Data nasteri 15.oct.1967
Data angajari 08.oct.1985
Un copil nascut in aprilie. 1990
In oct.2025 se împlinesc 40 de ani vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate.
Intrebare:
Se poate iesi la pensie si daca DA din cei 40 de ani se scad cele 6 lunide crestere copil?
Urmare a datei dvs. de nastere , nu poate fi vorba de pensie anticipata inainte de febr 2026 . Varsta standard de pensionare este , pentru dvs. , de 63 ani si 4 luni . Pensia anticipata poate fi accesata cu cel mult 5 ani inainte de implinirea acestei varste .
Potrivit ministrului Muncii, românii se pot pensiona anticipat, dacă au un stagiu contributiv de 40 de ani.
Noua lege a pensiilor vine cu reducerea vârstei de pensionare pentru femei.
Nu stiu de unde ati citat - ca nu spuneti - dar faptul ca romanii se pot pensiona anticipat ( adica , mai repede ) e una , “ pensia anticipata “ e altceva . Vedeti art 58 al (1) din Legea 360/2023 : “ Pensia anticipata se cuvine cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare … “ si coroborati-l cu art 59 al aceleiasi legi : “ … reducerea varstei standard de pensionare prevazute de art 58 al (1) nu poate fi cumulata cu nici o alta reducere reglementata de prezenta lege … “ . Deci , ceea ce eu v-am raspuns este corect .
"În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu la RomâniaTV"
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV, prevăzut de lege ( anexa nr. 5 la lege), precum şi cele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv, cu până la 5 ani de stagiu de cotizare pot beneficia de pensie anticipata.