avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dosar pe rol la judecatorie pentru partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dosar pe rol la judecatorie pentru partaj

am primit citatie de la judecatoria Neamt pentru partaj succesoral cu fratele pe 22 feb;
ce se intimpla daca nu ma duc?
mama a decedat in 2008 si nu am facut succesiunea pina acum
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:59, 12 Februarie 2010
Acceptarea tacita a succesiunii este aceea care rezulta dintr-un act juridic pe care succesibilul nu-l putea face decat in calitatea sa de erede, act care exprima neindoielnic intentia sa de a accepta mostenirea dupa cum prevede art.689 alin.2 din Codul civil.

Exemple:

Acte (fapte) materiale: intrarea in posesiunea (preluarea ori detinerea) si folosinta bunurilor succesorale, faptul mutarii definitive a succesibilului in casa mostenita, demolarea unor constructii, efectuarea de lucrari ce nu comporta urgenta, edificarea pe terenul si in gospodaria defunctului a unor constructii, etc.
Actele de dispozitie (vanzare, donatie, etc. (contract de intretinere, darea in plata, etc), instrainarea (cesiunea) drepturilor succesorale, cu titlu oneros sau gratuit... Actiuni in justitie si alte acte procedurale : cererea de imparteala a bunurilor succesorale, cererea de anulare a testamentului, PLATA IMPOZITELOR (pe cladiri, terenuri, autovehicule), plata taxelor asupra succesiunii locatiunea (inchirierea, arendarea) bunurilor succesorale, plata datoriilor mai insemnate ale defunctului
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
ckd a scris:

Buna ziua
Va rog sa mi spuneti cum fac dovada ca am acceptat succesiunea si ca nu sunt strain de succesiune !! ;
dupa moartea mamei in noe 2008 nu am facut - intocmit nici un act la notar
Va rog datimi un sfat .
Va multumesc!


Lucrurile nu sunt asa simple cum s-ar putea crede.
Sunt si avocati care nu inteleg exact cum sta treaba.
Sfatul meu este sa va cautati un avocat care sa va poata apara corespunzator.Singur nu veti fi in masura sa va aparati.Sunt multe capcane pe care nu veti putea sa le evitati.

avocat Claudiu Lascoschi
cred ca aveti dreptate.
singur nu ma pot apara!
Fratele care a locuieste cu mama am aflat acum din dosarul de la judecatorie, in intelegere cu mama a intocmit mai multye acte de vinzare cumparare intre mama si el din rezerva testamentara dupa moatrea tatalui (1977) aceste acte s au facut din retrocedarile legii 18 in anul 1995 - 2000 ; Mama a mai facut acte de vc pe numele a doi frati pentru diferite suprafete din masa succesorala ( pamint obtinut prin retrocedare l 18)
dar eu consider ca, mama a facut aceste compromisuri pentru ca asa a crezut ea ca este bine pentru copiii ei ; nu avea carte ; a sat la copiii care aveau o situatie materiala si sociala nu prea buna. fratele care a locuit cu mama a inceput constructia casei in curtea mamei, va dati seama ca, lucrurile nu sunt deloc simple.

sunt totusi fratii mei si daca eu am o situatie mai buna o am si datorita faptului ca, mama a avut puterea la tinerete sa mi plateasca taxele la facultate; asa imiu spune si fratele care a ramas in casa parinteasca: mama ti a dat tie te a tinut in facultate ce mai vrei>
Nu stiu cum sa ma reprezint, nu am avocat, eu locuiesc in Pitesti, mostenirea e in P Neamt>
Procesul va insemna multe infatisari probabil la judecatoria NT deci mnulte drumuri si nu stiu nici care ar fi sansele de a obtine ceva din mostenirea ce a mai ramas dupa intocmirea acelor acte de vinzare cumparare.
As dori sa cedez drepturile pentru partea mea din casa parinteasca unui frate si partea de pamint fratelui care locuieste acolo>
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Exista o vorba.Frati, frati, dar branza e pe bani.
Eu am vazut si am auzit multe.Incercati sa va luati masuri de prevedere.

Nu puteti ceda fratelui care vreti daca sunteti strain de mostenire.
Mai intai trebuie sa aveti dreptul si apoi de abia puteti dispune de el.
Asa se prezinta treaba.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune la notar sau la avocat? cristyana cristyana Tatal meu a decedat in urma cu trei luni si impreuna cu fratele si mama mea am hotarat sa facem succesiunea. Intrucat parintii mai detineau mai multe imobile, ... (vezi toată discuția)
Acceptare tacita a succesiunii prin plata impozitelor ely_f ely_f Sora mea locuieste in casa parinteasca a sotului ei, parintii sunt decedati, el a avut grija de gospodarie de atunci ( 20 ani). Au fost informati, cum ca, ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului la mostenire marrianne marrianne Am o intrebare: in cazul in care, dupa divort, sotia se recasatoreste, cel de-al doilea sot poate avea drept la mostenirea sotiei din partea parintilor ei ... (vezi toată discuția)