avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Exercitarea în paralel a profesiei de avocat / notar ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Exercitarea în paralel a profesiei de avocat / notar / consilier juridic cu o alta activitate

Bună ziua,
Aş dori să vă pun o întrebare referitoare la exercitarea profesiei de avocat concomitent cu o altă profesie. Întrebarea a mai fost ridicată aici de-a lungul timpului. Unii spun că este posibil şi aduc exemple concrete, alţii spun că este imposibil şi invocă legea de mai jos :
Conform Art. 14 din Legea nr.51/1995
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.
Alţii spun că nu, şi invocă legea 515/2003, art. 10.
Nu este clar câtuşi de puţin dacă e voie sau nu să faci cumulul de funcţii.
Pe mine m-ar interesa dacă este posibil cumulul în următoarele cazuri :
1. Avocat (notar) ,şi traducător / interpret. Poate un avocat să îmi traducă singur actele de care are nevoie pentru cazurile sale sau să fie interpret, dacă cunoaşte limba şi este autorizat ?
2. Avocat (notar) şi psiholog. Cu alte cuvinte să fii avocat într-un tribunal şi să poţi să faci singur investigaţiile psihologice pentru cazurile pe care le pledezi atunci când este necesar (dacă ai bineînţeles studiile necesare şi autorizaţia de psiholog).
In cazurile de mai sus se poate accepta a doua activitate, fie ea şi nesalarizată, doar pentru a sprijini prin competenţe prima activitate, cea de avocat, dacă ai atestat de liberă practică pentru aceasta a doua activitate ? Si asta pentru a nu mai trebui să mai apelezi la o altă persoană care are competenţele necesare ?
Mă gândesc de exemplu la cineva care are cabinet individual de avocatură (notariat particular) şi pentru a nu mai angaja o altă persoană ca expert traducător / interpret sau ca psiholog, să îşi poată face singur traducerile / interpretările sau investigaţiile psihologice pentru cazuri. Poate exercita a doua activitate ?

Sau la cineva care are cabinet de avocat (notariat particular) şi care nu are o cifră de afacere prea mare. În acest caz, dacă are competenţele necesare, poate să ocupe un loc de muncă de psiholog / traducător / interpret (cacă are avizul de pratică pentru aceste meserii) sau o altă activitate salarială ?

Mă gândesc şi la un avocat (notar) care lucrează la Ministerul Justiţiei şi care are atestate pentru activităţi de traducător / interpret / psiholog. Poate exercita a doua activitate ? Salarizată sau doar nesalarizată ?

Trebuie avut în vedere că dacă prima activitate se exercită în virtutea unui contract de muncă, a doua activitate se poate exercita ca antreprenor, printr-un PFA.

Ceea ce ştiu sigur este că activitatea de profesorat este compatibilă fără probleme cu cea de traducător şi interpret. Există mulţi profesori care fac şi activităţi de traducere şi interpretariat printr-un PFA şi e 100 % legal şi chiar benefic, pentru că în acest caz pentru activitatea de PFA nu se plătesc asigurările sociale şi toată suma brută rămâne la titular.

Încă ceva :
3. Profesia de avocat / notar poate fi cumulată cu o funcţie de profesor ? Dacă eşti profesor ai voie să ai propriul cabinet de avocatură sau să fii de asemenea avocat la Ministerul Justitiţiei, într-un tribunal, de exemplu ?
Există medici care sunt şi profesori la facultate, au şi cabinet individual şi lucrează şi în spitale. În cazul avocaţilor sau notarilor nu se poate face cumulul de funcţii ?
4 . Profesia de consilier juridic este compatibilă cu un akt job în paralel ?

Mulţumesc pentru răspunsuri. Lucrurile nu sunt foarte clare. De aceea vă pun întrebările acestea multe. Cred că multă lume este interesată, de aceea, dacă lămurim aceste aspecte, cred că ele vor fi de ajutor pentru multe persoane ce vizitează acest site.
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.
Teodor-Florin Zănoagă
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 13:24, 21 Aprilie 2025
TeodorZ a scris:

Bună ziua,
3. Profesia de avocat (...) poate fi cumulată cu o funcţie de profesor ?

La această întrebare găsiți răspunsul în Legea 184/ 2021 privind modificarea art. 16 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat:
Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu:
a) calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau județene;
b) activități și funcții didactice în învățământul superior, activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial;
c) activități în domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale;
d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, practician în insolvență, responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, expert în executarea contractelor cu finanțare europeană;
e) alte activități prevăzute de lege.

Detalii aveți în acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_481...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exercitarea concomitenta a doua profesii în românia. avocat si psiholog TeodorZ TeodorZ Bună ziua, Aş dori să vă adresez o întrebare care ţine de legislaţia muncii cred. Mai precis, în legătură cu exercitarea concomitentă a două ... (vezi toată discuția)
Avocat si traducator legallyblond legallyblond Buna seara, Am o nelamurire. Un avocat poate fi si traducator autorizat in acelasi timp? Am gasit pe internet un domn avocat din Sibiu care era si traducator ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate avocat/executor miracos miracos Buna ziua . Profesia de avocat exercitata in cadrul unui cabinet individual este sau nu incompatibila cu profesia de executor judecatoresc exercitata in ... (vezi toată discuția)