avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DELEGARE, rog urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DELEGARE, rog urgent

Am nevoie urgent de un sfat:
Sunt angajata intr-o institutie publica la Serv. Fin.Contab, cu atributii specifice acestui compart. in plus am si decizie de CFPP.
Directorul emite o DECIZIE prin care: (textual) 'Se DELEAGA d-na.... ca PE LANGA atributiile din fisa postului sa exercite pe o perioada de 60 zile si atributiile Compartimentului Achizitii Publice, atributii rezultate din noua legislatie privind achizitiile publice (OUG 34/HG925/2006 si HG901/2005)
In preambulul DECIZIEI se face referire la art.43 si 44 (1) din Codul Muncii - unde delegare inseamna "modificarea locului muncii" - deci fara sa mai indeplinesti sarcinile avute;
si la art.21 din HG 281/1993 -din care inteleg ca delegarea presupune schimbarea locului muncii, deci nu mai indeplinesti sarcinile avute.
In decizie nu se specifica daca voi fi platita pentru ceeace urmeaza sa fac in plus fata de atributiile care le am in fisa postului.
In concluzie inteleg ca urmeaza sa indeplinesc sarcini in plus fara sa fiu retribuita.
Mai mult: anumite atributii ale Compart. Achizitii sunt incompatibile cu calitatea mea de persoana imputernicita cu exercitarea CFPP.
Mentionez ca acest compartiment trebuia infiintat anul acesta (conf.HG901/2005) dar nu s-a facut nimic in acest sens, iar persoana care lucra la compart. Aprovizionare, a demisionat in iunie 2006.
Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi:
-este legala aceasta DECIZIE?
-pot sa depun o contestatie (am primit-o ieri, pe 01.11)
Va multumesc anticipat.
Sunteti functionar public sau angajat contractual, conform Codului muncii?

Codul muncii defineste delegarea ca fiind exercitarea temporara, din initiativa angajatorului(unilatarala, deci ), de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă. Ce atributii urmeaza sa indepliniti la noul compartiment? Poate va trebui sa faceti cam acelasi lucru, caz in care n-ati avea succes in contestarea actului de delegare.
De ce nu vedeti partea buna a lucrurilor? Codul muncii vorbeste despre o imdemnizatie de delegare la art.44.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat
Va multumesc
Raspuns 1 - Sunt personal contractual
Raspuns 2 - La art. 44 din Codul Muncii, nu se face referire in Decizie, deci nu voi primii nici un leu in plus, nici macar ore suplimentare
- nu urmeaza sa indeplinesc sarcini asemanatoare cu cele din contab

Completare: La art.44 din Codul muncii se face referire numai la al (1) care spune durata delegarii NU si la al. (2) care prevede indemnizatia de delegare.
As vrea sa stiu daca este legala asocierea termenilor : se deleaga d-na... ca pe langa atributiile prevazute in fisa postului sa indeplineasca si atributiile din alt compartiment, daca articolele de lege care definesc delegarea se refera la:
-numai la indeplinirea altor atributii sau
-fisa postului + alte atributii
As vrea sa stiu daca este legal, eu nu vreau sa "refuz" sarcini.
Va mutumesc si va rog sa ma scuzati ca insist
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat
Prin delegare angajatorul poate modifica unilateral numai locul muncii.
Delegarea reglementata de art. 42 alin. 2, 43 si 44 din Codul muncii, nu trebuie confundata cu delegarea de atributii, folosita in practica fara a fi reglementata de legislatia muncii.
Nefiind interzisa, este posibila.

pe de alta parte, avand in vedere ca veti avea alte atributii decat cele prevazute in fisa postului dvs, puteti contesta actul respectiv. In opinia mea ar fi trebuit un aditional la contractul indiv de munca.
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu în afara locului sau de munca.
in concluzie daca respectivele sarcini ies din sfera atributiilor de serviciu prevazute in fisa postului atunci nu este delegare.

Delegarea prevazuta de Codul muncii trebuie deosebita si de e situatia juridica potrivit careia angajatorul poate numi prin decizie in posturile de conducere devenite vacante, numai pana la ocuparea acestora prin examen sau concurs, a unui inlocuitor. Prin numirea unui inlocuitor cu delegatie intr-un post de conducere vacant este evident ca are loc o schimbare a felului muncii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat
multumesc pt.raspunsuri - nu numai ca urmeaza sa indeplinesc alte atibutii, dar raman si cu atributiile din fisa postului (si nu-i deloc mica) in continuare, fara sa primesc ceva in plus la salariu Decizia suna asa: se DELEAGA.... ca PE LANGA atributiile din fisa postului sa indeplineasca si atributiile..... Au avut grija sa treaca si art. 21 din HG281/1993 care prevede ca pe perioada DELEGARII salariatul isi pastreaza functia si salariul!! De fapt nu este o delegare - nu plec din biroul meu! -fac in continuare ce fac de ani de zile si in plus atributiile unui compartiment! Va rog sa ma scuzati dar ma revolta, mai ales ca Decizia este vizata si de Juristul institutiei,care spune ca asa se face!!
Art. 21. -
(1) Pe durata delegarii, detasarii sau trecerii temporare intr-o alta munca, persoana in cauza isi pastreaza functia, gradul sau treapta profesionala si salariul de baza avut anterior.
(2) Cind detasarea sau trecerea temporara in alta activitate se face la o munca la care este stabilit un salariu de baza mai mare, persoana detasata sau trecuta temporar in alta munca are dreptul la acest salariu in conditiile prevazute de lege.
(3) Pe perioada detasarii sau trecerii temporare in alta munca, salariatii primesc, pe linga salariul de baza stabilit potrivit alin. (1) sau (2), si celelalte drepturi ce se acorda personalului de la locul de munca respectiv.
(4) Drepturile ce se acorda pe timpul detasarii sau trecerii temporare in alta munca se suporta de unitatea unde personalul respectiv isi desfasoara activitatea. Face exceptie personalul detasat in perioada de sezon la unitati bugetare din statiunile balneoclimaterice, la care plata drepturilor se face de unitatea de la care a fost detasat.

deci de delegare nu poate fi vorba pt ca nu vi se schimba locul muncii ci de o trecere temporara intr-o alta munca.
e ok din punct de vedere al acestei ordonante. dar ei nu v-au trecut temporar intr-o alta muna...v-au lasat munca veche+munca noua. in aceste conditii este de fapt o modificare a contractului de munca prin care vi se adauga atributii. ori orice modificare a contractului de munca se face pe baza de negociere. pt ca daca accept sau nu atributii in plus la acelasi salariu este numai vointa mea
incercati la ITM si vedeti ce va sfatuiesc acolo.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
Cabinet Av. Irina Rosulescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Delegarea say say Dragii mei Codul Muncii vorbeste de delegare. Este vorba de delegarea in alta localitate sau delegarea de atributii, gen numire pe un post de conducere cu ... (vezi toată discuția)
Rog din suflet un sfat cristina_mihaela cristina_mihaela In situatia DELEGARII PENTRU 60 DE ZILE IN CADRUL ALTUI BIROU, in situatia in care persoanei in cauza i se face o noua FISA A POSTULUI semnata de ... (vezi toată discuția)
Se considera absente nemotivate zilele libere? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Daca angajatorul a solicitat prezenta unui angajat, in zilele libere (sb si dum) delegandu-l pe acesta sa participe la inventar si angajatul a ... (vezi toată discuția)