avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa a II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa a II de munca

Tatal meu este pensionar, in varsta de 75 de ani. Anul trecut a obtinut de la un loc de munca o adeverinta pt incadrarea in grupa a II a de munca pentru o perioada de 7 ani. Adeverinta s-a dat in baza ord 50/1990 pct 197care spune ca li se da gr II "muncitorilor si personalului de specialitate care participa ddirect la plantarea si exploatarea masei lemnoase in Delta Dunarii". Tatal meu in aceasta perioaada a fost Director Staatiune Cercetare si Productie Delta Dunarii_baza Sfantu Gheorghe. Profesia lui e ingginer silvic.
Casa de Pensii Tulcea nu vrea sa-i accepte adeverinta.
In primul raspuns primit de la Casa de Pensii spun ca "a indeplinit functia de director staaatiune si cercetaator stiintific si nu face parte din caategoria "muncitorilor si personalului de specialitate care participa ddirect la plantarea si exploatarea masei lemnoase in Delta Dunarii".
Am mai trimis o adresa in care am spus ca inginerul silvic se incadreaza in caategoriaa "personalului de specialitate". De aaasemeneaa, ordinul se refera la conditiile de munnca si n u la funnctia detinuta. Conform pct 7 incadrarea in gr II se face proportional cu timpul efectiv lucrat la locul de munca respectiv de cel putin 70% din programul de lucru. Adeverinnta eliberataa spune ca " a fost incadrat in gr II de munca, in procent de 100%" cf unei decizii interne.
Raspunsul primit la aceasta aadresa suna cam asa:
1. Tata s-aa pensionat printr-o decizie a Caasei de Pensii cu 37 aani vechime in gr III de munca.
2. Ei consideraa caa directorul de staatiune si cecetatorul stiintific paarticipa sub 70% la "plantarea si exploatarea masei lemnoase in Delta Dunarii".
3. A beneficiat in acea perioaada de spor de delta de 10%.

Ce pot sa fac acum pt ca ei nu vor sa-i recunoasca sub nici o forma grupa de munca.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:40, 6 Martie 2010
Sa-i dati in judecata, casele de pensii n-au dreptul sa cenzureze adeverintele.

Dar ca sa fiu sincera pana la capat, daca a fost director nu a lucrat in conditii specifice grupei II de munca. Asta este, insa, o alta discutie.

Gabriela Pintea
Buna ziua,

Vom da in judecata Casa de Pensii Tulcea.
Exista vreo lege prin care casa de pensii nu are dreptul sa cenzureze adeverintele pt grupa II de munca?

Multumesc.
Interventie moderator: Va rog sa va editati mesajele in sensul stergerii denumirii casei de pensii, Regulamentul de postare interzice identificarea unor persoane juridice in mesajele postate. Multumesc!


Nu exista o prevedere de genul "casa de pensii nu are dreptul sa cenzureze adeverinte" si nici nu are cum sa existe o asemenera prevedere. Exista insa cap. B, sectiunea VIII, pct. 40 din Ordinul nr. 340/2001, de exemplu, din care rezulta ca stabilirea drepturilor de pensie se face pe baza inscrierilor din carnetul de munca si pe baza mentiunilor din adeverinte.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs tribunal tulcea elena_1234 elena_1234 Am dat in judecata un institut de cercetari deoarece nu a vrut sa elibereze o adeverinta de incadrare in gr ii de munca pentru tatal meu. Tatal meu a fost ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie janblanaru janblanaru Am pensie de invaliditate gr 3, sunt angajata cu 1/2norma,am depus adeverinte care insumeaza 20 ani de munca in gr.2 si din care se recunsc doar 16 ani ... (vezi toată discuția)
Despre pensie ionasbrigita ionasbrigita Buna ziua! Am o nelamuirire cu privire la urmatoarele: Total stagiu de cotizare realizat 33 ani 11 luni 23 zile din care : - in gr II 21 ani 2 luni 29 ... (vezi toată discuția)