avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită datorii la stat
Discuție deschisă în Executare silită

datorii la stat

sunt administrator la o firma care a acumulat datorii la stat.daca incepe executarea silita ce pot sa patesc?se pot atinge si de bunurile mele personale?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:25, 12 Februarie 2010
Nu.
Raspunderea admninistratorului poate fi angajata in urmatoarele conditii:
1.Incalcarea unei dispozitii legale, a unei prevederi a actului constitutiv sau a adunarii generale a actionarilor.
2.Existenta unui prejudiciu
3.Existenta unei culpe a administratorului
Raspunderea administratorilor poate fi individuala sau solidara, in functie de obligatiile ce trebuie respectate.
Toate cele de mai sus trebuie probate si dovedite.


In situatia data nu pot fi urmarite bunurile administratorului dar...find vb despre STAT..si daca exista suma prag ceruta de legea insolventei..se poate cere deschiderea procedurii insolventei, apoi..daca lichidatorul considera ca cei din conducerea soc. a provocat starea de insolventa, poate cere jud. sindic atragarea raspunderii personale a celor vinovati. Daca sindicul admite cererea...ne vom afla in fata altei urmari silite..si asta este personala.
o alta solutie ar fi sa cereti amanare la plata pe o perioada de 3 pana la 6 luni, poate intre timp se rezolva o parte din problemele financiare ale societatii si puteti achita datoriile. In cazul amanari la plata, toate procedurile de executare silita inceteaza pe perioada amanarii. Pt a putea beneficia de amanare la plata, trebuie sa aveti toate declaratiile depuse la finante, o declaratie pe propie raspundere a administratorului ca nu s-a atras insolventa asupra societatii conform legii 85/2006 si o cerere tip, care se gaseste pe site-ul ministerului de finante (www.mfinante.ro) sau scrisa de dumneavoastra, in care specificati toate datele de identificare ale firmei, perioada in luni pentru care cererti amanarea la plata, sumele cerute la amanare, defalcate pe tipuri de impozite si debite/majorari, un cazier de atestare fiscala si o cerere de eliberare de Certificat de atestare fiscala(sumele cuprine in el vor fi cele amanate si trebuie sa corespunda cu cele din cererea dumneavoastra). Dupa depunerea acestei documentatii la organul fiscal care administreaza societatea, asteptati decizia de amanare la plata , in termen de 156 zile de la depunerea cererii dumneavoastra. Pe urma, in termen de 15 zile de la emiterea Deciziei de amanare la plata, trebuie sa prezentati la organul fiscal o garantie, care poate fi scrisoare de garantie bancara sau bunuri mobile/imobile (LIBERE DE ORICE SARCINI). Pentru bunurile depuse garantie, aveti nevoie de un raport de evaluare, facut de un evaluator independent. Suma care trebuie depusa ca si garantie trebuie sa fie 20% din valoarea sumei amanate la plata + dobanzi aferente pe perioada amanarii la plata (0,05% pe zi fata de 0,1% pe zi cat ar fi majorarile ... aici e al doilea avantaj al societatii) pentru o amanare pe 3 luni, iar pentru o amanare pe 4,5 sau 6 luni , nivelul garantiilor trebuie sa fie de 40% din suma amanata la plata +dobanzile aferente ei, mentionate mai sus.
Dezavantajul il consta faptul ca daca se pierde amanarea la plata(prin neplata obligatiilor scadente dupa decizia de amanare la plata spre ex ), se trece DIRECT la valorificarea garantiei prin executare silita, si in loc de dobanzi, se recalculeaza majorarile.
Pt mai multe amanunte despre aceasta posibilitate studiati Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr 92/2009 aprobata cu modificarile si completarile Legii Nr. 363/2009, si Ordinul ministrului finantelor punlice 2321/2009 privind metodologia amanarii la plata.
In speranta ca v-am putut fi de ajutor,
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2010
razvy_balan, utilizator
rita alexandra a scris:

sunt administrator la o firma care a acumulat datorii la stat.daca incepe executarea silita ce pot sa patesc?se pot atinge si de bunurile mele personale?


se pot atinge in conditiile art 138 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau prin atragerea raspunderii printr-o decizie emisa in conditiile art. 27-28 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, coroborat cu OMF nr. 447 din 2007 pentru aprobarea procedurii privind declararea starii de insolvabilitate

atentie, daca forma de organizare este societate in nume colectiv, se plica prevederile art. 3, alin 2 din Legea nr. 31/1991 privind societatile comerciale:
Asociaţii în societatea în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi în societatea în comandită simplă sau în comandită pe acţiuni răspund nelimitat şi solidar pentru obligaţiile sociale.
coroborat cu art 85 din acelasi act normativ
Asociaţii sunt obligaţi nelimitat şi solidar pentru operaţiunile îndeplinite în numele societăţii de persoanele care o reprezintă


proceduri exista, problema este ca nu se aplica :)

asa cum a precizat si D-l Balan de la DGFP Maramures, puteti amana obligatiile fiscale, pe o perioada de maxim 6 luni, depunand o garantie in acest sens.

mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sechestru asigurator finante ciobanc ciobanc daca am datorii la bugetul de stat si bas aproximativ 25.000 lei si mi-au blocat conturile,pot sa puna si sechestru pe bunuri;se poate pune sechestru fara ... (vezi toată discuția)
Esalonare taxe la stat toma ioan bogdan toma ioan bogdan Exista ceva legea pentru esalonarea datoriilor persoanelor juridice catre bugetul de stat? Daca exista: ce acte trebuie depuse la dosar pentru apobarea ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica-executare silita pentru datoriile firmei simona_gabriela85 simona_gabriela85 In cazul in care unei persoane fizice ii sunt invocate datori de catre terte persoane, finante etc. poate fi executat silit si pentru bunurile apartinand ... (vezi toată discuția)