avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

In partajarea unui apartament faptul ca unuia dintre parinti i s-a incredintat minorul spre crestere si educare poate cere o cota mai mare din locuinta?Dar faptul ca pe timpul casatoriei contributia la cheltuielile curente a fot de 3/1? Cota de 3% se poate lua inapoi?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:50, 12 Februarie 2010
La partajarea unui apartament parintele caruia i s-a incredintat minorul nu poate cere o cota majorata motivat de acest fapt, ci pentru o contributie mai mare la achizitionarea apartamentului, dovedita cu un venit mai mare.Parintele caruia is-a incredintat minorul are insa un avantaj in atribuirea in natura a imobilului respectiv, in cadrul procesului de partaj, urmand ca el sa despagubeasca pe celalat sot cu sulta, respectiv contravaloarea partii din imobil pe care trebuie sa o primeasca in bani.Daca cheltuielile de care vorbiti nu se regasesc in achizitionarea de bunuri in timpul casatoriei , ci sunt cheltuieli pe facturi de ex., ele nu au relevanta in cadrul procesului de partaj.
Multumesc mult ptr. raspuns.Si as dori sa stiu cum se face plata sultei?-toata suma trebuie data intr-o singura transa sau se poate esalona in mai multe rate?
Prin hotarare se stabileste obligatia platii totale a sultei.Daca va intelegeti insa pe cale amiabila cu fostul sot, o puteti plati esalonat.
in cazul in care fostul sot nu este de acord cu plata esalonata a sultei, va trebui sa procedati la plata sultei in termenul indicat de catre instanta.
iar de regula instanta stabileste in acest sens un termen de 6 luni .
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
inainte de casatoria cu sotul meu am cumparat un apartament,eu cu el.Eu pe numele meu de fata in cota indiviza de 60% si el de 40%.Asa scrie in contractul de vanzare cumparare.Vreau sa stiu daca divortez acum, se respecta cotele stipulate in contract?.De la cumpararea locuintei au trecut 10 ani.

Alte discuții în legătură

Divort 2 copii Utilizator1452 Utilizator1452 Am nevoie de sfatul dumneavoastra, o cunostinta a intentat divort, are 2 copii unul de 12 ani si unul de 17. Motivul pentru care a ajuns in situatia aceasta ... (vezi toată discuția)
Culpa exclusiva a sotului ADANNA ADANNA Am divortat, avem sentinta...urmeaza si partajul... Divortul s-a produs din culpa exclusiva a fostului sot: Adica, plecat de acasa, relatie extraconjugala, ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri personale (apartament), esalonare sulta alex_elena alex_elena In urma procesului privind partajul apartamentului am castigat in instanta si am de platit suma de 30000 roni paratei . Am in intretinere doi copii minori , ... (vezi toată discuția)