime de derulare a procesului de învăţământ prin implicarea şi responsabilizarea părţilor implicate în educaţia beneficiarilor direcţi ai educaţiei.

Comentariu: Scopul învăţământului este deja reglementat de art. 32 din Constituția României, iar obligatiile statului și autorităților competente în Educație sunt reglementate deja în Legea 198/2023. Prevederea este redundantă, deoarece reglementează încă o dată drepturi deja garantate și obligatii deja reglementate. Statul este deja obligat în virtutea Constituției și a contractului social să asigure de la sine condiţiile optime de derulare a procesului de învăţământ, fără existenta unui contract în acest sens.

Exemplul 2:
Elevul, prin participarea lui la învățământul oferit gratuit, nu este un membru de organizație non profit, ca să aibă nevoie de un așa-numit statut. Statutul său și drepturile sale sunt protejate de Constituție, Codul Civil, Legislația privind protecția drepturilor copilului, legea anti-bullying si prin prevederile relevante din codul penal care se aplică in cazul infracțiunilor contra minorilor sau contra cetățenilor, in general. Cu alte cuvinte, regulile deja există și nu trebuie reinventate printr-un statut neconsultat cu la nivel național.

Sper ca ajuta.
Semnarea acestui contract fără o informare clara nu reprezinta o virtute.

Ultima modificare: Luni, 16 Septembrie 2024
Alecssimon, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre ce doriti sa fie partile informate? Tot ce scrie in el se regaseste in legi si sunteti cu totii obligati sa cunoastem legile. Cu privire la ce sa fie cine informat?

Am citit aberatiile din acel link, nu au niciun temei legal si nici vreo valoare morala deosebita. Eu sunt avocat, nu sunt parte a vreunei asociatii non profit. Am Cod deontologic si am un Statut al profesiei. Cine a inventat de unde ca numai ONGurile ar avea vreun statut dupa care sa functioneze?

Avem legea invatamantului preuniversitar din iulie 2023 si au gasit de cuviinta sa trimita puncte de vedere privind legalitatea actului adoptat acum un an si vreo 3 luni ? Asa suntem noi parinti implicati? Dupa inceputul noului an scolar? Mai asteptam putin si terminau copiii facultatea pana cand faceam noi observatii pe Legea despre preuniversitar...

Asta nu este implicare, asta este lipsa de respșonsabilitate si delasare. Asta e si scopul contractului, sa ne trezim si sa ne asumam raspunderea pentru copiii nostri.
Dna Liliana sa inteleg ca sunteti parinte si ati semnat. Foarte bine, dar pentru ca nu traim inca intr-un stat totalitar, nu prea merge metoda cu pumnul in gura, nu va faceti griji ca nu am avea noi parintii grija de copiii nostri, sa semnezi un document de frica amenzii nu denota nici o virtute, cum am mai spus. Contractul acesta nu are nici o utilitate pentru parinti!!! Putea sa fie intr o forma mult mai utila cu drepturi,resurse clare despre cum ne putem apara,drepturile etc...scrie exact pe Liga Parintilor si nu cu amenzi!
Felicitari celor care vad dincolo de ziua de maine toate aceste demersuri care treptat vor ingradi toate drepturile si vom avea numai obligatii.
Eu dacă as fi fost avocat mi-ar fi trezit o urma de etica profesionala un astfel de abuz, ca asta este , si as fi fost pro oameni, nu pro stat...dar nah neo-comunismul sa traiasca si vorba aia " nu vom avea nimic si vom fi fericiti".
Pana la postarea celor din Liga parintilor nu am văzut nimic relevant, toata lumea ca si,dvs da inainte cu main stream-ul, si stim bine ca nu mai exista,de mult obiectivitate.
Partea cu aberatii in link este o denigrare gratuita si nefondata.
Invatamantul este un drept nu o obligatie si nici o optiune ca meseria dvs unde puteti sa semnati cate contracte vreti.
Nu va sta,bine in postura,de " avocatul diavolului" este plina media de ei, pe site urile acestea mai cautam si alte pareri ca de semnat am inteles deja ca TREBUIE!!

Liliana Gradinaru a scris:

Despre ce doriti sa fie partile informate? Tot ce scrie in el se regaseste in legi si sunteti cu totii obligati sa cunoastem legile. Cu privire la ce sa fie cine informat?

Am citit aberatiile din acel link, nu au niciun temei legal si nici vreo valoare morala deosebita. Eu sunt avocat, nu sunt parte a vreunei asociatii non profit. Am Cod deontologic si am un Statut al profesiei. Cine a inventat de unde ca numai ONGurile ar avea vreun statut dupa care sa functioneze?

Avem legea invatamantului preuniversitar din iulie 2023 si au gasit de cuviinta sa trimita puncte de vedere privind legalitatea actului adoptat acum un an si vreo 3 luni ? Asa suntem noi parinti implicati? Dupa inceputul noului an scolar? Mai asteptam putin si terminau copiii facultatea pana cand faceam noi observatii pe Legea despre preuniversitar...

Asta nu este implicare, asta este lipsa de respșonsabilitate si delasare. Asta e si scopul contractului, sa ne trezim si sa ne asumam raspunderea pentru copiii nostri.

Ultima modificare: Marți, 17 Septembrie 2024
Alecssimon, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua! vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract ... Lupei Luminița Lupei Luminița Bună ziua! Vă rog să îmi spuneți dacă nu semnez acel contract educational este legal sa primesc amendă? Cum pot justifica această problemă pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Contract educational- neclaritati serbaniulian serbaniulian Bună ziua, Am.un mare respect pt comunitatea Avocatnet si consider ca aici sunt oameni specializați si in masura sa răspundă la unele neclarități, de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un ... aurelaurel20242025 aurelaurel20242025 Buna ziua, am o situatie mai delicata si as dori sa primesc un raspuns. Sunt tatal unui baiat care este in clasa 5. In clasa baiatului, exista un grup de ... (vezi toată discuția)