avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PERIOADA LUCRATA CU INVALIDITATE 3 ESTE ADAUGATA LA ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PERIOADA LUCRATA CU INVALIDITATE 3 ESTE ADAUGATA LA PERIOADA CONTRIBUTIVA?

Buna ziua !
1.)Daca o persoana are grad de invaliditate 3 din 04,04,02019 si a lucrat continuu pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor (01,09,2024) si lucreaza inca in continuare , la momentul iesirii la pensie pentru limita de varsta , care va fi in viitor, aceasta perioada de contributivitate (din 04,04,2019 pana la 01.09.2024) este adaugata la totalul perioadei de contributivitate ? Consider ca asa este corect, sa fie adaugata.

2) legea 360 /2024 actioaneaza retroactiv? pentru perioada 2019-2024?

3) In continuare, la perioada lucrata de la 01,09,2024 pana la momentul iesirii la pensie pentru limita de varsta sau anticipata (daca este cazul) se va adauga aceasta perioada la totalul perioadei de contributivitate? ASA INTELEG CA STABILESTE LEGEA NOUA A PENSIILOR. Persoana respectiva lucreaza cu jumatate de norma si contribuie la pensie in acest timp in care este si pensionar cu invaliditate 3.

4) Daca se vor adauga doar punctele de pensie, obtinute suplimentar de la capatarea invaliditatii pana la PLV, cum sa nu se adauge perioada de contributivitate (in cazul in care aceasta noua lege asa stabileste)...fiind vorba de invaliditate 3 si de lucru cu jumatate de norma.
Acele puncte de pensie (reflectate in contributie suplimentara efectiva) nu au fost obtinute fara sa existe si PERIOADA DE PRESTATIE SI DECI DE TIMP DE CONTRIBUTIVITATE care logic si firesc este sa fie adaugata la perioada de contributivitate. In totalitate m-am referit aici la INVALIDITATE grad 3.

MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU EVENTUALE RASPUNSURI!
Cel mai recent răspuns: iulian2506 , utilizator 17:38, 23 Februarie 2025
Legea prevede dreptul de opţiune de la pensia de invaliditate la pensia anticipată.
In cazul d-voastra:
Pensia de invaliditate este fara penalizare.
Pensia anticipata va fi cu penalizare.
Bună ziua! Am destule nelămuriri legate de situația mea la momentul ieșirii la pensia la limită de vârstă, având din 2009 pensie de invaliditate (3 ani gr.2 și apoi 12 ani și jumătate gr. 3, în ultima perioadă lucrând cu jumătate de normă). O să încerc să fiu cât mai clar și sper să găsesc persoane care cunosc bine legea și să-mi furnizeze și mie și altora un răspuns limpede, ca să știu ce s-ar putea face.
- 1996-2009 : 13 ani am lucrat cu normă întreagă (deci sub 15 ani...)
- 2009-2012 : 3 ani pensionat gr. 2, deci n-am lucrat
- 2012 - azi : 12 ani jumătate pensionat gr. 3 și am lucrat cu jumătate de normă la școala unde predau (9 ore pe săptămână, norma întreagă fiind de 18 ore săptămânal). Pensia mea e cea minimă, azi e de 1281 lei/lună.
Pe fluturașii de salariu eu văd scris CAS (25% - asta cred că e contribuția la pensie) și CASS (10%) , Impozit, Sindicat, etc ...dar n-am discutat niciodată cu oameni pricepuți despre aceste asigurări sociale.

Eu nu știu dacă voi avea "cei 15 ani" peste 10 ani, când aș împlini 65 de ani. Pur și simplu mi se pare că legile sunt scrise ca să nu fie clare pentru oameni. Dar poate există persoane care s-au luptat cu aceste "formulări" și ne pot ajuta și pe noi, cei foarte derutați de aceste legi.
Mulțumesc mult!
P.S. Nu am menționat: am armata la TR (9 luni era atunci) și facultatea la zi (5 ani) - dar nici de astea nu prea am înțeles cum ar conta. Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensia de invaliditate? Nicole09 Nicole09 Buna seara, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia pe caz de boala la 36 de ani, cu o vechime de 15 ani daca se include si CCC. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã? Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia ... (vezi toată discuția)