avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Aș avea nevoie de părerea dumneavoastră ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Aș avea nevoie de părerea dumneavoastră într-o ...

Bună ziua!
Aș avea nevoie de părerea dumneavoastră într-o situație pe care nu știu cum aș putea să o rezolv.
Situația stă în felul următor: recent am convenit de comun acord cu tatăl meu să începem formalitățile pentru a putea trece în posesia mea apartamentul pe care acesta îl deține ca moștenire în urma decesului bunicilor mei paterni. Din apartamentul respectiv, tatăl meu deține o cotă parte de 25% moștenită în urma decesului mamei lui, iar restul de 75% sunt încă pe numele tatălui său, deoarece nu s-a realizat succesiunea.
În urma unei discuții cu un domn notar, am fost sfătuiți ca cei 25% să intre în posesia mea prin vânzare-cumpărare, iar la ceilalți 75% să renunțe în favoarea mea. Zis și făcut, am început formalitățile. Când domnul notar a început demersurile de verificare a imobilului, a constatat ca există sechestru pus pe cota parte de 25% deținută de tatăl meu și că nu există drept de înstrăinare. Este vorba de o garanție ipotecară depusă la firma de transport Edy Spedition unde acesta a fost angajat acum aproximativ 18-20 de ani și de 2 credite, în cuantum total de aproximativ 27.000 de euro, de care se ocupă un domn executor judecătoresc, din Alba Iulia, în urma solicitării celor de la KRUK. Pentru respectiva datorie, tatăl meu are poprire pe pensia de boală.
Acum întrebările mele ar fi următoarele: există vreo modalitate ca apartamentul să treacă în proprietatea mea? Dacă el îmi cedează mie cei 75% deținuți de bunicul meu decedat, pot fi în vreun fel atacată, sau îmi pot fi imputate mie datoriile lui? Cum se procedează în asemenea situație și ce ar trebui să fac mai exact?

Vă mulțumesc anticipat pentru un posibil răspuns și vă salut cu respect!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca se poate. Pacat insa ca nu ati contestat poprirea in termenul legal...
Daca afla creditorii, pot face demersuri privind acceptarea mostenirii de tatal dv.

Vă mulțumesc pentru răspuns. Nu am contestat deoarece eu nu am știut nimic despre situația respectivă. Cat despre a doua parte, notarul a sugerat să nu treacă deloc moștenirea în posesia lui și să îmi revină direct mie.

Liliana Gradinaru a scris:

Sigur ca se poate. Pacat insa ca nu ati contestat poprirea in termenul legal...
Daca afla creditorii, pot face demersuri privind acceptarea mostenirii de tatal dv.

Notarul stie cum sa aiba un act formalitatile neceszare spre a fi valabil. Ce tine in instanta va spune un avocat. Eu nu stiu daca este o idee buna... poate vorbiti cu un avocat sa gasiti variante despre cum sa va pregatiti in eventualitatea ca aceasta procedura succesorala va fi atacata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire barricade barricade Buna searaBuna ziua! Ma numesc Vali, am 21 de ani si, ca orice user nou, vin cu o intrebare. Parintii mei sunt despartiti de aproximativ 14 ani iar in urma ... (vezi toată discuția)
Transmiterea proprietatii de la parinti la copii cristina1112 cristina1112 Buna dimineata! am nevoie de un sfat corect din punct de vedere legal in urmatoarea situatie:mama mea care are un frate si doar tatal in viata, mama a ... (vezi toată discuția)
Impediment dezbatere succesiune. Andrei 04 Andrei 04 Bună ziua! Am și eu o situație mai complicată,pentru care aș dori să obțin câteva sfaturi juridice. Eu și cu frații mei dorim să dezbatem taxa de ... (vezi toată discuția)