avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava de gaz de pe scara, comuna sau nu?

Buna ziua,

Se da urmatoarea situatie.
Majoritatea apartamentelor din bloc au pus centrala proprie, in afara de 3 (printre care si eu).

In urma unei verificari ni s-a spus ca teava de gaz de la bransamentul centralizat, adica cea pe care o folosesc doar cele 3 apartamente, este foarte veche si trebuie inlocuita, plus montat electrovalva si senzori pe casa scarii.

As dori sa stiu daca aceste cheltuieli ar trebui sa fie comune asociatiei de proprietari (indiferent daca au centrala proprie si teava de gaz separata) in baza legii HG 1588/2007 art 32, sau daca se plateste doar de cei bransati la sistemul centralizat.

Presedinta asociatiei a spus ca pretul lucrarii se va imparti doar intre cele 3 apartamente si ca cel mai bine ar fi sa renuntam toti la 3 la gazul centralizat si sa se taie teava. A mai spus ca daca celalti doi vor renunta si eu nu, va trebui sa suport intregul cost.

Multumesc,
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2024
Glstanc, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 00:17, 28 Noiembrie 2024
Cititi legea si dupa aia veniti sa va dati cu pararea, eventual cu explicatii legale, articole de lege etc... Ca de aia suntem pe acest forum, sa ne sustinem afirmatiile cu articole din lege. Nu cu ce credem noi ca e bine.
Pana atunci abtineti-va.
aveti aici legea
[ link extern ]
Cum trecem legal peste alea doua treimi de modernizare?

Nici un articol nu obliga proprietarii sa faca faca vreo modernizare daca nu vor pentru simplu motiv ca nu au bani.
Incercati sa intelegiti ca Incepanad de sus in jos avem un administrator cu mare experienta , om in varsta domnul Grecu si 2 presedinti de asociatie si un cenzor si presedinte in alta asociatie toti oameni acre au avut procese atat cu banci cat si cu locatari.
Cand un lucru este impotriva logicii fie el si legal inclusiv judecatorul judeca cu capul lui.
Ganditi-va ca tecile vechi de gaz erau prin bucataria oamenilor si erau de obicei 4 coloane de gaz.
Daca avem 3 proprietari ramasi pe 3 tevi diferite ce facem?

Buna ziua

Si eu gasesc aberanta si impotriva logicii prevederea de a informa prin scrisoare recomandata proprietarii care nu pot semna pe tabel convocator cand avem e-mail, whatsapp, avizier fizic si avizier in e-bloc etc...

Si chiar se discuta (dar e inca blocata) modificarea care sa permita convocarea si prin mijloace electronice.

Pentru ca uite, in cazul nostru, judecatorul cu capul lui a aplicat prevederile legii, nu ce am considerat noi logic sau de bun simt. Iar legea spune tabel + scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Am avut asta? Nu. Ei atunci a considerat deciziile luate ca fiind nule. Am ponderat votul cu cota-parte cand am stabilit imbunatatiri? Nu. Ei atunci se anuleaza.

Dvs faceti cum vreti. Dar aici nu discutam ce ni se pare noua logic, ci ce prevede legea. Iar daca legea spune intr-un fel, sa fiti sigur ca nici un judecator nu va judeca altfel decat e scris in lege.

Ca nu ati intalnit pana acum pe unul care conteste si sa va cheme la judecata e partea a doua. Dar fiti sigur ca la judecata veti pierde garantat.
S-a judecat w_v_w_v cu doua banci fiecare cu apel si recurs extraordinar si a castigat.
Sii aveau cat 3 avocati la fiecare termen si avocata asociatiei era gravida asa ca singuri au castigat.
Au invocat orice numai sa castige.
Au pus sase experti sa calculeze penalizari ca sigur gasesc vreo eroare pana s-a enervat judecatoarea si a rabufnit si a zis gata nu se mai accepta nici un expert.
miza era 35.000lei datorii unui apartament la care proprietarul nu platise intretinerea si banca dorea vanzarea fara achitarea sumelor catre asociatia de proprietari.
Asta dupa ce tot asociatia gasise cumparator in ambele cazuri ( un executor al bancii si un lichidator)
In cazul bancii cu lichidator unde apartamentul fusese luat de proprietar pe firma banca a incercat schimbarea lichidatorului si a reusit apoi lichidatorul a contestat si castigat si revenit si uite asa timpul a trecut. Lichidatorul lua lunar doar ca statea apartamentul 2000 lei.
A vandut apartamentul sia luat lihidatorul 20.000 euro apoi asociatia 28500lei si restul banca. Avea de luat si statul dar cum statul nu a facut nimic....
Buna ziua

Situatia pe care ati prezentat-o e putin diferita de ce am avut noi.

Nici macar ipoteci nu am avut, ca fostul comex nu s-a ocupat de asta. Mai rau, in loc sa caute sa rezolve situatia restantierilor, membrii din fostul comex s-au luptat pe viata si pe moarte cum s-ar zice ca sa nu piarda functiile. De aici o serie de procese privind legalitatea numirii altor membri si presedinte.

Odata rezolvate aceste procese, plus alinierea statului asociatiei la prevederile legii 196/2018, ne-am putut ocupa si de restantieri. Dar pentru unele situatii a fost prea tarziu, asa ca si azi avem o gaura de aproape 75000 lei. 2 apartamente s-au vandut la licitatie de catre executor, libere de sarcini si, pentru ca asociatia nu a avut ipoteca, nu am primit nici un ban. Evident ca noii proprietari nici nu au vrut sa auda de plata datoriilor vechi, de vreme ce ei au cumparat apartamentele libere de sarcini. Asa ca restul proprietarilor au suportat (in timp, evident) aceste datorii, ca sa nu ramanem fara apa, lifturi, etc...

De asta va spun, ca daca nu e totul facut cu respectarea la sange a legii, sansele sa pierzi sunt mari.

Acum ne judecam cu vechiul comex sa plateasca ei pagubele pentru ca nu si-au indeplinit atributiile. Am castigat pe fond, acum se judeca apelul. Vedem la inceputul anului viitor cum vor sta lucrurile. Dar oricum e clar ca nu ne vom putea recupera toti banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

2 retele de gaze in bloc- repartizare costuri MIRCEA KIRITESCU MIRCEA KIRITESCU Bloc construit in 1982. In 2006 o parte din locatari s-au decis sa isi contorizeze consumul de gaze. Au intreprins toate demersurile legale si de atunci in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul ... elevic elevic Buna ziua. In cadrul asociatiei avem un bloc cu 10 etaje la parterul caruia se afla si spatii comerciale.Toti proprietarii si-au instalat centrala termica ... (vezi toată discuția)
Despre coloane apa bloc. in interior apartament , exista o ghena ... laura1016 laura1016 Despre coloane apa bloc. In interior apartament , exista o ghena zidita , cu suprafata de 0.3x0.5m=0.15m2 . In interior sint tevile verticale [coloanele] ... (vezi toată discuția)