Am o amica ce are schizofrenie si nu are discernamant, nu isi intelege situatia, tratamentul nu il ia din spital, adica nu accepta sa fie ajutata deloc, desi are tratament de la spital si nici nu accepta sa fie ajutata mai departe.
Pot sa ii devin tutore? ce acte ar fi nevoie?
Daca as fi tutore, as putea sa o internez impotriva vointei ei?
Ea abia a iesit din spital de 2 saptamani si nu ia tratamentul, fuge, sta le la vecini si pe strazi.
Sanatatea ei e in pericol,ca nu are grija de ea.
Ce pot face mai departe?
Sa cer la un spital internare involuntara?
Medicul de familie ,doarme,imi spune ca stie cazul ei,dar ea cum nu vrea internata,nu are ce sa faca.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
În lege scrie clar cine poate cere internarea, poste cere si medicul de familie, doar ca nu vrea sa își asume.
Pe lângă asta, problema e alta, ca în spital a mai fost și statul nu plătește o spitalizare mai mult de 2 săptămâni. Spitalul e pt situațiile de criza, dacă iese și nu ia tratament, e degeaba
Trebuie neaparat sa platiti o consultanta la un avocat pentru a va explica situatia reala.
Cu toate astea va sfatuiesc sa cititi dumneavoastra toate legislatia in domeniu.
Daca nu aveti experienta juridica trebuie neaparat sa o dobanditi.
Pe scurt daca nu aveti un grad mare de afectiune/ responsabilitate morala fata de persoana in cauza va sfatuiesc sa nu faceti acest pas.
Legea punerii sub interdictie s-a schimbat nu se mai face prin iml ci prin expertiza psihologica si psihiatrica dar tot prin justitie - o sa va coste minim 3000 de euro si cel putin 20 zile de dute-vino pierdute.
Ca tutore an de an veti depune o dare de seama la autoritatea tutelara a judetului si va veti duce la judecatorie sa obtineti o descarcare de gestiune. De exemplul noi depunem cam 200de pagini de bonuri cu orice banut cheltuit, extrase de cont + altele in 3 exemplare si platim cam 1000euro pe an avocatului in conditiile in care nu are bunuri pe numele lui. Toate acestea le veti depune sub santiunea falsului in declaratii - deci daca gresiti cu 2ron ati comis un fals in declaratii. Daca persoana are si bunuri pe numele lui (apartament) costurile de avocat vor fi si mai mari. Sunt unii care cer 10% din valoarea apartamentului pentru descarcarea anuala.
Ca tutore sunteti responsabil penal si civil pentru orice prejudiciu adus persoanei puse sub tutela speciala sau pentru orice prejudiciu pe care il produce. De exemplu daca prietena dumneavoastra loveste pe cineva veti raspunde dumneavoastra civil si penal - chiar daca o internati undeva.
Pentru orice act de administratie(chirie, act ingrijire camin etc) sau dispozitie (vanzare apartament) o sa aveti nevoie de aprobarea instantei de tutela + acordul consiliului de familie pentru dispozitie toate se fac prin instanta. Va puneti de o parte cam 10-20% din valoarea documentului in taxe de avocat si altele.
Toti banii de mai sus nu o sa aveti de la cine sa-i recuperati - instantele nu accepta aceste costuri.
O data ce deveniti tutore e foarte greu sa iesiti pentru ca o sa trebuiasca sa-i gasiti dumneavoastra pe cineva sa va inlocuiasca. La finalul tutelei veti depune din nou o descarcare de gestiune generala - practic se reia din nou descarcarile anuale de la 0. Daca ati stat 10 ani - veti depune pentru toti cei 10 ani - costurile de avocat vor fi semnificativ mai mari.
Pe scurt dumneavoastra nu prea aveti nici un drept numai obligatii si pe langa timpul donat pentru ingrijirea persoanei sa va asteptati si la costuri de minim 2000euro pe an pe care trebuie sa le suportati.
Art. 1372 C.civ. în conformitate cu care cei care în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătorești este obligat să supravegheze un minor sau o altă persoană pusă sub interdicție, răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către acesta din urmă cu excepția situației în care dovedește că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă
Costurile menționate sunt excepții. Procedura prin care se instituie măsura tutelei speciale și se numește tutorele are un cost de aproximativ 1000 euro, cu costul evaluărilor medicale incluse, iar numărul de zile în care reclamantul ar putea fi solicitat este de 1-3 zile, în funcție de situație. De asemenea, nu este necesar un cost însemnat anual pentru avocat aferent formalităților în darea de seamă anuală sau fnală. Sigur că oricine are libertatea de a decide să achite un asemenea cost, este vorba despre înțelegerea client-avocat.
Internare
ContSters452501
Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)