Buna ziua,
Am reusit sa strang o suma de bani suficienta pentru achizitionarea unui apartament fara credit. Am inceput sa caut si sa contactez diferite agentii imobiliare, proprietari si dezvoltatori din zona Timisoara, insa pana acum am fost uimit de pretentiile pe care le-am auzit.
Unul din dezvoltatorii cu care am vorbit mi-a cerut sa platesc apartamentul integral, blocul fiind neconstruit (nu nefinalizat) pentru o reducere de 15000 de euro din suma totala de 75000 de euro, am vorbit cu un proprietar pentru un apartament intr-un bloc vechi si din suma de 70 000 de euro acesta voia sa treaca pe contractul de vanzare doar 45 000 de euro iar restul sa ii dau cash fara vreun act in spate. La cel din urma inteleg ca se evita niste impozite si taxe la notariat, insa nu cred ca e confortabil pentru nimeni sa arunce 30 000 de euro in mana unui strain fara vreun act in spate.
Vazand tot felul de conditii din ce in ce mai dubioase si dezavantajoase pentru mine drept cumparator incep sa intuiesc de ce bancile au nevoie de saptamani intregi pentru a aproba un credit bancar si inteleg ca personal imi va fi imposibil sa inlocuiesc un intreg departament juridic al unei banci pentru a realiza o cumparare de imobil intr-un mod sigur.
Intrebarea mea catre dumneavoastra ar fi: exista avocati specializati in astfel de spete? Daca da, cum ar trebui sa arate colaborarea cu el? Intreb pentru ca marea majoritate a vanzatorilor nu sunt dispusi sa astepte cu vanzarea cateva saptamani fara sa fie un avans platit initial. Stiu ca in cazul unui credit bancar, in precontract este de obicei stipulat ca daca vanzarea nu se poate realiza din alta cauza ce nu e legata de cumparator (de exemplu neacordarea creditului), vanzatorul trebuie sa inapoieze avansul.
Imi cer scuze pentru exprimarea de balta, insa sunt foarte curios cum ar arata procesul de achizitie al unui apartament cu "banii jos" intrucat pentru varianta de credit bancar exista sute de articole si consultanti pe internet, insa pare ca speta mea nu prezinta atata interes :D
Dacă vânzătorul este de bună credință, vă deschideți ambii un cont dacă nu aveți deja, la câte una din băncile care transferă instant banii: Banca Transilvania, CEC Bank, Libra Internet Bank, Banca Comercială Română, Vista Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, BRD Groupe Societe Generale, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank România, Alpha Bank România, Salt Bank, Banca Română de Credite și Investiții și TechVentures Bank.
În momentul în care ați semnat actele, efectuați plata, în câteva secunde banii sunt în contul vânzătorului.
Există și o modalitate de a face anterior plata, iar vânzătorul nu se poate atinge de bani decât în anumite condiții, deci după semnarea actelor; nu cunosc precis procedura.
În niciun caz nu cumpărați "blana ursului din pădure". Nu vedeți până unde s-a ajuns? (editat - remarca e in afara discutiei).
simion_adrian1982
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe langa cazul Nordis care se potriveste perfect cu ceea ce spuneti dvs ca vi se intampla, eu v-as mai sfatui sa fiti atent la toate etapele constructiei si la ce materiale se folosesc. Din pacate este greu sa gasesti un dezvoltator imobilar 100% corect. Costurile cu indreptarea greselilor pot dubla suma data pe apartament. Eu va sfatuiesc sa gasiti un avocat de incredere si eventual pe cineva care are experienta in costructii (diriginte de santier, etc) Sumele platite lor sunt infime fata de cat ati plati reparand lucrurile facute gresit sau cu materiale de proasta calitate.
Daca vedeti ca cineva va propune lucruri dubioase sau ezita sa va raspunda la anumite intrebare, fugiti cat de repede puteti.
Arata simplu: X și Y se înțeleg la preț, merg la notar cu actele si le depun acolo, declara prețul real, se programează, vânzătorul achita pretul prin virament bancar, se semnează contractul de vânzare, se predau cheile și gata.
Tranzactionati direct cu proprietarul. Cred ca puteți găsi si vizita singur apartamentele care va plac.
Plătiți la agenție un comision de 2 sau 3% pentru...nimic.
Nu cumpărați apartament de la dezvoltator, în blocuri care nu exista sau nu au fost finalizate. Vedeți ce s-a întâmplat cu cazul Nordis.
Dacă blocul e ridicat, dar mai trebuie terminata partea de finisaje (și mai durează câteva luni), asigurați-va ca încheiați vânzarea. Dezvoltatorii trag de timp sa nu vândă și în majoritatea cazurilor va imbrobodesc sa faceți antecontract, cu plata unui avans cat mai mare sau cu plata întregului preț, cu promisiunea unei reduceri.
Pentru ca mai apoi, sa va rugați de ei sa vina la notar pentru a semna contractul de vânzare.
Nu aveți de ce sa faceți antecontract, dacă bunul e 80% finalizat și dispuneți de toți banii.
Incercati sa identificati CLAR si vecinii/vecinatatile: un bar, o discoteca, o scoala, un stadion, o sala de nunti... Galagie garantata. Sau un restaurant gen fast - veti trai in aroma de cartofi prajiti, saorma si gogosi... Nu ca nu ar fi bune, dar... Plimbati-va prin zona in dverse momente ale zilei ca sa "simtiti" mai bine zona!