avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un indicator ...

Speta e urmatoarea: un sector de drum unde este un indicator de depasire interzisa, linie continua care se intinde pe aproximativ 400 de metri dupa acel indicator. Apoi urmeaza o zona unde mai demult era un indicator care semnala sfarsitul zonei de interdictie a depasirii, dar care a fost scos din teren. Dar marcajul rutier a ramas din dreptul acelei pozitii unul dublu, cu linie intrerupta pe sensul de deplasare descris.

Am efectuat depasirea pe acea portiune de drum, am fost oprit si sanctionat cu suspendarea permisului pentru acea depasire. In procesul verbal e indicata o pozitie pe drum incorecta (difera cu 100 de m), si mentiunea "marcaj longitudinal dublu continuu", ceea ce e incorect din doua motive:
- cum spuneam, la pozitia reala unde eu am efectuat depasirea deja era marcajul intrerupt pe sensul meu de mers
- chiar si la pozitia mentionata in PV marcajul nu e dublu continuu, ci e linie simpla continua.

Detaliul ca am depasit in zona cu marcaj discontinuu a fost trecut si pe P/v, ca mentiune a mea.

Exista vreo sansa ca sa fie anulat acel pv din cauza detaliului de "linie dubla continua" care nu are corespondent in realitate?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:53, 25 Februarie 2025
Cum sa nu fie neconcordanta in semnalizarea rutiera !? Din moment ce a doua linie, ce a mai apropiata de sensul de mers e discontinua, conform art. 79 alin.3 obliga conducatorul sa-i respecte semnificatia ("trebuie să respecte semnificația liniei celei mai apropiate în sensul de mers." ).Daca e o sectiune fara nici o intersectie, din momentul intilnirii indicatorului "Depasire interzisa", atunci de unde incepe marcaj linia dubla, dar discontinua pe sensul de mers intra flagrant in contradictie cu semnificatia indicatorului. Prin urmare se incalca art. 30 din OUG 195/2002 :
"Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar".

Instanta trebuie sa anuleze PV de contraventie si politia sa amendeze administratorul drumului (prin alt PV), pentru aceasta neconcordanta.
Proba e simpla, planse foto (sau inregistrare video continua, pina se ajunge la dubla linie, cu discontinuitate pe sens de mers, dar fara indicator de terminare zona de depasire interzisa.) cu situatia de fapt.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu exista nici neconcordanta in semnallizare rutiera.
Repet: totul depinde de probe.

Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform cod rutier 2018 este corecta inceperea efectuarii depasirii in zona cu linie discontinua dar cu reintrarea pe sensul de mers calcand linia continua Dan STANESCU-BELLU Dan STANESCU-BELLU Buna seara, Mi s-a retinut astazi permisul pentru 30 zile deoarece am efectuat o depasire a unei coloane de 4 autoturisme, depasire inceputa in zona in ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 30 zile sau 3 luni Stefany1980 Stefany1980 Buna ziua. În ziua de sâmbătă 27 feb. 2010, mă deplasam împreună cu 3 membri ai familiei, pe un D E (drum pe care mă deplasez destul de des şi pe ... (vezi toată discuția)
Linie continua si una discontinua ContSters184021 ContSters184021 Sa presupunem ca intalnesc un marcaj longitudinal format dintr-o linie continua si una discontinua alaturate, cea discontinua fiind cea mai apropiata de mine ... (vezi toată discuția)