avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat este taxa de timbru pentru partajare teren intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat este taxa de timbru pentru partajare teren intre doua parti? Ce variante de reducere a cuantumului exista? Intreb deoarece pentru oamenii de rand taxa de timbru este mare si nu se pot lansa dezmembrarile.

Taxa de timbru pentru partajare teren, dezmembrare a ramas 5% din valoarea bunului supus impartelii, sau ce variante de reducere exista?
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 21:05, 3 Noiembrie 2024
Relativ recent taxele privind partajul s au redus cu 50%,exista și varianta unui ajutor public judiciar..Situația exacta o lamuriti cu un av discutând costurile.Ttebuie sa va gândiți și la onorariu avocat,onorariu expert etc.Omul de rand trebuie sa scoată între câteva mii de lei și câteva mii de euro exact cum oamenii de rand plătesc la dentist,pt renovarea unui apartament,reparatia unui autoturism.etc.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
S-a publicat in M.O. reducerea de 50%?

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Relativ recent taxele privind partajul s au redus cu 50%,exista și varianta unui ajutor public judiciar..Situația exacta o lamuriti cu un av discutând costurile.Ttebuie sa va gândiți și la onorariu avocat,onorariu expert etc.Omul de rand trebuie sa scoată între câteva mii de lei și câteva mii de euro exact cum oamenii de rand plătesc la dentist,pt renovarea unui apartament,reparatia unui autoturism.etc.

Mulțumesc pentru răspuns, deși finalizat cu un ricoșeu tendențios înafara subiectului. Sunt 1/2 brănean, angajat intr-o multinațională, ca tesa, pe automotive Germania, și nu am un venit care să permită inițierea unui proces de partaj, la nivelul taxei de timbru de până în prezent. Aș avea nevoie de 20k euro în 3-4 procese, doar pentru taxa de timbru, dar prefer un concediu pe an. Pretul terenurilor a crescut, Problemele averii la brăneni, nu s-au schimbat, nici după 1989, sunt aceleași. Pentru a recupera 1/8 dintr-o parcelă, din centrul Branului, de 1000 m.p., estimată la 100k euro, ar trebui să plătesc 5k euro, taxă de timbru, recuperabilă după X ani. Pretul bunului recuperat ar fi 12k euro, din care onorariul avocatului ar fi 5%, dar nu mai puțin de 1k euro, expertul min.1k euro. Inflația nu se ia în calcul la blocarea sumei de taxă de timbru, pe o perioadă procesuală relativ lungă. E binevenită noua lege care înjumătățește taxa de timbru, cu 50%, mulțumim. Vizavi de comparația cheltuielilor, service-ul mașinii noi, din 2018, mă costă 300 eur/an, dentistul 400 eur/an, renovarea o sumă cu 5 cifre, fără termen de comparație cu costurile procesuale. Eu respect valoarea și prețul ei, că am fost educat în acest sens, dar mă opresc "decât" la taxa de timbru.
Ultima modificare: Joi, 31 Octombrie 2024
BVER, utilizator
La sumele despre care faceți vorbire taxa de timbru este într-adevăr un efort financiar greu de susținut.Eu ma refeream la situații în care o taxa de 5,6,7000 de lei pt partajarea unui apartament le pare multor justitiabili enorma deși au cheltuieli mult mai mari cu telefoane, articole de firma etc..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costul partajului Diana2356 Diana2356 Buna ziua. Sunt in divort cu sotul dupa care vreau sa fac partajul. El nu este de acord. Cat costa cu totul , judecatoria, expertiza pt un apartament cu 2 ... (vezi toată discuția)
Proces partaj dupa 8 ani de divort,costuri ContSters145300 ContSters145300 Buna seara, Stie cineva cat ar costa ,aproximativ un proces de partaj(la tribunal pt. ca partea adversa nu este de acord cu unul amiabil),pt. o locuinta de ... (vezi toată discuția)
Partaj neefectuat dupa divort consecinte adg adg am divortat in urma cu 10 ani si nu am efectuat partajul, timp in care sotul a locuit efectiv in casa.Acum ,dupa 10 ani isi cere dreptul de proprietar pe toata ... (vezi toată discuția)