avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de proprietate in acord cu adevaratul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de proprietate in acord cu adevaratul proprietar

De mai mult de 20 de ani am fost lasati sa locuim in casa unei familii de sasi ( mama mea si cu mine , fata ) , bineinteles cu acordul lor . La plecarea lor in Germania definitiv , ne-au spus foarte clar ca casa ne va ramane noua , ne-au dat toate hirtiile de la casa ,continind terenul, despagubirile care sau facut in timp catre membri de familie , in felul acesta fiind noi siguri ca nimeni nu va veni cu pretentii la noi si nu putem dovedi . Intre timp eu (fata) locuiesc in Belgia , si de cativa ani am aduso si pe mama aici , avind sansa de lucru dar cu intentia de a se intoarce inapoi in Romania acasa . Am tinut contactact cu familia din Germania via telefon , intrebind mereu daca nu vor sa vinda casa ( am auzit mereu asemenea vorbe de ma oamenii de acasa ). Ei au spus mereu pina anul trecut ca nu le trebuie casa , ca nu au ce face cu ea si ca costa prea mult timp si bani ca sa ceara nu stiu ce procura , si oricum casa ne ramine noua .La inceputul anului acesta am aflat ca au dat imputernicire la o fundatie din Germania ca sa vinda casa . Mama a investit in casa , imediat cind a avut bani , fiind atit de sigura ( dupa vorbele de fiecare data de la familia din Germania ) , ca casa va ramine in posesia noastra (nu am asteptat pe gratis aceasta casa deci ,eram gata pentru 'nu sti niciodata' situatie si pentru a cumpara casa la nevoie desi au spus de atitea ori ca casa este a noastra .
Familia spune acum ca casa este vinduta , ca nu am facut nimic la casa . Le-am cerut imediat sa cumparam casa dar ei spun ca casa nu este pentru noi ( desi pesoana inputernicita ne-a spus ca casa nu este inca vinduta ) . Hirtiile care le-am primit de la ei acum 20 de ani le avem inca , dovezi de lucru la casa nu mai avem , doar martori . Sincer nu ne-am asteptat la asemenea problema , la noi in regiune tranzactiile de ori si ce natura se faceau verbal sau cu asemenea hirtii cum si noi am primit .Nu exista multe persoane cu titlu de proprietate facute la notariat cum in ziua de astazi se fac , totul mergea prin familie sau cuvint de incredere.
Ne puteti informa ce drepturi avem in asemenea caz ?
Va multumesc in avans pentru timpul acordat

Adriana Bota
Cel mai recent răspuns: Bota Adriana , utilizator 12:39, 9 Februarie 2010
Ideea este ca dreptul de proprietate, in cazul imobilelor si terenurilor nu se poate transmite prin simplul acord verbal . Dovada este chiar faptul ca proprietari i , ca sa spun asa, v-a u facut-o acum, dupa ce v-au creat impresia ca v-au lasat casa. Ceea ce puteti face este sa cereti sa fiti despagubiti pentru imbunatatirile aduse imobilului.
Din pacate , faptul ca v-au lasat actele de proprietate nu echivaleaza cu transmiterea dreptului de proprietate, iar dvs. ati lasat sa treaca atatia ani fara a clarifica situatia. Nu stiu nici daca martorii va pot fi de folos in aceasta situatia, cat despre uzucapiune, iarasi nu putem vorbi, fiindca nu aveti vreun just titlu.
Nu stiu cu siguranta daca solutia pe care v-o ofer are sanse de reusita 100%, dar poate este mai bine decat nimic ("riscul" nereusitei consta in aceea ca aceasta cale administrativa este mai uzitata in regiunea Munteniei si Moldovei, nu stiu daca sunt cerute conditii speciale pentru fostele locuinte ale sasilor emigrati).
Mergeti la primarie si incercati sa obtineti Ordinul prefectului pentru casa si curte, in baza legii 18/1991, art. 23:
- trebuie ca mama dvs sa fi figurat in registrul posesorilor din 1990 (de la primarie) - ultimul mare cadastru efectuat la nivelul Romaniei;
- mama sa fi figurat in registrul agricol 1986-1990
Obtineti aceste 2 extrase de la primarie
In continuare maia veti nevoie de:
- o schita cadastrala a casei si curtii, efectuate de un expert autorizat'
- cerere
- actele de stare civila ale dvs. si ale mamei;
- eventual, declaratii de la vecini ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte;
- istoric de rol fiscal, din care sa reiasa ca dvs. ati platit impozitul).
In baza documentatiei inaintate de primarie, prefectul judetului va emite un ordin pentru constatarea dreptului de proprietate.
Nu este chiar "ortodox" din punctul de vedere al bunului simt (intr-un fel, luati "cu acte" casa cuiva), insa data fiind situatia practica descrisa de dvs...eu zic ca puteti incerca.
Daca nu puteti veni dvs, puteti imputernici o persoana sa faca demersurile in numele dvs.
Off topic: nu inteleg cum au putut vinde proprietarii din Germania, daca v-au lasat dvs. toate actele de proprietate...
Nici eu nu cred ca aveti vreo sansa.
Acordul verbal nu valoreaza nimic.
Chiar daca v-au lasat actele casei, puteau oricand sa-si pastreze un exemplar original sau sa solicite duplicate/copii autentificate etc.
Dreptul de proprietate trebuie respectat.
Bota Adriana a scris:

La inceputul anului acesta am aflat ca au dat imputernicire la o fundatie din Germania ca sa vinda casa .



o casa de sasi ? Localizata deci in Transilvania unde este carte funciara de mai bine de 100 de ani. Intr-o zona unde nu s-au prea facut tranzactii imobiliare...
Ar trebui in primul rand sa aflati cine este proprietarul de drept in cartea funciara! ( poate unul din strabunicii familiei X , mai ales ca v-au lasat acte "privind despagubirile" , poate casa nici nu e notata in cartea funciara si v-a fi foarte greu sa isi reglementeze familia X situatia)
Ordinul prefectului in Transilvania se da deobicei pe trenul din proprietatea statului "confiscat" prin una din legile date inainte de 1989.

Daca ati platit impozit la primarie de 20 de ani... aveti si martori cum ca folositi proprietatea, ati putea cauta un avocat pentru deschiderea unui proces de "uzucapiune"( sau ceva asemanator) si binenteles odata cu deschiderea procesului sa notati procesul in cartea funciara!!! (blocand astfel acea carte funciara)
desigur in fata judecatorului familia X ( de sasi) va trebui sa se prezinte si ...sa minta/sau nu...
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Cristian Fara, Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI
Cred ca aici aveti mare dreptate , la urma urmei casa nu este inca vinduta decit 'verbal' , si pina acum nimeni nu a iesit cu documente doveditoare pe masa .

Va trimit un mare multumesc pentru informatia de valoare

Adriana Bota

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa fac acte la casa si nu stiu cum monikuttza892007 monikuttza892007 mama a primit de la bunica o casa dar problema este ca nici bunica nu avea acte pe ea,dar la primarie a platit pe numele ei casa,acum bunica a decedat si nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot face titlul de proprietar daca am titul de mostenitor? e.madalin e.madalin Buna seara, Doresc sa stiu care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac pentru a obtine un titlu de proprietar. Mentionez ca am doar titlul de ... (vezi toată discuția)
Contract vinzare-cumparare marryy_lm marryy_lm Am urmatoarea intrebare: mama a vindul cota ei de 50 % de proprietate unei nepoate.S-au respectat toate cerintele: plata pretului ....act ... (vezi toată discuția)