avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire casa unor soti cu copil propriu si copii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire casa unor soti cu copil propriu si copii doar ai lui

Buna ziua! Sunt casatorita cu sotul meu. Impreuna avem un copil ( X). Sotul are dintr o relatie anterioara alti 2 copii (Y si Z). Cum se va imparti casa noastra dupa decesul celor 2 soti. Inteleg ca sunt 2 calcule separate in functie de cine moare primul. Va rog sa imi ziceti cu ce procent din casa ramane copilul nostru (X) in ambele cazuri dupa ce ambii soti nu vor mai fi. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Munimcuspor , utilizator 06:35, 24 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă soțul moare primul, atunci:
- dvs. păstrați ceea de aveți (jumătate din casă) și moșteniți 1/4 din cealaltă jumătate (partea soțului). Total 5/8 din casă.
- restul de 3/8 din casa (3/4 din jumătate de casă, partea soțului) se va împărți egal între cei 3 copii ai lui.

Iar la moartea dvs. copilul dvs. X va moșteni ceea ce veți avea, adică 5/8. (Y și Z nu vă moștenesc)

Dacă dvs. plecați prima, atunci:
- soțul va avea 5/8 din casă
- copilul dvs va avea 3/8 din casă.

Iar la moartea soțului, partea lui 5/8 se va împărți egal între cei 3 copii ai lui.
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2025
romascanu, moderator
In final, in primul caz cand sotul decedeaza primul si sotia ulterior, copilul X va ramane in final cu 5/8 + 1/8= 6/8 din casa. Am dreptate?

romascanu a scris:

Dacă soțul moare primul, atunci:
- dvs. păstrați ceea de aveți (jumătate din casă) și moșteniți 1/4 din cealaltă jumătate (partea soțului). Total 5/8 din casă.
- restul de 3/8 din casa (3/4 din jumătate de casă, partea soțului) se va împărți egal între cei 3 copii ai lui.

Iar la moartea dvs. copilul dvs. X va moșteni ceea ce veți avea, adică 5/8. (Y și Z nu vă moștenesc)

Dacă dvs. plecați prima, atunci:
- soțul va avea 5/8 din casă
- copilul dvs va avea 3/8 din casă.

Iar la moartea soțului, partea lui 5/8 se va împărți egal între cei 3 copii ai lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota mostenire freeanifer freeanifer Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)
Efectul renunțării asupra reprezentării tijfo tijfo Din trei frați X, Y si Z, primii doi sunt decedați, ca și părintii lor dealtfel. X are un copil care este unicul său moștenitor. Y are o soție ... (vezi toată discuția)
Cote succesorale sunt recăsătorit, sotia are un bait major ... papacostas papacostas Cote succesorale Sunt recăsătorit, sotia are un bait major din alta căsătorie, iar eu o fetita majora din alta căsătorie. Doresc sa știu dacă ... (vezi toată discuția)