Buna ziua! Pe scurt, S-a incheiat o intelegere in fata unui notar public, intelegere prin care parintii unui minor -agresor, se obliga sa suporte cheltuielile cu reparatia danturii victimei- minor, atunci cand va fi nevoie de implant. Exista cerificat medico-legal iar ca prima urgenta, atunci la momentul incidentului s-a intervenit la nivelul maxilarului. Au trecut ani, improvizatia a tinut ceva timp, victima este deja major iar de curand s-a stricat lucrarea initiala,..copilul fiind acum cu incisivii cazuti. Deci urmeaza implantul pentru care s-au angajat notarial. Cum procedez? I-am contactat si nu vor sa mai auda de asta acum.. Am vreo actiune in instanta sau angajamentul este titlu executoriu ( asa cum este scris in cuprinsul lui)? Multumesc!
Atât timp cât mai există rădăcină, da, dar atunci când dintele e complet extras, cu tot cu rădăcină și nu se face implant, ci se pune punte sau se lasă așa, alveola se închide și maxilarul își schimbă întrucâtva forma. Dacă asta se întâmplă, un implant ar presupune fracturarea și găurirea maxilarului și, sincer, mă îndoiesc că asta e posibil după 10 ani. Nu sunt dentist, dar am rămas fără câteva măsele de-a lungul timpului și am apelat la alte soluții decât implanturile.
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate dl. avocat Alexandru Surcel , va inselati , ceea ce spuneti dvs. se numeste “ pivot “ . Acesta se poate introduce intr-o radacina - daca e sanatoasa - si , pe acesta , se pune o coroana . Implantul este o “ falsa “ radacina , care e un surub din titan . Se insurubeaza in osul maxilarului si pe acesta se pune coroana . E adevarat , nu e “ picnic “ . Am avut in familia apropiata un astfel de caz , s-a pus lucrare pe intreaga arcada , pe 6 implanturi . Procedura se numeste “ All on six “. Practic , in 24 ore ai o lucrare provizorie fixa , care arata exact ca una definitiva . Aceasta din urma ( cea definitiva ) se pune dupa 6 luni . Persoana fiind in varsta , a pierdut pe rand dintii . Cand nu s-a mai putut altfel , am apelat la aceasta procedura . Ba , a mai necesitat si aditie osoasa , ca , in unele locuri , nu era osul maxilarului suficient de gros , ( e doar o substanta care face corp comun cu osul , intr-o perioada destul de scurta ) . Ne-a costat o caciula de euro , dar suntem extrem de multumiti .
Multumesc tuturor! Precizez, atat agresorul cat si victima aveau 16 ani (liceeni) la momentul incidentului. Angajanentul luat de parintii agresorului in fata avocatului (initial am spus gresit, in fata notarului), urmare retragerii plangerii pealabile facute la politie, arata ca dupa varsta de 18 ani, cand se definitiveaza procesul de crestere osoasa, citez: "atunci cand se impune, se va efectua implant recomandat de medic la timpul respectiv, de calitatea si garantia cele mai bune". La varsta de 18 ani, in 2020 a venit pandemia, apoi a urmat facultatea si in tot acest timp incisivii "lipiti" la urgenta la momentul incidentului, au rezistat oarecum ( au fost scosi cu tot cu radacina, de sub sinusuri). Acum o luna, unul a cazut la momentul periajului si dus a fost. Tanarul are acum 23 ani, inca neimpliniti.
Ce ma intereseaza este daca putem sa executam silit in baza acelei intelegeri semnate la avocat ( actul are doar data certa nu este si autentificat apoi si la notar) sau trebuie actionat in instanta si ce fel de actiune formulam?
Am luat legatura cu un stomatolog, urmeaza o evaluare si vom incepe lucrarile indiferent daca plateste sau nu agresorul, contravaloarea implantului, nu pot lasa copilul traumatizat de aspectul sau actual. Multumesc!
Nu puteti executa atât timp cât este un inscris sub semnatura privata ,nefiind un titlu executoriu.Actiunea în instanta dacă vreți sa aveți șanse o faceti angajând avocat nu după, ureche",,modele etc.Asa cum am spus în răspunsul inițial speta îmbracă niște aspecte care sunt discutabile chiar pt profesioniști excepții posibile(prescripție drept material la acțiune,calitate procesuală etc.)Mai mult decat atat chiar cu av fara a obtine o opinie medicala asumata din partea unui stomatolog nu aveti sanse prea mari...Ar trebui sa rezulte dintr un act medical ca implantul era recomandat sa se facă la acest moment sau în ulțirii 3 ani și nu lla alt moment.
Sa executati cat? Sa fie 100 de lei, sa fie 10000? Nu aveti nici macar o suma, si la notar daca era inchjeiat, tot nu avea cum sa fie executat in acest mod. Daca aveti insa penalitati sau evaluari, trebuie vazut.