avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exercitarea concomitenta a doua profesii în România. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exercitarea concomitenta a doua profesii în România. Avocat si psiholog

Bună ziua,
Aş dori să vă adresez o întrebare care ţine de legislaţia muncii cred. Mai precis, în legătură cu exercitarea concomitentă a două profesii în România.
Ştiu deja că este posibil să exerciţi în acelaşi timp meseria de profesor într-o şcoală şi cea de traducător şi interpret, ca antreprenor, de exemplu. Există destui profesori care predau cu contract într-o şcoală şi din când în când mai fac câte o traducere pentru un centru sau o persoană fizică.

Mă întreb însă dacă legislaţia românească permite exercitarea concomitentă a altor meserii, precum cea de avocat şi cea de psiholog. Cu alte cuvinte, un avocat care are studii de psihologie, care lucrează la un caz juridic şi are nevoie de o expertiză psihologică, poate să facă el însuşi această expertiză fără să recurgă la o altă persoană, în virtutea studiilor de psihologie şi a celorlalte certificări pe care le are ? Este legal să poată folosi cele două statute socioprofesionale pe care le are pentru a fi mai bun în munca pe care o face ?
Multumesc
Teodor Z.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 16 Martie 2025
Nu se poate. Este in stare de incompatibilitate.
Legea 51/1995
art. 15
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea în paralel a profesiei de avocat / notar / consilier juridic cu o alta activitate TeodorZ TeodorZ Bună ziua, Aş dori să vă pun o întrebare referitoare la exercitarea profesiei de avocat concomitent cu o altă profesie. Întrebarea a mai fost ... (vezi toată discuția)
Avocat si traducator legallyblond legallyblond Buna seara, Am o nelamurire. Un avocat poate fi si traducator autorizat in acelasi timp? Am gasit pe internet un domn avocat din Sibiu care era si traducator ... (vezi toată discuția)
Poti profesa ca avocat si consilier juridic in acelasi timp? sorinqk sorinqk Buna ziua, Poti profesa ca avocat si consilier juridic angajat intr-o institutie? Am inteles de pe un blog ca sunt incompatibile aceste doua profesii dar ... (vezi toată discuția)