avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in calcul la ...

Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in calcul la puncte de stabilitate a anilor lucrati dupa pensionare inainte de 1-09-2024 cand a intrat in vigoare?Suntem pusi in fata faptului implinit,legea aceasta poate actiona retroactiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:54, 1 Octombrie 2024
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine credeti ca poate prezice ce acte normative se vor emite in viitor? Credeti ca acesta este un motiv de neconstitutionalitate , ca nu vi s-a spus ca se va schimba legea ???

Cand s-a pus in dezbatere publica legea, nimeni nu a comentat, dar acum toata lumea invoca fel de fel de supozitii sau presupuneri .
Bine, dar cum se poate ca printr-o lege, sa stabilesti o noua procedura de calcul pentru persoane care au iesit la pensie, cu grad de handicap in anul 2001 cu oug 102/1999 lit f cand limita de varsta era 20 de ani pentru barbati si 15 ani pntru femei. Desi lit (f) a fost abrogata in 2002, cu legea 519 in anul 2005 persoana la care fac referire a avut o crestere de la punctajul 1,2 la 1,65, iar acum o scadere de 40%. Cum se poate ca o lege nou emisa sa aiba efect retroactiv? Daca am inteles din ce am mai citit, o lege produce efectele de la data cand intra in vigoare si viitor, nicidecum retroactiv. Multumesc daca poate cineva sa ma lamureasca,
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2024
sanseverina, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu limita de varsta era de 20 - respectiv 15 ani - ci stagiul complet de cotizare , iar la aceste cifre se impartea numarul de puncte obtinute in perioada muncii . Acest numar de puncte s-a pastrat pe noua lege , doar ca acesta nu se mai imparte la nimic , ramane atata cat este . Persoana respectiva NU a pierdut punctaj , ci are o pensie calculata - conform noului algoritm - mai mica . Nici la bani nu a pierdut , pentru ca i s-a pastrat pensia in plata . Ar pierde , pentru o bucata de vreme , efectele indexarii VPR . Am inteles ( din media ) ca guvernantii au in plan niste masuri care sa le suplimenteze veniturile celor cu dizabilitati . Daca nu ar fi recalculat pensiile pe noul algoritm , nu s-ar mai fi eliminat nici un fel de inechitate , doar s-ar fi nascut altele . Intr-o asemenea ipoteza , nu ar mai fi avut rost sa faca o lege noua . Nu vi se pare corect ca o persoana care are un numar x de puncte , sa aiba pensia egala cu a altei persoane cu acelasi numar x de puncte ? ca , pe legea anterioara , pensiile celor doi puteau diferi chiar si cu 41% .
Ultima modificare: Duminică, 29 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are niciun efect retroactiv .. stabilirea /calculul pensiilor se face in baza unei proceduri stabilite prin lege ..asa a fost si cu Legea 3/1977, Legea 19/2000, Legea 263/2010 ., asa este si cu Legea 360/2023.. constitutionalitatea nu are legatura cu formula de calcul .. daca pensiile au scazut si se punea in plata acel cunatum, atunci era posibila invocarea neconstitutionalitatii..dar asa, calculul nu poate fi invocat ca fiind neconstitutional.
Multumesc, sunt de acord cu dvs in mare masura; totusi daca au vrut sa inlature inechitatile si pentru persoanele sanatoase au socotit o medie a stagiului complet de cotizare de 25 de ani ( lucru care mi se pare corect), dar la mineri au lasat valabil stagiul complet de 20 de ani, de ce pentru persoanele cu dizabilitati nu au pastrat stagiul juridic legal, la data iesirii la pensie? Faptul ca astazi sub efectul aceleiasi legi, minerilor li s-a pastrat stagiul si persoanelor cu dizabilitati nu, mie imi suna a discriminare!?

Alte discuții în legătură

Constitutionalitatea neacordarii punctelor de stabilitate in caz de cumul pensie - salariu IBH IBH Este constitutionala neacordarea punctelor de stabilitate pe perioada de cumul pensie-salariu? Ce sta la baza acestei reglementari, din moment ce salariul ... (vezi toată discuția)
Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Bună seara. vă rog să mă lămuriți, un proces câștigat ... Fercu Ana Fercu Ana Bună seara. Vă rog să mă lămuriți, un proces câștigat în instanță cu o sentință civilă definitivă ,legal poate fii anulată de o lege nouă, ... (vezi toată discuția)