avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Descarcarea din gestiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Descarcarea din gestiune

Buna ziua ! Am o societate cu mai multe cladiri (hale) pe acest teren care-mi apartine. Eu consider ca societatea mea este un TOT si ca daca fac lucrari la o hala sau la o alta tot platesc impozit marit din cauza cresterii valorii cu toate ca nu acesta ar trebui sa fie criteriul de crestere.
Ca sa pot sa le inchiriez halele trebuiesc renovate. O parte din lucrari le-am facut cu diverse societati dar o parte din lucrari le-am facut in regie proprie. Am cumparat materialele de constructii si am reparat eu cu familia si prietenii in mod benevol.
Contabilul imi spune ca pentru a putea scade din gestiune materialele folosite de mine (ciment, balast, intrerupatoare, lampi etc) trebuie sa cer niste devize la niste societati care sa-mi spuna cat ar fi costat aceste lucrari daca le-ar fi facut o societate. Mi se pare o aiureala asa ceva. Ce credeti ? Cum sa scad aceste materiale din gestiune ? Trebuie specificat undeva sau fac inventarul si scriu in el ce este pe teren, ce nu este fiind consumat ... Cine-mi face mie devize gratuite dupa ce am facut lucrarea ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 13:43, 9 Februarie 2010
Schimba contabilul.

Model de Monografie contabila – modernizare mijloace fixe:

- moderniz prin incorporarea unor echipam:
- achiz piese schimb – 302=401 si 4426=401
- plata furniz – 401=5121
- sporirea val utilajului cu cele incorporate – 213=302
- amortize (val ramasa + val celor incorporate) – 6811=281

- moderniz efect de specialisti
- inreg fact furniz – 231=404 si 4426=404 dupa care 213=231 si 641=421 (daca este cazul)
- plata fact – 404=5121
- amortizare – 6811=281

- chelt reprez dif consumuri:
o inreg chelt – ct. clasa 6=ct. clasa 3 si ct. clasa 6=ct. clasa 4
o se transfera chelt la ven din prod de imobiliz corp – 231=722
o receptie - ct. clasa 21=231
Are dreptate malamut cu schimbarea contabilului, insa , depinde si de valoarea investitiei efectuate ( materialele consumabile) . Daca depasesti 50% din valoarea cladirii se considera constructie noua, ceea ce ma indoiesc prin prisma faptului ca valoarea reparatiilor ar fi atat de mari :
Art 141, alin2, lit f , pct 4.o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării;

Daca sunt sume mici treceti-le direct pe cheltuieli , plus faptul ca sunt in regie proprie, fara a creste valoarea impozabila a cladirii si implicit o crestere a impozitelor locale la cladirile respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Note contabile constructii previas previas firma se ocupa mai recent cu executarea lucrarilor de constructii si as dori sa stiu daca notele contabile sunt corecte 5121=419 avans client 411=419,4427 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparatii si intretinere oroian-rodica oroian-rodica Buna ziua, Va rog sa imi spuneti in ce cont se inregistreaza materialele cumparate pentru reparatii si intretinere a unor spatii comerciale. Dar tamplaria ... (vezi toată discuția)
Renovare sediu miricadana miricadana pentru renovare sediu (gresie, usi, parchet, vopsit, mobila, frigider, cuptor, hota) cum se inregistreaza pe contul 6028, 604 sau toata valoarea pe 611. Si ... (vezi toată discuția)