avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Buna ziua,
Detin un teren extravilan, faneata, care are iesire la o ulita neasfaltata ce da direct in drumul national.
In spatele terenului meu exista o parcela, extravilan, faneata, pe care proprietarii vor s-o vanda. Pentru a iesi din parcela lor, treceau prin parcelele altor vecini, care si-au vandut terenurile iar noii proprietari nu mai permit accesul vecinului meu prin proprietatile lor.
Imi poate solicita sa-i creez drum de servitute pe terenul meu atata timp cat el nu a folosit niciodata iesirea mea la acea ulita? Si ei vor sa vanda parcela aceasta, aflata in spstele terenului meu si pentru care acum nu mai au iesire la drum.
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2025
daniela60, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 17:11, 5 Martie 2025
Buna ziua

Da, poate cere, insa depinde de situatie.

In cazul in care fondul dominant (cel care nu are acces la drumul public) solicita dreptul de servitute si exista mai multe posibilitati, atunci servitutea va fi instituita acolo unde ar cauza cele mai putine prejudicii.

De asemenea, trebuie sa retineti ca servitutea nu este gratuita. Da, puteti fi obligat sa permiteti accesul, dar nu in mod gratuit. Pentru pierederea de folosinta aveti dreptul la o justa despagubire.
Multumesc!
Pe o harta f veche apare cale de acces prin proprietatile vecinilor, nicidecum pe la mn. Dar in cadastrele noi, calea de acces nu mai exista la acei vecini. E posibil sa-mi ceara mie cale de acces.
Pot fi obligata sa-i acord acel drum prin jumatatea proprietatii, ca ads si-a exprimat dorinta-si in cazul asta prejudiciul ar fi enorm, mi-ar imparti proprietatea in doua parti as depinde ,culmea, de calea lui de acces,sau pot hotara eu pe unde- de exemplu pe langa una din laturile terenului meu, si atunci prejudiciul ar f.mic?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2025
daniela60, utilizator
Buna ziua

Conform codului civil (art 617), trecerea trebuie să se facă în condiții de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puține prejudicii.

Daca inainte calea de trecere era prin alta parte, dvs va puteti bineintes opune.

Veti ajunge la judecata si acolo instanta va stabili.

Daca se va constata ca intr-adevar calea cea mai scurta si care produce cel mai mic prejudiciu e pe la dvs, atunci i se va acorda drept de trecere pe la dvs. Dar nu prin mijlocul terenului, ci intr-un mod care sa aduca cat mai putine prejudicii.

De asemenea, aveti dreptul sa fiti despagubita pentru paguba suferita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de acces (servitute) - obligatoriu sau optional ? Stanescu Mihai Stanescu Mihai O proprietate de 3500 mp, care a apartinut inainte de 1989 proprietarului GAMA, a ajuns sa fie impartita astazi intre doi proprietari, astfel : - 1000 mp ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am un teren la care nu exista nicio cale de acces, ... Tutancamon10 Tutancamon10 Bună ziua. Am un teren la care nu exista nicio cale de acces, iar pentru a obține un drum de servitute, din discuțiile purtate cu trei proprietari, nu am ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere valentinth valentinth Buna ziua, Cu aproximativ un an in urma am achizitionat un teren in bucuresti . Terenul are strada si numar de la primarie . Terenul facea parte din o ... (vezi toată discuția)