avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... revenire din concediul pentru cresterea si ingrijirea ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

revenire din concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului

Pe data de 5 martie copilul meu face 2 ani. As dori sa stiu cand trebuie sa ma prezint la serviciu si daca conducatorul institutiei este obligat sa ma primeasca inapoi pe postul avut. Am auzit tot felul de versiuni ca nu ar mai fi obligati angajatorii sa primesaca inapoi salariatii care au beneficiat de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 11:57, 11 Februarie 2010
milica68 a scris:

Pe data de 5 martie copilul meu face 2 ani. As dori sa stiu cand trebuie sa ma prezint la serviciu si daca conducatorul institutiei este obligat sa ma primeasca inapoi pe postul avut. Am auzit tot felul de versiuni ca nu ar mai fi obligati angajatorii sa primesaca inapoi salariatii care au beneficiat de concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Daca sunteti functionar public( nu ati specificat, deduc doar pentru ca ati postat pe forumul " functionarii publici si problemele lor juridice" ), aveti in vedere:
legea nr.188/1999
"ART. 95
(1) Raportul de serviciu se suspendă la iniţiativa funcţionarului public în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, în condiţiile legii;
Art.94
(2) În termen de 15 zile calendaristice înainte de data încetării motivului de suspendare de drept, dar nu mai târziu de data luării la cunoştinţă de motivul încetării suspendării de drept, funcţionarul public este obligat să informeze în scris persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică despre acest fapt. Neinformarea persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică atrage încetarea de drept a raportului de serviciu al funcţionarului public, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (1) lit. f), h), i), k) şi l).
(3) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică are obligaţia să asigure, în termen de 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), condiţiile necesare reluării activităţii de către funcţionarul public.
(5) Dispoziţiile art. 94 alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi pentru cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2)."
Pe de alta parte:
"ART. 97
Încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici se face prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică şi are loc în următoarele condiţii:
a) de drept;
b) prin acordul părţilor, consemnat în scris;
c) prin eliberare din funcţia publică;
d) prin destituire din funcţia publică;
e) prin demisie."
Alegeti-va statutul ( de functionar public, sau functionar contractual) si actionati in consecinta :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit preaviz in concediu de crestere copil adriana_25 adriana_25 Buna seara. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Prietena mea a fost instiintata sa se prezinte la serviciu pentru a ridica si semna de primire ... (vezi toată discuția)
Suspendare/angajare functionar public buna ziua! am mai multe intrebari, multumesc anticipat pentru ... carmen170265 carmen170265 buna ziua! Am mai multe intrebari, multumesc anticipat pentru raspuns! Se mai poate suspenda un functionar public in actualul context legislativ?Care sunt ... (vezi toată discuția)
Reincadrare functionar public dupa autosuspendare giglesionut giglesionut m-am autosuspendat pe 6 luni (in 2004-2005 ) din functie iar la expirarea lor am solicitat reincadrarea (nu in scris). am fost plimbat vreo 6 luni degeaba si ... (vezi toată discuția)